IVA MAJOLI ZA NET.HR O SMRTI SLAVNE TENISAČICE: / 'Svi smo u šoku, znala sam je 25 godina, bila je jedna od najvećih...'

Image
Foto: AFP

Bivša češka tenisačica Jana Novotna, nekad prva na WTA ljestvici u parovima i druga na pojedinačnoj ljestvici, preminula je u nedjelju u dobi od 49 godina.

20.11.2017.
14:55
AFP
VOYO logo

Osvajačica Wimbledona 1998. napustila je ovaj svijet mirno, okružena članovima obitelji u svojoj domovini nakon duge i teške borbe s karcinomom, objavio je WTA.

Image
PREMINULA JANA NOVOTNA: /

Legendarna tenisačica izgubila bitku protiv opake bolesti

Image
PREMINULA JANA NOVOTNA: /

Legendarna tenisačica izgubila bitku protiv opake bolesti

U 14 godina dugoj karijeri osvojila je 24 WTA naslova u pojedinačnoj konkurenciji i 76 u parovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom razdoblju odigrala je mnogo mečeva s Ivom Majoli. Bivša hrvatska tenisačica bila je dosta bliska s Čehinjom i vijest o njezinoj smrti ju je potresla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Barbara Schett mi je javila da je umrla. Janu smo vidjeli na Wimbledonu ove godine. Njih su dvije čak trebale igrati zajedno u paru. Međutim, nije joj bilo dobro. Rekla je da je na terapiji. Nije izgledala najbolje i sigurno da se nije ni osjećala dobro", rekla je Iva Majoli u razgovoru za Net.hr.

"Njezina smrt mi je šok. Mislim da je svima nama šok. Ja sam vjerojatno s Novotnom odigrala najviše mečeva. I dugačkih, i u parovima, i u singlu... Znala sam je 25-26 godina. Bila je nevjerojatna sportašica i profesionalka. Uvijek je davala maksimum", kazala je Majoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je i kakva je Novotna bila u privatnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvan terena je bila jako zabavna što možda puno ljudi nije niti znalo. Uvijek je valjala neke fore i šalila se. Bila je pozitivna. Izgubili smo odličnu tenisačicu i osobu. Teško je...", dodala je.

Tijekom karijere dvije su tenisačice odigrale 11 međusobnih mečeva u singlu. Prvi je bio davne 1993. na US Openu kada je Majoli bila na počecima karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je sigurno bila jedna od najboljih igračica servis mreže. Osvojila je puno Grand Slamova u parovima. Kao što sam već rekla, bila je velika profesionalka. Uvijek smo imali guste mečeve. Puno ih je bilo u tri seta. Mnogo sam mogla od nje naučiti po pitanjima parova kao i kako doći do mreže, voleja i servisa. Uvijek je bila spremna davati savjete mladim igračicama pa tako i meni. Bila je kompletna osoba i vrhunska sportašica", rekla je Majoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je 1998. osvojila Wimbledon, njezina reakcija poslije poraza pet godina ranije upisana je u povijest najvećeg teniskog turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se da je bila emotivka, što koji put nije možda ni pokazala", kazala je bivša hrvatska tenisačica.

Za kraj je otkrila jedan zanimljiv detalj od prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljela je oponašati razne tenisačice. Sjećam se kad smo se prije nekoliko godina na Roland Garrossu sve našle na jednoj večeri i onda je oponašala svakog od nas. Od Mary Pierce, mene, Sanchez, Navratilove. Bila je zabavljač i ostat će mi u lijepom sjećanju. Prerano je otišla i to nam svima govori da je život prekratak i da stvarno svi trebamo svaki dan živjeti punim plućima", završila je.

Novotna je ukupno osvojila 17 Grand Slam naslova, od čega 12 u ženskim parovima i četiri u mješovitim. Tri je puta osvajala olimpijsku medalju i bila je članica češke reprezentacije koja je 1988. osvojila Fed Cup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međunarodnu tenisku kuću slavnih ušla je 2005. godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo