Vrhunski sportaši su ljudske olupine

Studija koja je provedena na oko tisuću vrhunskih sportaša pokazala je da gotovo trećina njih pati od nekog psihičkog poremećaja.

21.2.2013.
13:14
VOYO logo

Visoka sportska škola u Kölnu je anonimno ispitala 1.154 vrhunska sportaša, a analiza rezultata je pokazala da se gotovo trećina njih bori s depresijom, poremećajem u prehrani, slomovima uzrokovanim stresom i sličnim problemima.

Čak 79,8 posto njih žali se na pritisak okoline koja od njih uvijek očekuje 'brže, više, jače', a oko šest posto sportaša je priznalo da redovito uzima doping, bez obzira na sport kojim se bave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I moral je vrlo dvojbena kategorija, pa se tako neki lako odlučuju na prevare kako bi 'podebljali' svoje račune. Oko 8,7 sportaša je priznalo da je vodilo razgovore oko namještanja rezultata, a zanimljiv je podatak da je njih 37,2 posto odbilo odgovoriti na to pitanje iako im je bila zajamčena anonimnost.

Ti podaci su upalili alarm u Deutsche Sporthilfeu, instituciji koja brine o socijalnom napretku sportaša, pa je odlučeno da će se promijeniti sustav nagrađivanja vrhunskih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo stvoriti sustav nagrađivanja koji neće dodatno povećati pritisak na sportaše", rekao je čelnik Deutsche Sporthilfea za Deutsche Welle.

Ovakve su informacije o vrhunskim sportašima koji kraj karijere dočekuju kao tjelesne i psihičke olupine dosad uglavnom stizale iz američkog profesionalnog sporta, no čini se da je komercijalni pritisak već odavno počeo uništavati i zdravlje europskih profesionalnih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo