S ANANASOM I KOKOSOM

Egzotično i ukusno: Losos s rižom na malo drugačiji način, gotov za samo pola sata

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:02 06.01.2017 / Rubrika:
Foto: Aksenovko/thinkstock/ilustracija
0

Želite malo promjene i želite isprobati nešto posebno? Onda je ovaj recept kao stvoren za vas

Ako imate te sreće i trenutno ste doma, na produženom i zasluženom vikendu, sigurno ne želite cijeli dan provesti u kuhinji, ali vjerojatno ipak želite pojesti nešto ukusno i svježe (ali i nešto malo drugačije).

U tom slučaju za vas imamo savršeno rješenje, jer smo na stranici Flavor of the moments pronašle jedan od zanimljivijih recepata za pripremu lososa ikad. Naime, radi se o lososu u začinima prelivenom salsom od ananasa, s rižom kuhanom u kokosovu mlijeku. Zvuči egzotično, ali i jako, jako ukusno!

Možda se i vama ovaj recept čini primamljivim, pa vam stoga donosimo cjelokupni popis sastojaka koji će vam biti potrebni za pripremu, kao i postupak kojim ćete ovo jelo napraviti. I da, još jedna dobra stvar, ovo je jelo govoto za pola sata. Može li bolje? A evo što će vam sve biti potrebno.

Sastojci:

Za pripremu začina za losos:

  • jedna i pol žlica crvene paprike (slatke)
  • jedna i pol žlica luka u prahu
  • jedna i pol žlica češnjaka u prahu
  • jedna žlica sušenog timijana
  • jedna žlica sušenog origana
  • pola žlice papra
  • pola žlice soli

Za pripremu lososa:

  • 1 velika žlica ulja (maslinovo, biljno, kokosovo – po želji)
  • nešto više od pola kilograma fileta lososa (bez kostiju i bez kože)
  • pola do jedna žlica pripremljenih začina po svakom filetu

Za pripremu riže:

  • 1 šalica riže (najbolje dugog zrna ili smeđe riže koja se brzo kuha)
  • malo više od jedne šalice punomasnog kokosovog mlijeka
  • malo više od jedne šalice vode
  • jedna velika žlica soli

Za pripremu salse od ananasa:

  • jedna šalica nasjeckanog svježeg ananasa (na manje kockice)
  • jedna manja crvena paprika (narezana na sitne kockice i očišćena od koštica)
  • jedna manja jalapeño papričica (sitno nasjeckana i očišćena od koštica)
  • pola sitno nasjeckanog luka
  • malo sitno nasjeckanog korijandera
  • sok od jedne limete
  • sol (po želji)

Priprema:

  1. Stavite sve pripremljene začine za ribu u jednu manju zdjelicu i zajedno ih dobro promiješajte kako bi se sjedinili.
  2. Na svaki filet lososa stavite od pola do jedne žličice pripremljenih začina sa svake strane, ovisno o tome koliko biste željeli da riba bude začinjena. Ostavite ribu da tako stoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite rižu i salsu.
  3. Za pripremu riže, u zdjelu stavite kokosovo mlijeko i vodu te prekrijte i stavite na jaču vatru. Kad tekućina zavrije smanjite vatru, dodajte rižu i sol te ponovno malo pojačajte vatru i čekajte da ponovno zavrije.
  4. Zatim smanjite vatru i kuhajte rižu onoliko koliko vam piše na vrećici ili kutiji. Kad riža upije tekućinu i skuha se, ostavite je prekrivenu u zdjeli još 10-ak minuta da upije sve okuse i mirise. Zatim je otkrijte i promiješajte.
  5. Za pripremu salse jednostavno u velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke (ananas, papriku, papričicu, luk, korijander, limetu i sol) te ostavite sa strane oko 15 minuta, dok za to vrijeme možete pripremiti ribu.
  6. Zagrijte ulje na neprijanjajućoj tavi, na srednje jakoj vatri. Filete lososa pecite i s gornje i donje strane oko dvije do tri minute, kako bi dobili finu koricu i kako bi toplina prodrla unutar fileta. A znat ćete da su pri kraju kad se masnoća počne otapati. Zatim ih maknite s vatre i stavite u zdjelu s poklopcem da malo odstoje.
  7. Poslužite ribu s rižom i prelijte filete pripremljenom egzotičnom salsom od ananasa i ostalih sastojaka. I vaš ručak je gotov, uživajte! :)
Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:02 06.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr