UTJEČE NA NEKE OD NAS

Imate vrtoglavicu i mučninu tijekom vožnje? Evo što uzrokuje taj poremećaj

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:34 16.09.2016 / Rubrika:
0
0 dijeljenja

Putovanje automobilom, brodom ili vlakom za neke ljude je prava mora znači nelagodu, mučninu, vrtoglavicu pa čak i povraćanje

Ovo stanje, poznato kao bolest putovanja ili morska bolest, može zadestiti putnike svih dobi ali se najčešće javlja kod djece. Bolest putovanja događa se i kod vožnje u zabavnom parku ili je izazvana kretanjem kamere u 3D filmovima ili u okruženju virtualne stvarnosti. To nije za život opasno stanje ali su simptomi jako neugodni, pa ono što je trebalo biti ugodno putovanje, pretvaraju u noćnu moru kod koje vam se okreće želudac.

Utječe na centar za ravnotežu

Zašto određeno gibanje kod nekih ljudi uzrokuje mučninu? Nije nam mučno dok hodamo, razbolimo se kada je naše tijelo u mirovanju, a nešto drugo se pomiče. Centar za ravnotežu unutrašnjeg uha percipira nešto drugo, a ne stvarnost. Strukture unutrašnjeg uha odnosno vestibularni sustav, otkrivaju gravitaciju i pokret i šalju signale u mozak da bi nam pomogli držati ravnotežu. Ovi su signali nadopunjeni drugim osjetima, ali može nastati problem ako su podaci koje mozak prima kontradiktorni.

Signali prema mozgu se pomiješaju

Ako se vozite u automobilu, mimo naših očiju prolaze krajolici što daje mozgu informaciju da se mičemo. Ali tijelo kaže drugačije. Bolest putovanja javlja se kada mozak ne zna kojoj informaciji vjerovati. Signali prema mozgu se pomiješaju pa se mučnina, znojenje, glavobolja, zimica javljaju kao odgovor na stres jer je tijelo izbačeno iz ravnoteže. Vozačima se mučnina rjeđe javlja nego putnicima jer kada kontrolirate vozilo miješanje signala je minimalno pa mozak nije zbrkan.

Sjedite naprijed u autu

Mučnina je prvi simptom koji tijelo prepoznaje, a skoro svakom slučaju prethode suptilniji simptomi kao mamurluk, razdražljivost i osjećaj sitosti u želucu. Prepoznavanjem prvih simptoma i poduzimanjem nekih koraka prije nego se bolest putovanja dalje razvije, pomaže. Ali ako ste zbog mučnine već pozelenjeli, a ne možete zaustaviti kretanje malo je načina da sebi pomognete. Malo će pomoći sjedenje naprijed i ako uperite pogled u horizont.

Sjedite do prozora u busu

Biranje mjesta u vozilu koje minimalizira kretanje koliko je to moguće može načiniti razliku kako se osjećamo. U automobilu, sjednite naprijed, u autobusu do prozora. Pomaže svježi zrak i zatvaranje očiju dok krajobrazi prolaze.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:34 16.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr