Grad Zagreb na 25 lokacija uvodi bežični pristup internetu kroz uslugu eduroam

Grad Zagreb u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce) svrstao se uz bok malobrojnih europskih gradova koji putem svoje bežične mreže nude eduroam™ uslugu.

Navedena usluga namijenjena je građanima Zagreba ali i gostima koji pripadaju akademskoj i istraživačkoj zajednici (učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima), a svima njima nudi mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 25 lokacija. Prezentacija cjelokupnog projekta održat će se u utorak, a ovaj projekt pokrenut je, među ostalim, i povodom održavanja Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. godine, gdje će svi učesnici imati mogućnost bežičnog pristupa internetu.

eduroam™ (education roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući Srcu i sustavu AAI@EduHr aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam.

Autentikacija u sustavu eduroam temelji se na standardima 802.1x i zasniva na međunarodnoj hijerarhiji RADIUS poslužitelja u koju su uključeni i središnji poslužitelji sustava AAI@EduHr.

Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa internetu koja koristi otvorene standarde kako bi omogući pristup jednak pristup različitim platformama. Dakle, eduroam je moguće koristiti na Windows, Linux, MacOS, iOS te Android operacijskim sustavima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr