RECEPT U SLIKAMA

Domaće njoke od bundeve s kaduljom - jednostavne, a drugačije

Nemaš ideje što bi skuhala za ručak? Želiš probati nešto novo? Predstavljamo ti recept za jednostavne, ali super ukusne domaće njoke od bundeve s kaduljom

Njoki od buče
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Svi volimo njoke, ali zašto ne probati pripremiti ih u nekoj zdravijoj varijanti? Na primjer, od zlatne, slatke butternut tikve koja je bogata vlaknima, ali je i dobar izvor vitamina B i C? Ove aromatične njoke možeš poslužiti samostalno ili kao prilog uz drugo jelo - jednom kad ih kušaš, sigurno će se često naći na tvom jelovniku.

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g oštrog brašna
  • 2 male butternut tikve (potrebno je 300 g pirea od bundeve)
  • 1 žumanjak
  • 1 šaka listova kadulje
  • sol i mljeveni papar
  • 2 žlice maslaca (1 žlica za pripremu njoka i 1 žlica za umak)

Postupak korak po korak

  • Bundevu operemo, prerežemo na pola i uklonimo sjemenke. Narežemo je na komade, koje rasporedimo na tacnu, posolimo, popaprimo i pokapamo uljem. Bundevu pečemo otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Pečenu bundevu malo ohladimo, zatim izdubimo meko meso (pomognemo si žlicom), koje glatko izmiksamo štapnim mikserom. Za pripremu njoka potrebno je 300 g pirea od bundeve.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • U pire od bundeve dodamo žumanjak, žlicu nasjeckanih listova kadulje, sol, papar i maslac. Pomiješamo i postupno dodajemo brašno.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Kada se tijesto više ne lijepi za ruke, oblikujemo valjke, koje režemo na komade otprilike 2 centimetra velike. Njoke kuhamo u slanoj vodi 3 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
  • U međuvremenu u tavi otopimo žlicu maslaca. Dodamo listove kadulje i malo ih popržimo da postanu hrskavi.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • U tavu dodamo kuhane njoke i nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali. Sve dobro protresemo/promiješamo da se iz maslaca i tekućine napravi kremasta emulzija koja obavije svaki komad posebno.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Pripremljene njoke poslužimo kao samostalno jelo, toplo predjelo ili kao dodatak drugim jelima, piše okusno.je.

Image
OMILJENO JELO

Recept za savršen domaći burek sa sirom gotov za manje od sat vremena