Za povijest / Savršeni Đoković uništio Nadala i draž velikog finala: Australija je njegova i sedmi put!

Image
Foto: AP Images

Novak Đoković osvojio je povijesni sedmi naslov pobjednika Australian Opena deklasiravši Rafaela Nadala

27.1.2019.
11:48
AP Images
VOYO logo

Novak Đoković uskratio je svima koji su s nestrpljenjem i oduševljenjem, pa pomalo i nostalgijom, čekali veličinu i spektakl koji je sa sobom nosila 53. epizoda najvećeg rivalstva u povijesti. I koje je opet, nakon gotovo pet godina, donijelo jednu veliku utakmicu. 

Ružno je to reći, možda će nam neki i zamjeriti, ali bila je to Srbinova lekcija tenisa u kojoj Rafael Nadal nije imao baš nikakve šanse da pokvari savršeni učinak prvog igrača svijeta u Melbourneu. Sedmi je put igrao za trofej Norman Brooks i podigao ga sedmi put. Sada je sam na vrhu najuspješnijeg ikad u Australiji (Roy Emerson i Roger Federer ostali na šest) i s 15. Grand Slamom "otarasio" se Petea Samprasa na trećem mjestu svih vremena. Nadalu su ostala još samo dva viška, a Federeru pet. Hoće li im biti dovoljno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo najhrabriji

Teško ako ovako savršeni Đoković u svakom smislu, jer osim učinka u Melbourneu bilo je ovo savršenstvo tenisa, izdrži još nekoliko godina unatoč tomu što su se nad njegovom novouspostavljenom dominacijom nadvili upitnici kada je izgubio posljednja dva finala velikih turnira u Parizu i Londonu. No ovo je bila još jedna njegova potvrda, ako je tko sumnjao, da mu u ovom trenutku nema ravnog bez obzira što je Nadal kroz protekla dva tjedna nudio sliku tenisača koji bi mogao pokvariti njegovo slavlje u Melbourneu. Mnogi su, štoviše, bili i uvjereni u to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, što se Španjolcu dogodilo u nedjelju navečer po lokalnom vremenu, teško je objasniti jer to ni izbliza nije bio Nadal iz proteklih mečeva. Istina, nije nasuprot sebe dosad ni imao takav kalibar tenisača, ali baš da će ga veliki rival ovako pomesti, e, u takve prognoze samo su se oni najhrabriji upuštali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ima nešto i u činjenici da je Nadal prije ovog meča izgubio 12 od posljednjih 15 mečeva s Beograđaninom i sedam u nizu na tvrdoj podlozi. Posljednji put Đoković je u tim uvjetima izgubio finale US Opena 2013. od 32-godišnjeg Bika s Mallorce kojemu ni hipoteka od tri uzastopne pobjede u mečevima za Grand Slam titulu nije pomogla baš ništa. Počevši od podatka da je u prvom setu osvojio jedan poen na Đokovićevu servisu s kojega je tek u trećem setu iznudio break-loptu, ali ju je backhandom zakucao u mrežu i propustio jedinu priliku da barem malo produži ovo jednosmjerno finale koje mu je definitivno bolan sudar s realnošću. 

Kojom vlada Novak Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australian Open, finale:

Novak Đoković (Srbija) - Rafael Nadal (Španjolska) 6:3, 6:2, 6:3

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo