TEŠKA OPTUŽBA: / "Žele nasilno srušiti legalne strukture i preuzeti HNS!"

Image
Foto: PIXSELL, Tino Jurić
16.6.2015.
13:19
PIXSELL, Tino Jurić
VOYO logo

"Moderni svijet kojem želimo pripadati ne prihvaća bilo kakvu raspravu o karakteru fašističkih i nacističkih simbola. Zato je svako relativiziranje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' jednostavno neprihvatljivo. Taj je pozdrav bio pozdrav jedino i isključivo ustaškog režima", istaknuo je Čičak.

Hrvatski helsinški odbor, rekao je Čičak, pokrenuo je projekt "Izravna prevencija navijačkog nasilja" prije tri godine i u trogodišnjem radu promatrači HHO-a bili su nazočni na oko 600 utakmica i pomno bilježili različite oblike nasilja navijačkih skupina Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je ujediniti radikalne navijače"

"Svoje izvještaje slali smo na sve relevantne adrese u Hrvatskoj, od predsjednika Republike, predsjednika Vlade, kao i predsjednika Sabora, medijima, pa do svih drugih relevantnih institucija hrvatskoga društva. Prepoznatljivi dio medija, ali i društvenih i političkih skupina dočekao je ovaj projekt 'na nož', a cilj tih medijskih poslanika i drugih društvenih aktera bio je samo jedan, ujediniti najradikalnije dijelove navijačkih skupina u zajedničkoj borbi za nasilno rušenje postojećih legalnih i legitimnih struktura Hrvaskog nogometnog saveza i u krajnjoj liniji, omogućiti preuzimanje kontrole nad HNS-om od osoba koje bi odgovarale njihovom političkom projektu", kazao je Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, zadatak vlasti nije samo stvaranje zakonskog okvira za slobodno i neometano djelovanje sporta, nego i skrb i briga da se doneseni zakoni doista poštuju i provode u djelo.

"U Vladi nema volje"

"Procjenjujemo da u aktualnoj vlasti jednostavno nije bilo dovoljno političke volje da se to doista i čini", kazao je predsjednik HHO-a, dodavši da ni nogometna organizacija, na svim svojim razinama, nije oslobođena od odgovornosti, jer često nije poštivala i provodila u djelo vlastita pravila i zaključke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" Mladen Maloča rekao je da je rad HHO-a donekle ispunio svoju svrhu, jer je upotreba pirotehnike na stadionima smanjena. Tako je u sezoni 2012/2013. bilo zabilježeno 1.142 pirotehnička incidenta, a u sezoni 2014/2015. taj je broj smanjen na 583. Također, smanjen je i broj neprimjerenih skandiranja. Većina neprimjerenih skandiranja bila je usmjerena prema prvom čovjeku Dinama Zdravku Mamiću i čelnicima HNS-a (oko 60 posto), dok je ksenofobnih skandiranja bilo 13 posto.

"I HNS je sukrivac"

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović rekao je da splitski incident nema veze samo sa nogometom, nego sa cjelokupnim stanjem u društvu, "i pitanje je tko stoji iza toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reprezentacija je do 'slučaja Šimunić' bila pošteđena ovakvih huliganizama. HNS to oštro osuđuje, ali priznajemo da je i HNS sukrivac za mnoge greške koje su se dogodile u prošlosti", izjavio je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao je da je incident u Splitu jedinstven, te da je imao za cilj privući pozornost domaće i svjetske javnosti.

"Što se tiče utakmice u Splitu, policija je svoje djelovanje usmjerila na očuvanje reda i mira izvan stadiona, jer je postojala opasnost da netko ispali raketu na stadion ili da upotrijebi bespilotnu letjelicu. Mi smo to spriječili", napomenuo je Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo