Pojesti ili baciti?

Evo koju hranu smijete jesti nakon što ste s nje skinuli plijesan, a koju morate odmah baciti u smeće

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:45 21.11.2016 / Rubrika:
Foto: AlexPro9500/Thinkstock
0
0 dijeljenja

Ne želite baciti taj divni komad sira pa ga malo ‘uredite’ i pojedete. No je li to baš pametno?

Sigurno vam se puno puta dogodilo da ste baš krenuli napraviti si sendvič, a kad ono neugodno iznenađenje – na kruhu ili siru razvila se plijesan. Iako su neke namirnice sigurne za jesti ako se plijesan samo makne, neke ne bi trebali pojesti ni u ludilu.

Evo od koje hrane vam neće biti ništa, a koja je na redu za smeće.

Kruh

Slices of moldy bread.

Kada kruh popljesnivi, nemate drugog izbora nego baciti ga. Plijesan ima dugačko korjenje koje se širi kroz rupičastu, pjenastu strukturu namirnica poput kruha i kolača. Čak i ako bacite dio koji je pljesniv, tko zna koliko mikroskopskih čestica plijesni postoji u ostatku kruha.

Tvrdi sir (gauda, cheddar i slični)

Cheddar cheese

 

Plijesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice. Pljesnivi dio samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.

Mekši sirevi i oni za mazanje

baguette with goat cheese

Na vlažnim sirevima plijesan se brže stvara, a može prodrijeti i u ostatak sira. Najbolje ga je baciti cijelog. Da uzalud ne bacate novac, odijelite porcije za sad i za kasnije koje možete zamrznuti.

Mrkva i paprika

Carrot juice on wooden background

Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene dijelove, a to se odnosi i na zelje, krumpir i jabuke.

Rajčice

Fresh tomatoes on wood background

Mekano voće i povrće osjetljivo je na penetraciju plijesni kao i kruh i slične namirnice. Uz plijesan voće i povrće najčešće poprimi drukčiji okus, odnosno kisne.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:45 21.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr