veliki dvoboj s đokovićem / Ulaskom u drugo uzastopno finale US Opena Čilić bi potvrdio da spada u sam vrh svjetskog tenisa

Image
Foto: AP

Eventualnom pobjedom i osiguranjem drugog uzastopnog finala na US Openu, definitivno bismo dobili potvrdu kako Marin spada u sam vrh svjetskog tenisa

11.9.2015.
9:46
AP
VOYO logo

Najboljem hrvatskom tenisaču Marinu Čiliću, večeras u 23 sata na putu do obrane naslova na US Openu suprotstavit će se prvi tenisač svijeta, Novak Đoković

Pogledamo li okolnosti koje okružuju ovaj meč, može se reći kako za Marina ovo možda predstavlja meč karijere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je to tako? 

Image
POLUFINALE US OPENA /

Đoković najavio meč protiv Čilića: 'Moram neutralizirati njegovo najjače oružje'

Image
POLUFINALE US OPENA /

Đoković najavio meč protiv Čilića: 'Moram neutralizirati njegovo najjače oružje'

Krenimo redom. Marin Čilić je protiv nedvojbenog vladara modernog tenisa odigrao trinaest mečeva i upisao - trinaest poraza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put susreli su se u ovogodišnjem četvrtfinalu ATP-a u Monte Carlu i srpski je tenisač u jednosmjernoj borbi Marinu dozvolio osvajanje samo tri gema. 

Veliko ime hrvatskog tenisa Nikola Pilić, u intervjuu za Sportske je rekao kako se Čilić na ovom turniru dizao iz kola u kolo, a kako se, suprotno njemu, Đokovićeva forma u dužem razdoblju, gledajući od početka ove godine, kreće u neznatno, ali primjetno silaznoj putanji, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Servis mu nije tako dobar kao početkom ili sredinom ove godine, a ona njegova bekhend paralela, koja je prije bila fenomenalna, u zadnje vrijeme također nije najbolje ‘naštimana’. No bez obzira na to, Novak je Marinu najnezgodniji suparnik", rekao je Pilić.

Upravo ta činjenica najviše ide u prilog Đokoviću. Čilić je i ove godine pokazao da prošlogodišnje osvajanje ovog turnira, jednog od četiri najveća u godini, nije bila slučajnost, no psihološki teret koji će u Marinovoj glavi predstavljati sama svijest o tome da preko puta njega stoji prvi tenisač svijeta koji ga je pobijedio trinaest puta, biti će strašno težak teret, i upravo zato predstavlja ultimativni test. Na putu do polufinala Marin je zaredao respektabilni niz pobjeda. U tom pohodu pred njegovim su reketom pali Pella, Donskoy, Chardy, te u četvrtfinalnom dvoboju Jo-Wilfried Tsonga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su posljednja dva dvoboja bila pokazatelj trenutne Marinove zrelosti. Nakon što u osmini finala Chardyju nije dao šanse, pobijedivši ga 3-0 u setovima, polufinalni susret s Tsongom bio je veliki izazov koji je Marin uspješno prevladao. Ispustivši vodstvo od 2-0 u setovima, Marin je u odlučujućem petom setu pokazao veliku smirenost i odlučnost te ga rutinski uzeo sa 6-4, odserviravši u servisu nakon breaka tri uzastopna asa i tako zaradio kartu za polufinale.

Sada ga čeka daleko najveći izazov, kao što je u prošlogodišnjem polufinalu to bio najbolji tenisač u povijesti Roger Federer, kojeg je možda i najuvjerljivijom izvedbom u dosadašnjoj karijeri Marin 'pomeo' sa 3-0. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 14. dvoboju protiv Đokovića, na uvjetno rečeno, svom terenu na US Openu, Čilić će pokušati uzvratiti Đokoviću za poraz u četvrtfinalu Monte Carla ove godine, kada je prije njega također izbacio Tsongu, te doći do svoje prve pobjede nad srpskim tenisačem.

"Ako ga Marin negdje može dobiti, to je na US Openu. Pokazao je već da tamo igra dobro, ima psihu, pojačao je kondiciju, a pobjede protiv Mihaila Kukuškina i Jo-Wilfrieda Tsonge sigurno su mu dale dodatno samopouzdanje", dodao je Pilić za Sportske, i moramo se složiti kako svi argumenti idu u prilog toj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je prošlogodišnje polufinale protiv Federera izgledalo onako dobro, zašto Marin danas ne bi imao šanse i protiv Đokovića?

Motiv je velik, pozornica idealna, a Marinova forma na vrhuncu što se tiče ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U smislu prekidanja vječnog prokletstva, koje se bazira na 13 poraza od Đokovića, te testa zrelosti koji bi potvrdio Marinov status, ovaj je meč jedan od najvećih u njegovoj karijeri, možda čak i veći od prošlogodišnjeg polufinala s Federerom te finala u kojem je slavio protiv Japanca Keija Niskihorija.

Eventualnom pobjedom i osiguranjem drugog uzastopnog finala na US Openu, definitivno bismo dobili potvrdu kako Marin spada u sam vrh svjetskog tenisa!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo