Polpete od puretine sa začinskim biljem

Puretinu uglavnom jedemo kao odreske, a sada donosim recept s pomoću kojeg ćeš ovo nemasno meso pripremiti drugačije nego što si navikla

Polpete od puretine sa začinskim biljem
Foto: profimedia.hr
Evo jedne ideje za ukusan, brz i zdrav ručak ili večeru. Pripremi ukusne polpete od mljevenog purećeg mesa, koje je bogato visokovrijednim proteinima, a siromašno mastima. Dodaj aromatično začinsko bilje i polpete posluži s povrtnim kuskusom te umakom od jogurta.

Sastojci

2 žlice maslinovog ulja
0.4 glavice luka
2 češnja češnjaka
3 grančice svježeg peršina
3 grančice svježeg začinskog bilja (timijan, ružmarin, majčina dušica, origano itd.)
500 g mljevenog purećeg mesa
1 žlićica soli (po želji)
0.5 žličice papra
1 dcl ulja za prženje

Priprema

01.

Češnjak i luk oguli, a zatim ih zasebno sitno nasjeckaj. U tavu ulij ulje i najprije poprži luk dok ne postane staklast, zatim dodaj češnjak i zajedno ih kratko poprži da zamiriše.

02.

Poprženi luk i češnjak prebaci u zdjelu i ostavi da se ohlade. Peršin i začinsko bilje po potrebi operi pod tekućom vodom, zatim ih osuši i sitno nasjeckaj.

03.

Ohlađenom luku i češnjaku dodaj mljeveno meso i začine. Začini solju i paprom, a zatim rukama brzo izmiješaj sastojke da dobiješ jednoličnu smjesu koju podijeli na četiri dijela.

04.

Tavu obriši kuhinjskim ručnikom i ponovno je stavi na štednjak. Pričekaj da se zagrije, a zatim je namaži uljem. Od pripremljene smjese vlažnim rukama oblikuj četiri polpeta, koje sa svake strane peci na zagrijanom ulju. Svaku stranu peci otprilike 5 minuta ili dok polpete lijepo ne porumene.

05.

Pečene polpete serviraj na tanjure i posluži s odabranim prilogom. Kao prilog odlično će pristajati umak od jogurta i kuskus s povrćem.

Savjet

Mljeveno pureće meso možeš zamijeniti miješanim mljevenim mesom, piletinom, govedinom ili svinjetinom. Polpete možeš peći i na roštilju i koristiti ih za pripremu ukusnih burgera.

žena.hr
9.3.2024.