Za dvije godine / Tour de France donio još jednu povijesnu odluku i dolazi u državu u kojoj još nije bio

Image
Foto: AP Images

Najpoznatija biciklistička utrka na svijetu odlučila se za desetu stranu državu u kojoj će biti start

20.2.2019.
17:48
AP Images
VOYO logo

Tour de France 2021. godine imat će start u danskoj prijestolnici Kopenhagenu, koji će prvi put u povijesti ugostiti najveću biciklističku utrku na svijetu, objavili su organizatori.

Ulicama Kopenhagena, koje su potpuno prilagođene biciklistima, za dvije godine jurit će najbolji biciklisti svijeta, a prva etapa će biti vožnja na kronometar. Još dvije etape će se voziti na tlu Danske, od Roskildea do Nyborga te od Vejlea do Soenderborga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovogodišnje izdanje Tour de Francea započet će izvan granica Francuske. Startom utrke u Bruxellesu bit će obilježeno pedeset godina od prve pobjede Belgijanca Eddyja Merckxa, biciklista koji se može pohvaliti da je najviše puta u povijesti nosio žutu majicu, koja je 1919. godine prvi put uvedena kao simbol vodećeg u ukupnom poretku.

Posljednji put Tour de France započeo je izvan Francuske 2017. godine, kad je domaćin prve etape bio njemački Duesseldorf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska će postati deseta strana država iz koje će krenuti karavana najveće i najpoznatije biciklističke utrke. Prva država koja se time može pohvaliti bila je Nizozemska 1954. godine, kad je Tour de France krenuo iz Amsterdama, a domaćini "inozemnog starta" bili su još Belgija, Njemačka, Švicarska, Luksemburg, Španjolska, Irska, Velika Britanija i Monaco. Zanimljivo, od svih Francuskoj susjednih zemalja Tour de France nikada nije krenuo samo iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo