Britanka za povijest / Nadal se vratio pobjednički, Šarapova provozala suparnicu na 'biciklu'

Image
Foto: AP Images

Drugi igrač svijeta nakon četiri mjeseca vratio se pobjedom protiv Australca Duckwortha

14.1.2019.
9:05
AP Images
VOYO logo

Četiri mjeseca nakon što mu je predaja u polufinalu US Opena Juanu Martinu del Potru bio posljednji službeni meč ne računajući ekshibiciju u Abu Dhabiju, Rafael Nadal vratio se u akciju. Nitko nije ni sumnjao da će to biti pobjedničkog karaktera budući da je Španjolcu protivnik bio 237. igrač svijeta James Duckworth koji je ipak zadržao drugog igrača na najvećem suncu (34 stupnja) dobra dva sata i 15 minuta.

"Nije bilo lagano igrati protiv tako agresivnog igrača, ali to je normalno za početak", rekao je Nadal koji je uoči početka najavio promjenu na servisu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 32 godine.

"Dobro je radio servis. Ne znam postotak (67 nap. a.), ali imao sam dobre situacije nakon pogođenog prvog" zadovoljno je zvučao Nadal čiji će se sljedeći test spreme zvati Jan-Lennard Struff ili Matthew Ebden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravu rafaljnu parbu i torturu lopticama priuštila su dva američka diva, John Isner i Reilly Opelka. Mlađi i tri centimetra viši (211) Amerikanac (ATP 97) napravio je iznenađenje dana u četiri tie-breaka izbacivši odmah desetog nositelja koji drugu godinu zaredom Melbourne napušta u prvom kolu.

Opelka je za pobjedu karijere pogodio 40 aseva, a Isner, koji je u četvrtom setu propustio 5:3, kada je viđen prvi break u meču, "kratkih" 47.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekovremeno su morali raditi Kevin Anderson kojega je Adrian Mannarin odveo u četiri seta, kao i Peter Gojowczyk Karena Hačanova, Janko Tipsarević Grigora Dimitrova te Matteo Berrettini Stefanosa Tsitsipasa. Tomaš Berdych, pak, potvrdio je da se vratio u velikom stilu, nakon finala Dohe pomeo je 14. na svijetu Kylea Edmunda.

Povijest se ispisala u ženskom dijelu turnira. Katie Boulter i Jekaterina Makarova odigrale su prvi meč na Grand Slamu koji je odlučio match tie-break. Kod 6:6 u trećem setu Britanka i bivša polufinalistica igrale su tie-break do deset poena, a brže je do njih stigla Boulter koja je zaboravila na to pa je proslavila pobjedu nakon sedmog poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maria Šarapova mogla bi napraviti velike stvari u Meloburneu ako ćemo suditi po prvom meču. Pobjednica iz 2008. provozala je na "biciklu" Harriet Dart (WTA 131). Britanka nije osvojila ni gem, a Ruskinja je to uspjelo treći put u karijeri na Australian Openu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Još jedna bivša prva igračica svijeta, Angelique Kerber, također je imala uvjerljiv ulazak u turnir. Štićenica i životna partnerica hrvatskog izbornika Željka Krajana, Polona Hercog, nije bila ni blizu eventualnom iznenađenju.

Od dvije "friške" Grand Slam pobjednice samo je jedna prošla dalje, Sloane Stephens, dok je Jelenu Ostapenku izbacila Maria Sakkari. Zadranska s američkom putovnicom Bernarda Pera izgubila je od Brazilke Haddad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australian open (m), prvo kolo:
Kevin Anderson (JAR) - Adrian Mannarino (Francuska) 6:3, 5:7, 6:2, 6:1
Fernando Verdasco (Španjolska) - Miomir Kecmanović (Srbija) 7:6 (5), 6:3, 6:3
Stefanos Tsitsipas (Grčka) - Matteo Berrettini (Italija) 6:7 (3), 6:4, 6:3, 7:6 (4)
Grigor Dimitrov (Bugarska) - Janko Tipsarević (Srbija) 4:6, 6:3, 6:1, 6:4
Rafael Nadal (Španjolska) - James Duckworth (Australija) 6:4, 6:3, 7:5
Reilly Opelka (SAD) - John Isner (SAD) 7:6 (4). 7:6 (6), 6:7 (4), 7:5 (5)
Peter Gojowczyk (Njemačka) - Karen Hačanov (Rusija) 6:3, 3:6, 4:6, 3:6
Tomaš Berdych (Češka) - Kyle Edmund (VB) 6:3, 6:0, 7:5
Gael Monfils (Francuska) - Damir Džumhur (BiH9 6:0, 6:4, 6:0

Australian open (ž), prvo kolo:
Anna Kalinskaja (Rusija) - Aryna Sabalenka (Bjelorusija) 1:6, 4:6
Maria Šarapova (Rusija) - Harriet Dart (VB) 6:0, 6:0
Beatriz Haddad Maia (Brazil) - Bernarda Pera (SAD) 6:3, 5:7, 6:4
Maria Sakkari (Grčka) - Jelena Ostapenko (Latvija) 6:1, 3:6, 6:2
Angelique Kerber (Njemačka) - Polona Hercog (Slovenija) 6:2, 6:2
Belinda Bencic (Švicarska) - Katerina Siniakova (Češka) 6:4, 2:6, 6:3

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo