KAKAV ŠOK / Kineska atletska ikona donijela odluku o završetku karijere

Kineska atletska ikona, 31-godišnji Xiang Liu, bivši svjetski rekorder na 110 m prepone, olimpijski pobjednik iz Atene 2004. i svjetski prvak iz 2007. objavio je u utorak da završava karijeru.

7.4.2015.
14:41
VOYO logo

"Odlazim u mirovinu. Želim započeti novi put", objavio je Liu u poruci na svom mikro-blogu, navodeći ozljede kao glavni razlog za svoju odluku.

"Iako me srce još uvijek vuče, moja noga mi je već nekoliko puta rekla ne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Ateni 2004. Xiang Liu, postavljanjem svjetskog rekorda (12.88) 2006. te osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu 2007. u Osaki postao je jedan od najpopularnijih kineskih sportaša, u rangu s košarkaškim divom Yao Mingom, koji je također zbog ozljede morao prerano završiti karijeru 2011. godine.

No, kad je na domaćim Igrama 2008. godine trebao braniti naslov i bio jedan od favorita za zlato, već u kvalifikacijskoj utrci ispriječila mu se ozljeda Ahilove tetive. Tu su počeli njegovi zdravstveni problemi, a razočaranje Kineza je bilo toliko da je bio suočen s optužbama da je iznevjerio cijelu naciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine poslije, nakon što je 2011. na SP-u u Daeguu osvojio srebrnu medalju, Xiang Liu je bio među favoritima na Igrama u Londonu.

No, njegov je nastup opet završio ozljedom Ahilove tetive, zbog čega je kineski atletičar pao već na prvoj preponi. Uslijedila je jedna od najdirljivijih i najtužnijih scena na Olimpijskom stadionu u Londonu. Xiang Liu je na jednoj nozi odskakutao do posljednje prepone, poljubio ju i već tada naznačio da je kraj karijere blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa službenom objavom čekao je još dvije i pol godine, nadajući se da bi mogao pobijediti zdravstvene tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo