Fantastični Bolt napravio čudo za povijest!

Prvi put u povijesti jedan je atletičar na dvama Olimpijskim igrama zaredom osvojio zlato i na 100 i na 200 metara.

9.8.2012.
21:08
VOYO logo

Slavio je Jamajčanin s vremenom 19.32 sekunde, najbržim ove sezone. Suvereno je otrčao u vodstvu nakon sjajnog starta od početka do kraja utrke.

Na početku druge stometarske dionice počeo mu je prijetiti Yohan Blake, no Bolt je uspješno odbio napad mlađeg sunarodnjaka, koji je završio utrku sa svojim najboljim vremenom sezone, 19.44 sekunde. Jamajčansko je slavlje upotpunio treći član reprezentacije u disciplini, 22-godišnji Blakeov vršnjak Warren Weir, koji je za broncu otrčao osobni rekord (19.84) nadmašivši u borbi za broncu najboljeg Amerikanca Wallacea Spearmona (19.90). Jedini Europljanin u finalu, Francuz Christoph Lemaitre, završio je na šestom mjestu. Boltovo pobjedničko vrijeme jest vrijeme svjetskog rekorda Michaela Johnsona iz olimpijskog finala u Atlanti 1996. godine, koje je Bolt prije dvije godine u Pekingu srušio za dvije stotinke sekunde. Bolt je vlasnik triju od pet najbrže istrčanih rezultata ove discipline u povijesti. Na SP-u u Berlinu prije tri godine Jamajčanin je trčao senzacionalnih 19.19 sekundi. "Nisam otrčao svjetski rekord. Ali iznimno sam sretan. Danas sam napokon postao legenda!", izjavio je Usain Bolt, najbrži atletičar na svijetu, nakon svoje pobjede u olimpijskoj utrci na 200 metara...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći sam živući atletičar. Pokazao sam danas svijetu tko je najbolji", objasnio je 25-godišnji Jamajčanin pobliže vlastiti koncept legende. Nitko nikad prije njega nije obranio zlatne medalje u obadvjema sprinterskim disciplinama, na stotinu i dvije stotine metara: "To je ono što sam želio postići. I to je ono što sam postigao", poentirao je Bolt. 1. Bolt (Jam) 19.32s 2. Blake (Jam) 19.44 3. Weir (Jam) 19.84... Kenijski 23-godišnji srednjoprugaš David Lekuta Rudisha impresivno je osvojio zlatnu medalju u finalu olimpijske atletske utrke na 800 metara u Londonu postavivši pritom vrijeme novoga svjetskog rekorda...

Ono iznosi 1:40.91. Svoj dosadašnji svjetski rekord, otrčan prije dvije godine na Berlinskom mitingu Dijamantne lige Kenijac je popravio za deset stotinki sekunde. Pitanje pobjednika Masajac je riješio na početku drugog kruga, kada se odlučnim napadom počeo odmicati od pratitelja. Njegov tempo nitko nije mogao pratiti, pa je u cilju Rudisha vidljivo usporio u posljednjih 20-ak metara. S obzirom na impresivnu Kenijčevu utrku do tog trenutka, izvjesnim se čini da Rudisha u nogama ima utrku ispod minutu i četrdeset sekundi! Zasad je jedini 800-metraš koji je ikad utrku na osam stotina metara otrčao ispod minute i 41 sekundu. Rudisha je skinuo prvi atletski svjetski rekord u Londonu. Trenutačno je vlasnik šest od najbržih deset vremena u povijesti svoje discipline. Srebrnu je medalju uzeo Nijel Amos iz Bocvane uz nacionalni rekord. Svojoj je državi donio prvu olimpijsku medalju u povijesti. Keniji je otišla i bronca, i to Timothyju Kitumu uz osobi rekord. Od osam finalista njih sedam otrčalo je najbolje osobne rezultate. Samo je sedmoplasirani Sudanac Abubaker Kaki ostvario najbolje osobno vrijeme – sezone. OI, atletika, 800m za atletičare: 1. Rudisha (Ken) 1:40.91 2. Amos (Boc) 1:41.73 3. Kitum (Ken) 1:42.53...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sedam protivnika u finalu, pred Boltom stoji, realno gledano, samo jedan pravi konkurent - sunarodnjak Yohan Blake, srebrni s finalne utrke na 100 metara. "Ne može Usaina nitko zaustaviti. Odnosno, mogu greška ili ozljeda, ali to su neki drugi faktori. U smislu njegovih suparnika, tu je Bolt nezaustavljiv", rekao je legendarni 57-godišnji američki atletičar Edwin Moses, jedan od najvećih svih vremena na 400 metara prepone.

http://video.rutube.ru/a90c2c46e367872a5a82533c30e2399a "Njegovo tijelo i konstitucija su ogromna prednost pred suparnicima". Pokušao je usporediti Moses, dvostruki olimpijski pobjednik na 400 prepone (1976. i 1984.), dva zlata (100 i 200 metara) na istim Igrama Carla Lewisa i Usaina Bolta. "Nemoguće je odgovoriti što je bolje. Ali je činjenica da je Lewis, kada je to ostvario 1984. godine, imao daleko teži raspored. Imao je veći broj utrka po danu i između disciplina nije imao pauzu. Bolt ipak ima vremena za regeneraciju i oporavak, makar niti malo ne osporavam njegova zlata. U principu sve to završi na istome, obojica su uzeli oba zlata i to je jedina činjenica", rekao je Moses.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finale su se, uz Bolta i Blakea, plasirali još i Francuz Lemaitre Christophe, Ekvadorac Quinonez Alex, Nizozemac Martina Churandy, Amerikanac Spearmon Wallace, još jedan Jamajčanin Warren Weir i Južnoafrikanac Jobodwana Anaso.

Svjetski rekord Bolta na 200 metara je 19.19, a Blakeov najbolji rezultat 19.26. Obojica su kvalifikacijama ležerno pobijeđivali u svojim skupinama, a posebno je impresionirao Bolt, koji je svojim nastupima najavio svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo