Kad se sve zbroji...

Ovo je 9 znanstveno objašnjenih razloga zašto se debljamo, a da toga nismo ni svjesni

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 14:51 22.09.2016 / Rubrika:
0
0 dijeljenja

Na svijetu je, prema posljednjim podacima, više od pola milijarde pretilih, a i u Hrvatskoj ovaj problem postaje sve izraženiji

No za pretilost ne možemo okriviti samo brzu hranu, jer postoje i mnogi, na prvi pogled možda ne baš tako vidljivi faktori zbog kojih se debljamo, a često toga nismo ni svjesni.

Ovo je devet najčešćih ‘tihih’ faktora zbog kojih se debljate, a koji će vas vjerojatno iznenaditi, no znanstvena su istraživanja pokazala kako su prilično ozbiljni.

Izbjegavanje obiteljskih obroka

Istraživanja su pokazala kako nas obiteljski obroci zaista mogu zaštititi od pretilosti i debljanja, a razlog tome je što, kada jedemo u krugu obitelji, dolazi do emocionalne povezanosti te ćemo češće biti ohrabreni jesti zdravije.

Prema rezultatima istraživanja, djeca koja češće doručkuju, ručaju i večeraju s obitelji imaju 24 posto veću šansu da jedu zdraviju i kvalitetniju hranu, nego djeca koja s obitelji rjeđe jedu.

Godina rođenja

Istraživanja su pokazala da godina rođenja također može imati utjecaja na to koliko se debljamo, a posebnu pozornost na ovaj faktor moraju obratiti oni koji su rođeni nakon 1942. godine.

Stručnjaci tvrde kako osobe s mutacijom FTO gena (povezanim s pretilošću i dijabetesom), a rođene nakon 1942. godine, imaju veće šanse da postanu pretile i češće se debljaju.

Klasična glazba u restoranima

Studija je pokazala kako se u restoranima u kojima svira klasična glazba konzumira znatno više hrane i kave, za razliku od restorana u kojima svira neka druga vrsta glazbe.

Rad noću

 

Ljudi su programirani da jedu tijekom dana, a spavaju tijekom noći, kada nema prirodnog izvora svjetlosti.

Rad noću može utjecati na debljanje jer se tada prekida normalan psihološki ciklus, zbog čega tijekom dana trošimo mnogo manje energije. Ako ste ipak primorani raditi noćnu smjenu, smanjite unos hrane i jedite pametno.

Premalo sna

Već je više puta znanstveno dokazano kako manjak sna utječe na debljanje, a to je zato što san igra vrlo veliku i važnu ulogu u održavanju normalnih količina energije i održavanju metabolizma stabilnim.

Stoga ako premalo spavamo često mnogo više jedemo, a to je jednostavno mehanizam psihološke adaptacije kako bismo se održali budnima.

Zagađenje okoliša

Izloženost određenim vrstama zagađenja dokazano povećava rizik od pretilosti.

Razlog je što određeni kontaminanti potiču izgradnju masnog tkiva, a oni u organizam dolaze putem hrane koja je prirodno bogata masnoćama, kao što su meso i riba – koji mogu biti pogođeni raznim zagađenjima.

Previše vremena pred TV-om

Stručnjaci tvrde kako je rizik od pretilosti 23 posto veći ako dnevno provodimo više od dva sata gledajući televiziju. A ono što je također loše jest i spavanje s upaljenim televizorom.

Studija je pokazala kako izloženost umjetnoj svjetlosti tijekom noći, kad spavamo, smanjuje količinu melatonina u tijelu – a taj je hormon vrlo važan jer nas štiti od metaboličkih poremećaja koji uzrokuju pretilost i dijabetes.

Stres, depresija i anksioznost

Žene koje pate od PTSP-a brže se debljaju i češće su pretile nego one koje nemaju ovakvih problema, tvrde stručnjaci. Ali, postoji i dobra vijest. Kada se simptomi ovog poremećaja smanje, snažno se smanjuje i rizik od pretilosti.

No, loša je vijest ta da sve više ljudi na stres reagira pretjeranom konzumacijom hrane, a najčešće to bude hrana prepuna šećera i loših masnoća. A zašto posežemo baš za ovakvom hranom? Znanstvenici kažu – zato što takva vrsta hrane utječe na takozvani “centar za nagrade” u našem mozgu, pa se, barem nakratko, osjećamo bolje kad pojedemo, primjerice, vrećicu čipsa.

Hrana sa ‘smanjenim udjelom masnoća’

Jedna je studija pokazala kako konzumiranje mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoća smanjuje rizik od pretilosti, upravo zato što nas takvi proizvodi brže zasite od svih onih ‘light’ proizvoda.

Također, brojna su istraživanja pokazala kako većina proizvoda koji se reklamiraju kao oni sa ‘smanjenim udjelom masnoća’ zapravo imaju mnogo više kalorija (a ponekad i mnogo više šećera) od proizvoda koji nisu ‘low-fat’ ili ‘light’.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 14:51 22.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr