Hibridi dolaze / Volkswagenova Jetta oborila svjetski rekord

Image

Volkswagen je s pokusnom hibridnom Jettom oborio svjetski rekord brzine za vozila s obujmom do 1,5 litara, na legendarnoj slanoj pustinji na nekadašnjem Lake Bonnevilleu u američkoj saveznoj državi Utah

15.10.2012.
14:19
VOYO logo

U ovom slanom bespuću odigrao se veliki broj vožnji u kojima su obarani rekordi brzine. Jednu od najučinkovitijih rekordnih vožnji sada je zabilježila hibridna Jetta koja će uskoro debitirati na tržištu SAD-a. Naime, tunirano pokusno vozilo probilo je s maksimalnom brzinom od 301,18 km/h, kao prvo hibridno vozilo svoje klase magičnu granicu od 300 km/h. 

Hibridnu Jettu u serijskoj izvedbi pokreće 110 kW / 150 KS snažni TSI (turbo punjeni benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem s obujmom 1.395 cm3) i E-motor snage 20 kW. Snaga sustava iznosi 170 KS. Ova snaga povećana je za obaranje rekorda na 300 KS. 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DSG) prenosi pogonski snagu na prednju osovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rekordne vožnje Volkswagen Jetta opremljena je modificiranim sportskim voznim postrojem, čime je karoserija znatno spuštena, posebnim gumama namijenjenim za vožnju po slanim kolnicima, konstrukcijom za zaštitu kod prevrtanja, sportskim sjedalom zajedno sa sigurnosnim pojasom s pet pričvrsnih točaka i sustavom za gašenje požara.

Upravljanje Jettom u ovoj vožnji povjereno u Carlu Lagu, iskusnom pokusnom vozaču američkog stručnog časopisa Motor Trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo