Pazite se

Nije svaka pusa bezazlena: Samo 10 sekundi ljubljenja dovoljno je da pokupite neku od ovih bolesti

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 10:22 25.11.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Tko bi rekao da nešto tako ugodno nije bezazleno?

Ljubljenje je ugodno i zdravo, ali prenaša i bolesti jer njime razmijenjujemo slinu u kojoj se mogu naći milijuni bakterija. Ovo nipošto ne znači da se sad odjednom ne bi smjeli ljubiti, ali treba paziti koga ljubiti.

U 10-ak sekundi ljubljenja prenosi se oko 80 milijuna bakterija iz usta u usta što nikako nije zanemarivo. Ovo su bolesti koje vrebaju, ali ne budite zabrinuti jer se većina brzo liječi. Važno je biti informiran.

1. Prehlada, gripa, zaušnjaci, rubeola

Prenose se poljupcem, ali i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem zaražene osobe. Ako ste vi zaraženi nosite medicinsku masku kako ne bi zarazili druge i suzdržavajte se od ljubljenja.

2. Mononukleoza

Ona je poznata i kao bolest poljupca, a uzrokuje je Epstein Barrov virus. Ako osjećate užasan umor i simptome slične gripi, možda ste dobili ovu bolest pa hitno posjetite liječnika.

3. Virus herpes simplex 1

Iako zvuči banalno, herpes može biti mali uporni dosadnjaković. Oralni herpes zahvaća usne, usta i lice te se osim poljupcem prenosi i pijenjem iz tuđih čaša, putem hrane te kašljanjem i kihanjem.

4. Citomegalovirus

Radi se o herpesu koji može biti vrlo opasan u trudnoći, kod djece i beba te osoba sa slabim imunitetom. Najčešći simptomi su temperatura, umor i bol u mišićima, ali može uzrokovai i upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

5. Streptokok grupe A

Ovo je bakterijska infekcija koja se inače liječi antibioticima, ali u iznimnim slučajevima može uzrokovati upalu pluća.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 10:22 25.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr