ĆORIĆ NIJE USPIO: / Hrvatski tenisač poražen u najvećem finalu karijere, Đoković slavio u dva seta

Image
Foto: AFP

Hrvatski tenisač Borna Ćorić poražen je u meču za naslov na ATP turniru iz Masters 1000 serije kojem je domaćin bio Šangaj.

14.10.2018.
12:20
AFP
VOYO logo

Unatoč snažnom otporu hrvatskog Davis Cup reprezentativca Borne Ćorića, najbolji srpski tenisač Novak Đoković u nedjelju je osvojio svoj 32. naslov na turnirima Masters 1000 serije, a četvrti u Šangaju, gdje je u nedjeljnom finalu odigranom u Qi Zhong Areni svladao 21-godišnjeg Zagrepčanina sa 6-3, 6-4 nakon 96 minuta borbe.

Image
FANTASTIČAN POEN ĆORIĆA KOJI MORATE VIDJETI: /

U meču protiv jednog od najboljih Borna je napravio ovo majstorstvo

Image
FANTASTIČAN POEN ĆORIĆA KOJI MORATE VIDJETI: /

U meču protiv jednog od najboljih Borna je napravio ovo majstorstvo

Đoković savršen u Kini

Ćorić je po peti put u karijeri igrao u finalu na ATP Touru, a prvi put za pobjednički trofej na turnirima Masters 1000 serije, dok je Đokoviću to bilo 46. finale na ovoj razini i ukupno 103. u karijeri, u kojem je stigao do 72. naslova, a 11. na kineskom tlu, gdje u finalima ima perfektan učinak 11-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đokoviću je za treći trijumf u isto toliko mečeva protiv Ćorića dovoljan jedan 'break' u svakom setu. U prvom setu ga je napravio za vodstvo 4-2 i bez problema zadržao prednost, jer je u prvoj dionici meča izgubio svega četiri poena na početnom udarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu je srpski tenisač do 'breaka' stigao već u prvom gemu. Ćorić je jedinu priliku za 'break' imao u šestom gemu, ali je promašio forhend. U devetom gemu je naš tenisač još jednom pokazao svoj borbeni duh, kad je izvukao 0-40, tri uzastopne meč-lopte Đokovića, te natjerao suparnika da servisom zaključi dvoboj. Unatoč propuštenoj prilici u prethodnom gemu, Đoković je zadržao mirnoću i koncetraciju na početnom udarcu te nakon 96 minuta igre došao do pobjede.

Ćorićev skok na ljestvici

Zahvaljujući trijumfu u Šangaju, Novak Đoković se probio do drugog mjesta na ATP ljestvici, preskočio Rogera Federera i došao na samo 215 bodova zaostatka za Rafaelom Nadalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borna Ćorić je finalom u Šangaju osvojio novih 600 bodova i stigao do najboljeg renkinga u karijeri. U ponedjeljak će biti 13. tenisač svijeta.

ATP Šangaj - finale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak Đoković (Srb/2) - BORNA ĆORIĆ (HRV/13) 6-3, 6-4

ĆORIĆ - ĐOKOVIĆ 3-6, 4-6

4-6 - KRAJ, POBJEDA ĐOKOVIĆA!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-5 - Nevjerojatan gem Ćorića. Bio je suočen sa tri vezana break-lopte, ali igrat će se dalje!

3-5 - Đoković siguran, udaljen je gem od četvrte krune u Šangaju. Bornine šanse sve su manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-4 - Gem za Bornu Ćorića. Na servisu je Novak Đoković.

2-4 - ŠTETA! Imao je Ćorić prvu break-loptu u meču, no Đoković je u Šangaju i dalje savršen na svom početnom udarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-3 - Nakon 68 minuta igre vidjeli smo i prvu dvostruku pogrešku, Borna ju je napravio kod svoje prednosti 40-30. 'Ispravljeno' je to trećim as-servisom, onda i novim dobrim početnim udarcem za smanjenje rezultata.

1-3 - Nakon maratonskog prošlog gema, ovaj je bio vrlo kratak. Trajao je minutu i 19 sekundi koliko je bilo potrebno Đokoviću da poveća prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-2 - Dug gem, trinaest minuta je trajalo. Ćorićev početni udarac visio je u više navrata, točnije četiri. Na kraju ga je zadržao!

0-2 - Đoković je potvrdio rano stečeni break.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0-1 - BREAK! Đoković je u prednosti! Suočen s breakom-loptom, drugom u meču, Ćorić je složio sjajnu akciju i onda na mreži napravio nevjerojatnu pogrešku koja ga košta gubitka servisa.

Počinje drugi set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-6 - ĐOKOVIĆ UZIMA PRVI SET! Ćorić je ostao bez šanse za stizanje rezultata, brzo je Đoković odjurio na 40-0 potom dočekao novu pogrešku Borne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-5 - Dobar servis-gem Ćorića koji početni udarac osvaja bez izgubljenog poena. Vrijeme je za break!

2-5 - Zaprijetio je Borna na servis srpskog tenisača, po prvi put ozbiljnije u ovom meču. Stigao je do izjednačenja, Đoković potom s dva poena sve okreće na 5-2 u svoju korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon breaka je Ćorić zatražio da mu se dovede fizioterapeut koji je sad odradio posao na bolnom desnom bedrenom mišiću hrvatskog tenisača.

2-4 - BREAK! Đoković je imao 0-30, potom je nanizao tri neprisiljene pogreške u poenima na tri Ćorićeva druga servisa. Izjednačenje, potom sjajni volej Borne na mreži, onda novo izjednačenje. Neprisiljena pogreška Ćorića donosi Đokoviću prvu break-loptu. Nova pogreška donosi break za srpskog tenisača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-3 - Petnaest minuta meča je iza nas. Đoković je i dalje na samo jednom izgubljenom poenu na svom početnom udarcu, onom iz prvog gema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-2 - Spektakularan prvi poen odlazi na stranu Ćorića, potom i tri sljedeća za izjednačenje rezultata.

1-2 - Vrlo siguran start Đokovića. Osvaja igru bez izgubljenog poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-1 - Dobar početak i s Bornine strane. Stigao je do 30-0, potom je uslijedilo izjednačenje, a onda dva Ćorićeva poena za 1-1.

0-1 - Đoković osvaja prvi gem uz jedan izgubljeni poen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:42 - Meč servisom otvara Novak Đoković. Krećemo!

10:37 - U tijeku je zagrijavanje, minute nas dijele od početka meča za naslov.

10:32 - Igrači izlaze na teren. Ćorić je pozdravljen pljeskom, Đoković, trostruki pobjednik ovog turnira, još većim.

Veličanstvena je bila pobjeda ostvarena u subotu protiv tenisača kojeg će mnogi opisati kao najboljeg svih vremena. Drugi hrvatski reket Rogeru Federeru ostavio je mrvice dominirajući svojim početnim udarcem i ugrožavajući njegov u konačnoj 6-4, 6-4 pobjedi ostvarenoj za sat i četrnaest minuta borbe.

Dominacija u igri

Ćorić je do pobjede koju će nešto kasnije nazvati 'ako ne najvećom u svojoj karijeri, onda onom u Top 3 takvih', došao nakon što je imao 78 posto pogođenog prvog servisa, ali i 84 posto uzetih poena nakon njega. Na drugom servisu ta je brojka iznosila 73 posto. Pogodio je devet as-servisa i izgubio samo devet poena na svoj početni udarac ne dopustivši Federeru niti jednu break-loptu usput realizirajući svoj break-prilike na Federerov početni udarac u otvarajućim gemovima setova.

"To je bilo nešto posebno. Već sam rekao da sam na turnir došao s bolnim vratom i da sam razmišljao o povlačenju. Niti sam igrao dobro niti sam se dobro osjećao. Nisam ni znao kako će se sve razvijati... Rekao sam samome sebi 'U redu, nemam što za izgubiti' A očekivanja sam prebacio sto puta", kazao je Ćorić pred kojim je sad Novak Đoković u sjajnoj formi.

Pomak na najbolji renking

Dokazao ju je bivši broj jedan zadržavši Alexandera Zvereva na svega tri osvojena gema u svom polufinalnom srazu. Bit će ovo Ćorićev treći pokušaj da svlada najboljeg srpskog tenisača svih vremena protiv kojeg je na omjeru 0-2. Ono što pred početak meča ohrabruje jest podatak da Ćorić protiv društva iz Topa 5 svjetskog tenisa ima omjer od 8-14 s time da su četiri od tih osam pobjeda upisane ove godine.

Neovisno o ishodu meča Ćorić, danas osamnaesti tenisač svijeta, na sljedećoj ATP ljestvici zauzet će 13. poziciju, svoju najbolju ikad.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo