Ukusno i zdravo

Čišćenje nakon blagdana: Izbalansirajte organizam uz petodnevni jelovnik uz koji nećete biti gladni

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:05 26.12.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Tijelo će se očistiti, a neće biti zakinuto za potrebne nutrijente

Svake godine jetra, bubrezi, crijeva, želudac i koža posebno pate zbog prejedanja za vrijeme blagdana pa im je potrebno temeljito čišćenje, odnosno detoksikacija. Osim vodom, vježbanjem i ostalim vanjskim načinima dovođenja organizma u ravnotežu, veliku ulogu igra i prehrana.

Umjesto masne i visokokalorične hrane kojom smo se trpali, tijelu treba lagani režim u trajanju od barem pet dana. Vlakna, probiotici, hrana bogata vodom i tekućina najbolje će i najbrže smiriti želudac i crijeva, a vi ćete se osjećati energičnije i lakše.

Uz ovaj petodnevni jelovnik nipošto nećete biti gladni, a tijelu ćete dati sve potrebne nutrijente.

1.dan

Buckwheat cereal with vegetable and feta cheese

Doručak

Popiti 3 dcl svježe sirutke (natašte)

Shake (izmiksati u blenderu):
3 žlice zobenih integralnih pahuljica, 1 šalicu smrznutih borovnica, 2 suhe šljive, 1 žlicu samljevenih lanenih sjemenki, 1 čajnu žličicu cimeta, 3 dcl sojinog mlijeka

Međuobrok

Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut nasjeckan na kocke, 1 neoguljena jabuka, 1 žličica cimeta

Ručak

Rižoto od heljde: pola tanjura kuhane heljde, 1 šalica kuhanog boba- začiniti s maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom
Pečeni oslić – srednji komad, začinjen maslinovim uljem i kaparima
Matovilac s jabučnim octom i limunovim sokom
1 šalica zelenog, žutog ili bijelog čaja

Međuobrok

Salata od kiselog kupusa, začinjena s 4 žlice bučinog ulja
1 šnita integralnog kruha

Večera

Pečena skuša na žaru ili tavi bez masnoće s posipanim nasjeckanim češnjakom
Blitva i krumpir na lešo

2.dan

Broccoli cream soup on the wooden table.

Popiti 3 dcl svježe sirutke (natašte)

Doručak

U 3 dcl kefira umiješati 1 žlicu lanenih sjemenki i 5 žlica amarantha.

Međuobrok

Sok od 2 grejpfruta + 1 dcl razrijeđenog soka aloe vere (dodatak prehrani, ne ekstrakt).

Ručak

Varivo: 1 tanjur graha s repom i mrkvom. Zapršku napraviti od malo crvene paprike i integralnog brašna te začiniti s malo kurkume.
1 kriška raženog kruha sa sjemenkama

Međuobrok

Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suhih šljiva i 3 suhe smokve te 1 žličica cimeta.

Večera

Krem juha od brokule kuhane na pari i samljevene u blenderu. Ugustiti s LGG jogurtom i nasjeckanim češnjakom te malo raženog brašna.

3.dan

Cup of green tea with flower petals and fruits

Doručak

Sok od aloe vere (100% sok ili koncentrat, natašte)

Žuti čaj – 3 dcl, malo limuna, pola žličice meda
1 šnita punozrnatog kruha, namaz: u blenderu mljevene 4 smokve i 2 suhe šljive

Međuobrok

U blenderu pripremljen shake od 1 acidofilnog mlijeka, 3 suhe šljive i pola kruške

Ručak

Varivo od heljde, poriluka, celera, mrkvice i pilećih prsa. Začiniti laganom zaprškom od raženog brašna, nasjeckanog češnjaka, peršina i soli.

Međuobrok

2 naranče

Večera

Probiotički posni sir od 200g
Salata od crvenog luka, jabučnog octa i maslinovog ulja
1 kriška raženog kruha

4.dan

Creamed spinach

Doručak

1 šalica zobene kaše sa sojinim mlijekom i cimetom, nasjeckanim bademima i 1 mandarina.

Međuobrok

Voćna salata od 1 jabuke, 1 kiwija i 1 naranče.

Ručak

Kuhani bob, začinjen s bučinim uljem i lukom, 1 kuhana mrkva i 1 kuhani krumpir.
Salata od cikle.

Međuobrok

Acidofilno mlijeko.

Večera

Kuhani oslić sa špinatom na mlijeku.

5.dan

Fresh fried Atlantic cod with rosemary in a frying pan

3 dcl svježe sirutke natašte

Doručak

Naribane 3 neoguljene jabuke, cimet po želji.

Međuobrok

Sendvič od 1 kriške raženog kruha, dimljeni tofu, matovilac salata.

Ručak

Šparoge pirjane i pečene s bjelanjcima (3 kom), začiniti s češnjakom, kurkumom i malo soli.
Kupus salata s jabučnim octom.

Međuobrok

Acidofilno mlijeko i 2 suhe marelice.

Večera

Pečena pastrva ili brancin s kaparima.
Cvjetača, kuhana na pari.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:05 26.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr