OBRNUTA ROLADA

Jednostavna rolada s ribizlama koja podsjeća na djetinjstvo

Rolada je jednostavna domaća slastica koja nas podsjeća na miris bakine i mamine kuhinje. Priprema se s različitim nadjevima, a u posljednje vrijeme posebno oduševljava tako zvana obrnuta rolada

Obrnuta rolada s ribizlama
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

U ovoj varijanti popularnog kolača u kalup prvo dodajemo voće, a ne biskvit, kako smo navikle. Recept je jednostavan i prikladan čak i za one koji nemaju iskustva u kuhinji, a kad je kolač gotov, zadovoljstvo je garantirano.

Sastojci za 10 osoba

  • 500 g ribizla
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 5 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • 140 g brašna
  • 1 žlica gustina (ili oštrog brašna)
  • 0,5 vrećice praška za pecivo
  • 400 g kiselog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak korak po korak

Na veliki kalup za pečenje stavimo papir za pečenje. Na njega rasporedimo očišćene ribizle i ravnomjerno ih rasporedimo po cijeloj površini. Po bobicama posipamo šećer u prahu. Voće pečemo na 200 stupnjeva, otprilike 15 minuta.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Jaja s običnim i vanilin šećerom miksamo najmanje 15 minuta, dok smjesa znatno ne naraste i dok ne postane vrlo meka i prozračna. Dodamo mlijeko i ulje, malo promiješamo, zatim preko smjese prosijemo brašno, prašak za pecivo i gustin kroz sito. Nježno promiješamo, kako bi zračni mjehurići ostali u smjesi.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Biskvitnu smjesu izlijemo preko pečenih ribizla. Smjesu lijepo poravnamo po vrhu, zatim kalup stavimo u pećnicu još otprilike 15 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, pa prati boju biskvita koja bi trebala biti nježno smeđa.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Kalup s voćem i biskvitom izvadimo iz pećnice. Biskvit pokrijemo čistim papirom za pečenje, zatim sve zajedno pokrijemo kalupom okrenutim naopako, koji bi trebao biti iste veličine kao onaj u kojem smo pekli roladu. Sve pažljivo okrenemo tako da je strana s ribizom gore, a pečeni biskvit dolje.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Dok je biskvit još vruć, roladu zarolamo i ostavimo da se ohladi. Time izbjegavamo pucanje rolade.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Ohlađenu roladu odvijemo, premažemo kiselim vrhnjem i ponovno zarolamo. Posipamo šećerom u prahu i ukrasimo svježim ribizom, piše okusno.je.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Ovaj slasni kolač gotov je u svega 45 minuta i ima manje od 300 kalorija po porciji, a jedina mu je mana ta što brzo nestaje.

Image
SAVRŠENA KOMBINACIJA

Slatka fantazija: Kolač od jabuke s pudingom