povijesni slučaj / Zbog prirodno povećanog testosterona karijera joj pod upitnikom: Trkačica iz JAR-a traži pravdu od IAAF-a

Atletska federacija uvela je pravilo kako atletičarke s povećanom razinom testosterona moraju lijekovima spustititi tu razinu do normalne

18.2.2019.
19:43
VOYO logo

Na Međunarodnom sportskom sudu u Luzani povijesni slučaj. 28-godišnja južnoafrička trkačica Caster Semenya, olimpijska pobjednica na 800 metara i svjetska prvakinja stigla je na saslušanje s jednim ciljem - kako bi sud uvjerila da se ima pravo natjecati premda ima prirodno povećanu razinu testosterona.

No, Međunarodna atletska federacija smatra da je ona zbog toga u prednosti pred ostalim natjecateljicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atletska federacija uvela je pravilo kako atletičarke s povećanom razinom testosterona moraju lijekovima spustititi tu razinu do normalne ako se žele natjecati na utrkama od 400 do 1000 metara.

Kontroverzan slučaj u kojem se otvaraju razne teme spolova, etike i rase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je vrlo važan dan. Najvažnije je za Međunarodni atletski savez osnažiti utjecaj djevojaka i žena pomoću atletike. Pravila koja ćemo predstaviti su tu kako bi zaštitila svetost, pravilnost i otvorenost natjecanja. To su vrijednosti koje ćemo braniti", izjavio je predsjednik Saveza Bastian Coe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo