Urota ili fotomontaža: Tko je skočio dalje, Prevc ili Fannemel?

Povijesni vikend za skijaške skokove, vikend u kojem je dvaput padao svjetski rekord i u kojem smo dočekali prve ljude koji su letjeli preko 250 metara, dobio je zanimljiv nastavak.

16.2.2015.
14:10
VOYO logo

Jedna se takva pojavila u ponedjeljak, a sugerira da se u nedjelju u norveškom Vikersundu dogodila velika prijevara. Podsjetimo, u subotu je Slovenac Peter Prevc postao svjetski rekord, letjevši na skijama točno 250 metara. Samo dan kasnije mu je rekord oduzeo domaći natjecatelj Anders Fannemel koji je odletio još metar i pol dalje.

Društvene mreže je dan kasnije preplavila fotografija nastala na temelju snimki oba rekordna skoka i koja sugerira da je Prevcov skok ipak bio dalji (Fannemel je na slici lijevo). Počeli su o tome pisati i slovenski mediji, ali ipak uz određenu zadršku. Postavljaju pitanje radi li se ipak o fotomontaži, a to je zapravo i logično objašnjenje budući da ovakvu manipulaciju i nije posebno teško napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zanimljivije spomenuti je da se za mjesec dana održava natjecanje Svjetskog kupa na legendarnoj Planici. Jedan od arhitekata obnovljene Planice Sebastjan Gorišek, koji je s ocem Janezom projektirao i letaonicu u Vikersundu, tvrdi da će se u Sloveniji moći skakati još dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Letaonica Planica je građena tako da će se u budućnosti moći povećavati bez većih troškova. Omogućavat će letove do 275 metara! Doduše, to će ovisiti o pravilima FIS-a. Puno bi napravili kad bi visinsku razliku promijenili sa 135 na 137 metara", izjavio je Gorišek za slovenski Sportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skok od 275 metara nećemo, dakle, vidjeti ove godine, ali u bliskoj će budućnosti postati itekako moguć. No, aktualni svjetski rekord od 251,5 metara će biti itekako ugrožen već idući mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo