No jeste li znali da osim klasične kave s mlijekom ili neke s dodatkom karamele možete popiti primjerice kavu s algama ili tekućim dušikom? Koliko god to ludo zvučalo, ove kave najnoviji su trend među kavoljupcima diljem svijeta.
1. Kava s plavim algama
Australija je poznata po svojoj kulturi ispijanja kave, a najnoviji izum Matcha Mylkbar kafića iz Melbournea jest kava s plavim algama. I mi smo mislili da se radi o pravim algama, no plava boja dobiva se kombinacijom đumbira, limuna, kokosova mlijeka, agavinog sirupa te praha plave alge, a kažu da sadrži vrijedne hranjive tvari. No postoji i loša strana ove kave - zaista miriše na morske alge što i ne mora nužno biti ugodno.
2. Kava u duginim bojama
Kava inspirirana ljetom jedan je od najvećih hitova na Instagramu. Iza šarenih živopisnih kreacija stoji kafić Sambalatte iz Las Vegasa koji ne zaboravite posjetiti ako vas put tamo odvede.
3. Nitro kava
Još jedan hit u svijetu kave zasigurno je ledena kava u limenci s dodatkom dušika koji stvara mjehuriće i time daje ovoj kavi sasvim drugu dimenziju. Američka pivovara Stumptown Brewery prva je započela trend osvježavajuće kave u limenkama.
4. Kava s kurkumom
Zahvaljujući popularnosti u svijetu hrane, bilo je za očekivati da će se ovaj zdravi začin naći i u našim kavama. Bezkofeinski napitak izrađen je od korijena kurkume i orahovog mlijeka, a piju ga kavoljupci od Sydneya sve do Londona. Kurkuma je poznata po protuupalnom djelovanju tako da ispijanjem ove kave činite i korist svom tijelu.
5. Macchiato kava s mlijekom
Možda je ovakva kava već viđena, ali najnoviji dodatak meniju u Starbucks kafićima dokazuje da je jednostavnost ponekad najbolji izbor. Radi se od samo dva sastojka, espressa i vrućeg mlijeka, a izgleda odlično.
6. Espresso tonik
Kevin Bohlin, vlasnik Saint Frank Coffee kafića u San Franciscu dosjetio se kako sjediniti dva ultimativna pića, espresso i tonik vodu. Bohlin kaže da je miješanjem ovog dvoje dobio savršen omjer kiselosti, slatkoće i gorčine.
7. Cascara
Cascara je sušena koža crvenih bobica kave te ju se prilikom proizvodnje kave najčešće odbacuje. Oni koji su je probali kažu da podsjeća na miks kave i čaja te je postala popularna zbog smanjene doze kofeina. Prirodno ima slatkasti okus, a najbolja je kada se posluži u čaju, ledenoj kavi ili samo s toplom vodom.