Zbog skandiranja „Ubij Srbina” moguć prekid meča?

Hrvatska policija u pripravnosti

20.3.2013.
17:03
VOYO logo

Za obezbeđenje utakmice između Hrvatske i Srbije, koja se igra 22. marta u Zagrebu, biće angažovano najmanje 1.500 policajaca, među kojima će biti i četvorica policajca iz Srbije, koji imaju veliko iskustvo sa navijačima, preneo je Jutarnji list.

- Policijske pripreme traju tri meseca. O tačnom broju policajaca ne možemo govoriti. Biće ih više nego kad se igra derbi Dinama i Hajduka, ali i nešto manje nego za utakmicu sa Engleskom u proteklom kvalifikacionom ciklusu - izjavio je načelnik Uprave policije Hrvatske Krunoslav Borovec. Borovec je rekao da je odluka oba fudbalskog saveza da nema razmene navijača olakšala policiji posao u jednom segmentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je svestan mogućih sukoba domaćih navijačkih grupa zbog njihovog tradicionalnog rivalstva, ali je policija spremna i gradom će patrolirati veći broj policajaca u civilu koji poznaju navijački milje. - Očekujemo dobru atmosferu, sportsko i korektno ponašanje i da se ništa od sigurnosnih rizika neće dogoditi. Dolazak stranih navijača nije definisan kao kažnjiva radnja, međutim obaveza organizatora je da spreče ulazak na stadion svakoga ko je gostujući navijač - rekao je Borovec. Upitan šta će dogoditi ako se zaori skandiranje "Ubij Srbina!", Borovec je odgovorio da će uslediti sankcije zbog "radnje podstaknute mržnjom i diskriminacijom" i da organizator potom mora upozoriti gledaoce, uz napomenu da se utakmica može prekinuti.

Za sada ne postoje najave da bi navijači iz Srbije mogli da stignu u Zagreb. Zabranu ulaska na Maksimir imaju i domaći navijači, njih 102.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tačno 102 osobe imaju zaštitne mere zabrane prisustvovanja na utakmicama. Kontrolisaćemo ih i pokrenuti prekršajni postupak ako prekrše meru. U saradnji sa HNS-om smo proveravali osobe koje su pribeležene i koje su kupile ulaznice, a HNS je poništio 51 ulaznicu što je izazvalo velike reakcije navijačkih krugova ne bi li se popustilo prilikom prodaje karata. Stvari su jasno definisane zakonom i nema dogovaranja i pregovaranja. Kriminalistička služba će biti uključena oko preprodaje ulaznica. Preprodaja nije dopuštena i identifikovali smo stotinjak karata koje su poništene, a svi koji budu uhvaćeni sa nevažećim kartama, biće podvrgnuti istraživanju - rekao je on. Osim na maksimirskom stadionu, javno gledanje utakmice biće organizovano i na Trgu bana Josipa Jelačića gde će biti i "prigodan program".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo