UPOZNAJTE ŽUTU PODMORNICU: / Specijalist za Europsku ligu i Rakitićev omiljeni trener stoji na putu Modrima

Image

Villarreal je bio i polufinalist Kupa UEFA 2004. te Europske lige 2016.

19.3.2021.
15:44
VOYO logo

Villarreal, Dinamov suparnik u četvrtfinalu Europske lige, trenutačno je sedmoplasirana momčad španjolskog nogometnog prvenstva, a za plasman među osam najboljih u Europskoj ligi Španjolci su izbacili kijevski Dinamo ukupnim rezultatom 4-0 u dvije utakmice i jedina su neporažena momčad koja je prošla i grupnu fazu ovog natjecanja.

Image
TKO, ZAPRAVO, PRIJETI DINAMU? /

Modri su već igrali s Villarrealom, pamti se Sammirov 'one man show', ali i težak poraz

Image
TKO, ZAPRAVO, PRIJETI DINAMU? /

Modri su već igrali s Villarrealom, pamti se Sammirov 'one man show', ali i težak poraz

Villarreal je u grupnoj fazi natjecanja bio uvjerljivi pobjednik skupine I sa 16 bodova, odnosno pet pobjeda i jednim neodlučenim ishodom te gol-razlikom 17-5, a suparnici su mu bili izraelski Maccabi Tel Aviv, turski Sivasspor i azerbajdžanski Qarabag. Na prvoj prepreci u nokaut fazi Europske lige španjolska momčad je izbacila austrijski Salzburg ukupnim rezultatom 4-1, a za plasman u četvrtfinale su nadigrali kijevski Dinamo (4-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25. po Uefi

Na UEFA renkingu Villarreal je trenutačno na 25. mjestu, osam pozicija ispred Dinama. Prema podacima Transfermarkta ukupna tržišna vrijednost španjolske momčadi je 247,7 milijuna eura, što je za 144 milijuna više od procijenjene vrijednosti hrvatskog prvaka.

S 25 postignutih pogodaka u deset utakmica Europske lige "žuta podmornica" je jedna od najefikasnijih momčadi. U europskim utakmicama najbolji strijelac momčadi je Paco Alcacer s pet pogodaka u isto toliko nastupa, dok je Gerard Moreno bio strijelac četiri puta u sedam utakmica, a triput se našao u ulozi asistenta. Moreno je, ukupno gledano, najbolji strijelac te asistent momčadi s 19 pogodaka i sedam asistencija u 30 nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad vodi proslavljeni 49-godišnji španjolski stručnjak UnaiEmery koji je kao trener Seville tri godine zaredom bio pobjednik Europske lige (2014., 2015. i 2016.), a u Villarreal je stigao u u srpnju 2020., nakon što je godinu i pol proveo na klupi Arsenala. Prije toga je dvije sezone vodio PSG do i s Parižanima osvojio jedan naslov prvaka i dva Kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari znanci

Dinamo je protiv Villarreala već igrao u Europskoj ligi. Bilo je to u grupnoj fazi natjecanja u sezoni 2010./11. Na Maksimiru je Dinamo slavio s 2-0, strijelci su bili Ante Rukavina i Sammir koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u plavom dresu, dok je Villarreal slavio s 3-0 na El Madrigalu. Villarreal je s 12 bodova završio kao pobjednik skupine, a Dinamo je sa sedam bodova bio treći i ostao bez plasmana u nokaut fazu domaćim porazom (0-1) od grčkog PAOK-a u posljednjem kolu.

Iz tadašnje Dinamove momčadi novu priliku za dvoboje s Villarrealom imat će današnji kapetan ArijanAdemi, dok u današnjoj momčadi Villarreala nema nijednog igrača koji je bio u klubu i prije deset godina kad je "žuta podmornica" ostvarila jedan od svojih najboljih rezultata u Europskoj ligi probojem do polufinala u kojem je zaustavljena od kasnijeg pobjednika Porta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši polufinalisti

Villarreal je bio i polufinalist Kupa UEFA 2004. te Europske lige 2016., kad je zaustavljen od Liverpoola. Od 2007. Villarreal je samo tri sezone propustio nastup u nekom od europskih natjecanja, a svakako najveći klupski uspjeh je polufinale Lige prvaka do kojeg je momčad stigla 2006. i u dvije utakmice s Arsenalom ispala zahvaljujući porazu 1-0 u prvom dvoboju, dok je u uzvratu bilo 0-0.

Španjolsku momčad do prvog dvoboja s Dinamom na Maksimiru čekaju dvije utakmice La Lige u kojima će ugostiti Cadiz (21. ožujka) i gostovati kod Granade (3. travnja), drugog španjolskog predstavnika u četvrtfinalu Europske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo