To će biti spektakl: Ponavlja se najluđa sportska priča?

Što vam prvo padne na pamet na spomen sportske egzotike ili najpopularnijih sportskih autsajdera? Vjerojatno jamajčanski bob.

17.1.2014.
7:47
VOYO logo

Jamajčani su se nakon jako malo treninga pojavili na Igrama na pravoj bob-stazi i iako formalno nisu završili natjecanje, osvojili su srca gledatelja i suparnika. Na koncu su bili i inspiracija za nezaboravan film Cool Runnings, odnosno Ledena staza.

A jedan od članova te originalne posade iz Calgaryja Winston Watts i dalje ne odustaje. Štoviše, uvjeren je da će nastupiti i na skorašnjim Olimpijskim igrama u Sočiju. Jamajčana dugo nije bilo na olimpijskoj pozornici, još od Salt Lake Cityja 2002., ali Watts je optimist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovječe, trebate me vidjeti! Godine su samo brojka. Nikad ne biste povjerovali da mi je 46 godina. Rekli biste, možda 30, 35. Velik sam, tamnoput i zgodan", našalio se Watts u razgovoru za Telegraph.

Watts se bavio matematikom i izračunao da on i njegov partner u dvosjedu, bivši atletičar Marvin Dixon, imaju praktički zajamčenu ulaznicu za Soči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/nm4DjRcmoPY

Nakon 2002. godine romantična je priča o jamajčanskom bobu počela padati u zaborav. Nije bilo novca za financiranje egzotične pojave, a Watts je na koncu napustio rodnu državu i preselio se u New York. Životni ga je put odveo u Wyoming, odakle je često znao navraćati u zimsko središte Park City, gdje bi gledao nove vozače boba. Ubrzo je shvatio koliko mu nedostaje ledena avantura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da bih u pravoj formi i dalje pobjeđivao te mladiće. Bio sam gladan i bio sam ljut."

Nakon što je izgubio posao prije dvije godine, odlučio se na rizik – povratak bobu i formiranje posade za Igre u Sočiju. Ponovno je tu bilo svega, kao i u filmu, od prevrtanja do problema s financiranjem i posuđivanja novca kako bi se moglo nastaviti dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno sam puta imao glavobolje, vjerujte mi. Ponekad bi mi trener znao reći: 'Samo se fokusiraj', a ja sam ga pitao: 'Kako?'"

Originalna ideja o formiranju četverosjeda je propala, što zbog ozljeda drugih članova, što zbog manjka novca. Štoviše, financijski problemi bi u konačnici Wattsu i Dixonu mogli ugroziti nastup na Igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/ZLQkCemE_Xs

"Iskreno, u ovom trenutku još uvijek ne znamo hoćemo li imati dovoljno novca za let do Sočija. Sve ovisi. Na prvom su nam mjestu obitelji. Ako ne bude sredstava, tko zna. Ali ja sam optimist. Nadamo se da će uskočiti i Jamajčanski olimpijski odbor i podržati nas sad kad smo se praktički kvalificirali", zaključio je Watts, koji će postati drugi najstariji bob-pilot u olimpijskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo