OD SADA JE I TO MOGUĆE / Zaspati za volanom i ostati u jednom komadu?

Zaspati za volanom i sigurno stići na željeno odredište? Sve što vam treba je vaš pametni telefon. Zvuči nezamislivo, no za desetak bi godina moglo postati svakodnevnica.

15.8.2012.
18:35
VOYO logo

Skinite ruke s volana i napokon bezbrižno uživajte u vožnji. Jer umjesto vas, misli vaš pametni telefon.

"Uđete u automobil i jednostavno stavite mobitel u držač, tako da kameru usmjerite prema cesti. Ostalo će odraditi aplikacija", tvrdi Jun Jo sa Sveučilišta Griffith u Queenslandu.

Ideja je tek u začetku, a vrijedna istraživačka ekipa vjeruje da je riječ o budućnosti autoindustrije. Svoj prototip opremili su putnim računalom, radarom, GPS-om i senzorima koji komuniciraju s mobitelom.

"Kad stavite mobitel u kućište, senzori postavljeni oko auta počinju komunicirati s mobilnom aplikacijom", dodao je Jo.

Sustav je zamišljen da bude dostupan svima. Ovakvi auti mogli bi se unajmiti na više mjesta u gradu, a uz upravljanje, mobitel bi se koristio i za plaćanje vožnje.

"Tako je moguće smanjiti troškove, a uz to je korisno za rješavanje velikih gužva u gradu", kazao je Toby Hagon, stručnjak za automobilsku industriju.

Autonomno vozilo novi je korak u razvoju automobilske industrije. Dio kolača žele sve veće tvrtke, a svoj model nedavno je predstavio i informatički div Google. Upućeni ipak smatraju da ćemo prometnu revoluciju još malo pričekati.

!Svi dosadašnji modeli funkcioniraju do neke mjere, no niti jedan nije savršen. A ako namjeravate napraviti auto koji će voziti potpuno autonomno, onda nema mjesta pogreškama", nadodaje Hagon.

Prvi komercijalni modeli mogli bi se pojaviti na cesti za desetak godina. Pa čak i tad pitanje je - biste li svoju sudbinu povjerili svom pametnom telefonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo