Velika studija

Postoji bitna razlika: Evo kako spavaju parovi koji su u sretnim vezama

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:06 19.08.2016 / Rubrika:
0

Ako ste u sretnoj vezi, niste zadovoljni samo danju. Istraživanje kaže da se sreća i zadovoljstvo protežu i na noć

Ljudi koji se osjećaju voljeni, cijenjeni i da ih njihovi partneri razumiju, spavaju čvrsto. Osjećaj sigurnosti omogućava dubok i kontinuiran san. Ako pokraj sebe imamo osobu koja nas štiti i tješi kada nešto loše krene, to je najučinkovitiji način za smanjenje tjeskobe i tenzija.

Turski psiholog Emre Selcuk, analizirao je podatke 350 američkih parova u dobi od 30 godina i u dobi od 80 godina. Da bi podaci bili objektivni, parovi su nosili narukvice koje su kontrolirale san. Ispitivani su o njihovom odnosu sa partnerom, koliko su tjeskobni ili depresivni. Analizom podataka došlo se do zaključka da oni koji su bili u stabilnim i čvrstim vezama, opisanima kao pune razumijevanja i brige za partnera, spavali su najbolje, uzevši u obzir čak i druge faktore koji mogu utjecati na san kao dob, težina i opće zdravlje.

Tjeskoba ometa san


Isto kao što djeca bolje spavaju znajući da su im roditelji blizu, i odrasli se osjećaju sigurniji i zadovoljniji uz brižnog partnera. Tjeskoba ometa san uzrokujući buđenje tijekom noći pa je danju teže funkcionirati. Problemi spavanja vode cijelom nizu zdravstvenih problema, od srčanih bolesti, gubitka sjećanja do pretilosti i dijabetesa. Najbolji način da imamo sretniji, zdraviji i dulji život je da ga provodimo uz partnera koji nas razumije i na kojega se možemo osloniti.

Neki parovi, da bi se mogli naspavati jer je dobar san osnova sretnog braka, izabiru spavati u odvojenim sobama. Ako jedan hrče, to je najbolje rješenje. Britansko istraživanje pokazuje da ako se jedan partner okrene u snu i drugi, u 50 posto slučajeva, čini isto. Samo 8 posto parova se odlučuje na spavanje u odvojenim sobama kada im je 40 ili 50 godina. Spavanje u odvojenim sobama češće je u starijoj dobi kada tako izabire 40 posto parova.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:06 19.08.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr