Ne samo što obiluje vitaminima i mineralima nego je dobar i u prevenciji Alzheimerove bolesti, bolesti srca, dijabetesa, tumora i mnogih drugih bolesti. Ne sadrži kolesterol, a bogat je kalijem i istodobno siromašan natrijem, što upravo i čini tajnu njegova uspjeha u regulaciji krvnog tlaka.
Međutim, ma koliko god da je avokado zdrav, nemojte pretjerivati kad su količine u pitanju jer je izuzetno masno voće (avokado srednje veličine sadrži 30 grama masti, koliko i 100 grama pljeskavice na žaru).
Kako ga koristiti
Avokado se može naći u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i kratko termički obraditi – pirjanjem ili na roštilju. Izuzetno se slaže s raznim povrćem, mesom i ribom.
Iako nije primamljivog ukusa, evo kako ga ipak možete uvrstiti u prehranu: nasjeckani avokado dodajte u juhu (nakon kuhanja), u voćnu salatu ili u salatu od svježeg povrća. Obogatit će ih kremastim okusom, a ujedno i znatno povećati sposobnost tijela da apsorbira karotenoide iz povrća.
Također, od sitno nasjeckanog avokada, limunova soka, senfa, soli, maslinova ulja, malo kiselog mlijeka i nasjeckanog peršina dobit ćete sjajan preljev za salatu. Možete pripremiti ukusan i egzotičan ručak: avokado prerežite napola, izvadite košticu i napunite ga kuhanom integralnom rižom ili kus-kusom.
Pri kupnji avokada birajte one tamnije kore i mekanije jer su oni najčešće zreli, dok je žarko zeleni i tvrdi avokado još sirov, a time i manje upotrebljiv.