Intrige iza kontroverze / Upravo su Francuzi zakuhali Katar 2022.: Kako je predsjednik Sarkozy u zadnjim danima preokrenuo ključne glasove

Image
Foto: AP Images

Katar nakon Rusije: Mundijal koji su trebali dobiti Amerikanci zakulisnim igrama dobio je Katar, zahvaljujući francuskom vlastodršcu

15.7.2018.
8:29
AP Images
VOYO logo

Hladni rat ionako nije prestao na mnogim razinama: Amerikanci, jasno, nisu mogli dopustiti da samo Rusi organiziraju Mundijal, pa su spremili bogatu ponudu stadiona i sponzora kako bi dobili Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Uslijedit će najkontroverznije glasovanje u nogometnoj i sportskoj povijesti.

Nogometno egzotični Katar dobio je organizaciju tog Mundijala. Zemlja je to koja tada gotovo uopće nije imala nogometnu infrastrukturu - a lipanjske i srpanjske vrućine dosežu i 50 stupnjeva Celzijevih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intrige iza kontroverze

Intriganta priča stoji iza svega, otkriva naš izvor. U danima uoči glasovanja tada francuski predsjednik NicolasSarkozy dobio je specijalnu misiju. Priča ima dvije verzije: prema prvoj, koju je priznao tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, Sarkozy je tih mjeseci nastojao ugovoriti vrijedne trgovinske sporazume s Katarom. Sastao se s katarskim emirom na ručku u Elizejskoj palači. Dogovorili su da će Sarkozy iskamčiti europske glasove za kandidaturu Katara, a zauzvrat će Francuska i država u Perzijskom zaljevu ojačati ekonomsku suradnju.

Prema drugoj verziji, Sarkozy je od katarske vrhuške dobio specijalan zadatak: Za izdašnu novčanu nagradu preokrenut će europske glasove, koji s američke moraju otići na katarsku stranu kako bi Katar imao šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci ih uništili

Sarkozy je uspio, vjerojatno uz pomoć MichelaPlatinija, predsjednika UEFA-e i također Francuza. Katar dobiva domaćinstvo s 14 glasova, Amerikanci završavaju na osam. Najkontroverznija odluka otkad je Svjetskih nogometnih prvenstava odjeknut će svijetom.

Kada su Amerikanci saznali što se dogodilo, odlučili su uništiti vladajuće strukture FIFA-e i UEFA-e, odnosno kako naš izvor tvrdi, odlučili su ih sravniti sa zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesecima i godinama nakon toga past će i SeppBlatter (predsjednik FIFA-e) i MichelPlatini (predsjednik UEFA-e), koji će biti optuženi za velike afere. S njima su maknute i čitave garniture vlasti u Zürichu i Nyonu. FIFA i UEFA ulaze u novu fazu. Dolaze iskusni sportski birokrati Gianni Infantino i Aleksander Čeferin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo