Cestovni avion / TEST: Citroën DS5 Sport Chic HDi 160

Image
Foto: citroën

Poput Citroëna DS3 i DS4, i najveći (zasad) pripadnik luksuzne obitelji DS namijenjen je kupcima onima koji tragaju za radikalnim proizvodima, kupcima u potrazi za izrazito modernim pristupom premium klasi.

25.11.2013.
10:00
citroën
VOYO logo

Veliki križanac coupea i monovolumena osvaja prije svega svojim smionim stilom. Riječ je o neuobičajenoj «Shooting-break» silueti koja je nedvojbeno nadahnuta stilom Grand Tourisma.

Futuristički dizajn dopunjen s kromiranim dodacima nigdje neće proći neopaženo, da se za njim ne okrenete. Iznutra, putnici imaju priliku da dožive jedinstveni osjećaj vožnje zahvaljujući mjestu za vozača izvedenom u stilu zrakoplovnog ‘kokpita’. To najbolje dočaravaju prekidači na sredini stropa i dva mala “šibera”, za vozača i suvozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroën

Vrhunski materijali i izvedba sjedala koja spaja dinamičnost i profinjenost te obrada pripadaju najvišoj klasi. Sve osnovne komande postavljene su na osi vozila zahvaljujući postojanju dvije središnje konzole, jednoj u donjem dijelu i drugoj stropnoj, i to u obliku tipki, kotačića i drugih specifičnih prekidača, podsjećajući načinom svoje upotrebe ponovno na svijet aeronautike. U duhu marke, DS5 je pravi koncentrat tehnologija jednostavnih za korištenje.

Tako, osim poznatih tehnologija kao što su sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici, električna parkirna kočnica, pomoć pri parkiranju ili regulator/limitator brzine koji je moguće programirati, nudi automatska duga svjetla, drugu generaciju upozorenja o nenamjernom prelasku crte, head-up displej u boji, kameru za vožnju unatrag, svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem kao i „keyless“ sustav ulaska i pokretanja vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroën

Turbodizelaš obujma dvije litre razvija163 KS i njegove performanse se sasvim dobro uklapaju u ovo okruženje. Dovoljno je živahan i s lakoćom hvata okretaje kako bi pružio dozu sportskog ugođaja koji nagovještava izgledom. Za razliku od motora, automatski mjenjač je prilično neodlučan, premda ima sve što je potrebno; šest stupnjeva, mogućnost sekvencijalne izmjene i sportski program.

Na cesti DS5 omogućuje vožnju koja je u isti mah dinamična i spokojna u svim uvjetima. Ovjes je podešen za savršeno držanje ceste, istodobno zadržavajući lakoću kontrole. Dinamički podešen, DS5 ostavlja dojam da je zalijepljen za cestu, istodobno nudeći putnicima osjećaj sigurnosti u bilo kojim uvjetima. Nažalost, brojka pet vara. Nije postavljen na platformu velikog C5 nego Grand Picassa pa je ugradnja hidrauličnog ovjesa nemoguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroën

Šteta, kako zbog same činjenice kako je Citroenov ovjes Hydractive III+ druga riječ za komfor, tako i dosta tvrdo podešenog mehaničkog ovjesa koji voli dobro protresti putnike, pogotovo pri prelasku preko tračnica. Upravljač je  precizan i direktan, s progresivnim djelovanjem. Daje osjećaj kao da imate kotače na vrhu prstiju. I za kraj ove lijepe priče, financije.

Automobil je bio opremljen automatskim mjenjačem i najbogatijim paketom opreme Sport Chic što uz ovaj motor nosi cijenu od 338,619 kuna. Međutim, kako je imao više od pet tisuća eura dodatne opreme (kožni paket sjedala, sigurnosni paket, 19-colne matirane crne felge, Audio HiFi sustav Denon, metalik boju...), u konačnici iznos koji treba izdvojiti za njega, s obračunatim svim davanjima i važećim popustom je nešto iznad pedeset tisuća Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Motor: 4-cilindarski turbodizel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obujam: 1997  ccm3

Snaga: 163 KS  pri 3750 o/min

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okretni moment: 340 Nm @ 2000 o/min

Mjenjač: automatski, 6 brzina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dimenzije: 4530 x 1871 x 1513 mm

Prtljažnik: 675/3000 l

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalna brzina: 165 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h:  10,1 s

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošnja:  5,1/6,1/7,9 l/100 km

Na testu: 6,2 l/100 km

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emisija CO2: 158 g/km

Cijena:  384.080 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo