VELIČANSTVENI ČILIĆEV USPJEH: / Hrvat slavio protiv Müllera nakon pet setova dramatične borbe i ušao u prvo polufinale Wimbledona!

Image
Foto: AFP
12.7.2017.
17:39
AFP
VOYO logo

ČILIĆ - MÜLLER 3-6, 7-6 (6), 7-5, 5-7, 6-1


Dugo će pamtiti Marin Čilić meč protiv Gillesa Mullera. Pogotovo peti set u kojem je deklasirao luksemburškog tenisača, prepustivši mu samo jedan gem. Najbolji hrvatski tenisač odigrao je sjajan meč, ako generalno gledamo sve što se događalo u ovih nešto više od tri pol sata velike borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LUDNICA U WIMBLEDONU: Pogledajte Čilićev posljednji poen i reakciju nakon veličanstvene pobjede

Nije dobro počelo

No, nije dobro počelo za Marina. U prvom setu Čilić je pokazao dosta nervoze pa je kod 3-3 svojim pogreškama doveo Mullera do prilike za "break". Luksemburžanin je ponuđenu šansu iskoristio, a potom je još jednim oduzetim servisom dobio prvi set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČILIĆA ČEKA TENISAČ OD KOJEG NE ZNA ZA PORAZ: 'Ove godine igra jako dobro i neće mi biti lako'

Muller je na svom servisu bio gotovo nepogrešiv i sa takvom igrom je nastavio i u drugom setu. U osmom gemu drugog seta Muller ponovno dolazi do prilike za "break" (15-40), ali Čilić se je uspio spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski tenisač je, pak, do prve prilike za "break" stigao tek kod 5-5 u drugom setu. Nije ju uspio iskoristiti i set je otišao u tie-break. U 13. igri prvi do prednosti dolazi Muller, koji je poveo 5-3. No, hrvatski tenisač tada je odigrao nekoliko sjajnih poena, a pomogao mu je i Muller koji je kod 6-6 napravio dvostruku servis pogrešku. Time je otvorio vrata Čiliću da na svoj servis dobije drugi set, što je i uspio.

Obojica dobro servirala

U nastavku meča opet ista priča, obojica igrača odlično su servirala i činilo se da ćemo ponovno gledati tie-break. No, kad je Muller, kod 5-6, servirao za poravnanje Čilić je počeo odlično vraćati servise i napokon je uspio napraviti "break", a time je ujedno dobiti i set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je trebao dovršiti posao u četvrtom setu, jer je u tri gema imao priliku za break, kod vodstva 1-0, pa kod 3-2 te kod 4-3. No, niti jednu priliku nije iskoristio i to mu se osvetilo kod 5-5, kada je izgubio servis, a potom i set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kad je bilo za očekivati da će Muller biti u psihološkoj prednosti u odlučujućem, petom setu, Čilić je odigrao fantastično, sa dva "breaka" došao je do vodstva 5-0 i rutinski je zaključio meč na svoj servis.

'Mnogo mi znači plasman u polufinale Wimbledona'

Prije toga Amerikanac Sam Querrey je u četvrtfinalu svladao branitelja naslova Britanca Andyja Murraya sa 3-6, 6-4, 6-7 (4), 6-1, 6-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić ima 4-0 protiv Querreyja, a tri meča su odigrali na travi. Hrvatski tenisač ga je dva puta dobio u Wimbledonu u pet setova (2009. i 2012.) i jednom u Queen's Clubu.

"Mnogo mi znači plasman u polufinale Wimbledona, ovo je sjajan doseg. Muller je igrao odličan tenis danas, morao sam se jako potruditi kako bih stigao do pobjede. Na kraju sam osjetio veliko olakšanje jer ovi dugi mečevi traže puno koncentracije. Na početku nisam dobro servirao kao u dosadašnjim mečevima, ali kasnije se to popravilo. Vidio sam da je Querrey izbacio Murraya i da mi je on sljedeći protivnik. Ima odličan servis, ove godine igra jako dobro i sigurno me čeka težak meč. Očekujem da ću zadržati svoj ritam i nastaviti s dobrim igrama i protiv njega", rekao je Čilić nakon meča za kamere HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

6-1 - Marin Čilić je u svom polufinalu Wimbledona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-1 - Muller je uzeo prvi gem u petom setu. Marin servira za meč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 -0 - Čilić je opet breaknuo Mullera. Kakav peti set.

4-0 - Čilić uništava Mullera u petom setu. Luksemburžanin izgleda neprepoznatljivo u petom setu. Sve ono što mu je do sad polazilo za rukom, sve one lopte koje su ga "pomazile", koje su bile sretne za njega, sve mu se vratilo s "kamatama". Sad ga ništa ne ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-0 - Čilić je siguran na svom servisu. Muller je pao u igri. Hrvatski tenisač došao je na korak od polufinala, svog prvog na Wimbledonu. Čilić u drugom gemu od 15-0 nizom odličnih reternea dolazi do 15-40, koristi break-loptu i onda asom rješava svoj servis-gem za uvjerljivo vodstvo.

2-0 - Marin Čilić ekspresno je uzvratio Mulleru i uzeo mu servis na početku petog seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SENZACIJA U WIMBLEDONU: Querrey slavio protiv Murraya i izborio polufinale, 28. tenisač svijeta čeka Marina Čilića

1-0 - Čilić je u petom setu poveo s 1-0. Siguran je Hrvat na servisu.

PETI SET

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-7 - Muller je sigurno uzeo gem i set. Sigurno je relativno odservirao Mueller, iskoristio je treću set-loptu i idemo u peti set

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

5-6 - Muller je breaknuo Čilića. Nakon sretno odbijene lopte od mreže 0-40 za Muellera, koristi to Luksemburžanin i poveo je s 5-6 te servira za izjednačenje na 2-2 u setovima.

5-5 - Čilić je poveo s 15-0, ali Muller je prebacio u višu brzinu i osvojio gem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-4 - Ako je Marin trebao i morao biti strpljiv, na čemu su njegovi treneri radili s njim, e sad bi trebao napasti taj servis jače nego u prva tri puta u ovom setu. Čilić ima sigurnost na svom servisu, ali i snagu uzeti Mullerov.

4-4 - Opet je Marin propustio veliku priliku uzeti servis Mulleru koji se iz gema u gem muči sa svojim servisom. No, ono što veseli, ono što bi Marin trebao iskoristiti je taj pad Mullera na svom servisu. Već treći puta u ovom setu Muller se izvukao iz problema, spasio svoj servis. Čilić, s druge strane, siguran je na svom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-3 - Dobra vijest je da Marin u posljednja dva seta nema problema sa servisom. Tako je bilo i u osmoj igri ovog četvrtog seta.

3-3 - Čilić je propustio veliku priliku uzeti servis Mulleru. Dva "droop shota" nisu prošla. bili su to skoro pa čisti ziceri. Pogedajte Marinovo lice nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

3-2 - Marin ima 84 % osvojenih bodova na svom servisu, ima 3-2 i to je najbitnije. Hrvatski tenisač ima i priliku ponovno pritisnuti Mullera i uzeti mu servis. Ako to napravi, otvorit će si vrata polufinala.

Image
Foto: Screenshot: HTV

2-2 - Muller je obranio servis s 40-30. Šteta!

2-1 - Marin je do sad odigrao vrlo kvalitetnih dva seta i na dobrom je putu da pobjedi u meču. Muller sve više ima problema sa servisom. Trebalo bi to sad iskoristiti.

1-1 - U drugoj igri četvrtog seta imao je Marin veliku šansu breaknuti Mullera i odvesti meč u svoje vode. No, nije iskoristio 40-0, luksemburški tenisač se vratio i obranio servis.

1-0 - Muller je došao na 30-30, ali Marin je sigurno s dva uzastopna poena obranio servis.

ČETVRTI SET

7-5 - BRAVO MARINE! Čilić je imao 40-0, Muller se vratio na 40-30, ali sjajnim returnom Međugorac je uzeo treći set na protivnikovom servisu.

6-5 - Čilić je jako siguran na svom servisu.

5-5- Čilić nije uspio breaknuti Mullera. Svaki tenisač siguran je u ovom trećem setu na svom servisu.

5-4 - Muller više ne djeluje onako sigurno kao na početku meča. To je dobro za Marina, čini se kako Muller osjeća posljedice meča protiv Nadala.

4-4 - Muller je bio siguran, osvojio osmu igru trećeg seta s 40-0. Marin je ostao bez poena.

4-3 - Uzbudljiva sedma igra trećeg seta. Muller je došao na 30-30, radio pritisak na dijagonali, ali Marin se na kraju izvukao samo isključivo mirnoćom. Njegovo veselje u obliku stisnute šake na kraju ovog gema itekako daje do znanja koliko je za njega bilo - gusto!

3-3 - Muller je istom mjerom uzvratio Čiliću.

3-2 - Marin Čilić siguran je na svom servisu. Ovo sad izgleda dobro.

2-2 - Sigurna su zasad obojica tenisača na svome servisu u trećem setu.

1-0 - Siguran je bio čilić na svome servisu na početku trećeg seta.

TREĆI SET

7-6 - Bravo, Marine! Uspio je naš tenisač u tie-breaku, u kojem je gubio s 2-4, doći do preokreta i izjednačiti na 1-1 u setovima.

6-6 - Marin je osvojio svoj servis i vrijeme je za tie-break.

5-6 - Marin je napokon došao do break-lopte, ali Luksemburžanin se izvukao.

5-5 - Dva sigurna servisa za obojicu, blizu smo tie-breaka.

4-4 - U ogromnim je problemima opet bio Marin. Müller je imao tri break-lopte, ali Čilić se ovaj put ipak izvukao.

3-4 - Müller je vrlo čvrst na servisu, Marin nije imao još nijednu priliku za break.

2-2 - Obojica su tenisača bila uspješna na svome servisu, nema breakova u drugom setu.

1-1 - Poslije pet Müllerovih osvojenih gemova u nizu, Marin je napokon bio uspješan.

0-1 - Nakon što je pospremio prvi set u džep Müller je dobro otvorio i drugi, bio je vrlo siguran na svome servisu.

DRUGI SET

3-6 - I još je jedan break napravio Müller za osvajanje prvog seta. Marin ima velikih problema na servisu, ovo mu je prvi izgubljeni set na cijelom turniru.

3-5 - Siguran je bio Luksemburžanin na svome servisu i sasvim je blizu osvajanju prve dionice.

3-4 - Evo velikih problema za Marina, Müller je iskoristio prvu break-loptu i došao na prag osvajanja prvog seta.

3-2 - I dalje obojica tenisača drže svoj servis, nije bilo ni prilika za break.

2-1 - Odlično je Marin ponovno odradio gem na svom servisu, osvojio ga je bez izgubljenog poena.

1-1 - I Müller je bio siguran u svom prvom servis-gemu, rezultat je izjednačen.

PAROVI: A fantastične vijesti stižu s terena broj 3. Hrvatski par Mektić/Škugor ušao je u polufinale pobjedom protiv Podlipnik-Castilla i Vasilevskog sa 6-7(8), 6-4, 7-6(5), 7-5.

1-0 - Marin je odlično otvorio meč, sigurno je osvojio svoj servis.

PRVI SET

14.07 - Sekunde nas dijele od početka meča.

Image
Foto: Screenshot/HRT

14.03 - Malo zanimljive statistike uoči meča. Müller od svih četvrtfinalista najviše izlazi na mrežu.

14.00 - Igrači su na terenu, počelo je zagrijavanje, a za koju minutu kreće i meč.


NAJAVA:

Prethodne je tri godine Čilić (28) u četvrtfinalu dvaput gubio od Novaka Đokovića i jednom od Rogera Federera. Ove je godine suparnik, barem na papiru, daleko lakši. Müller je 26. igrač svijeta i nijednom u prethodnih 36 nastupa na Grand Slam turnirima nije došao do polufinala. Čilić ga je pobijedio u oba njihova dosadašnja međusobna ogleda, lani u Rotterdamu i prije nekoliko tjedana na travi londonskog Queen's Cluba.

Image
USPJEH KARIJERE: /

Dok čekamo Marina Čilića, jednog polufinalista Wimbledona već imamo

Image
USPJEH KARIJERE: /

Dok čekamo Marina Čilića, jednog polufinalista Wimbledona već imamo

Pun samopouzdanja

Ljevoruki Müller (34) je u osmini finala senzacionalno izbacio Rafaela Nadala i to je podatak koji svakako tjera na oprez. No, u tom se meču, koji je trajao više od četiri i pol sata, iscrpio daleko više od Čilića što je svakako voda na mlin našeg tenisača koji je do četvrtfinala stigao lakoćom - deklasirao je Roberta Bautistu Aguta sa 6-2, 6-2, 6-2. I općenito je na cijelom turniru Međugorac ostavio fantastičan dojam, u četiri meča nije izgubio nijedan set i djeluje kao da je pun samopouzdanja.

Još jedan statistički podatak koji govori u Čilićev prilog jest taj da luksemburški veteran nikad u karijeri nije ostvario dvije pobjede zaredom nad top 10 igračima na Grand Slam turnirima. S druge strane, treba imati na umu da mu je trava najjača podloga, na njoj je prije nekoliko tjedana osvojio turnir u Hertogenboschu, pobijedivši u finalu našeg Ivu Karlovića.

Sjajan učinak protiv ljevaka

"Müller ima veoma neugodan servis, pogotovo za travu i morat ću se mentalno pripremiti. Trava mu je najdraža podloga. Prije dva tjedna smo u Queen’su igrali polufinale, bio je to također težak meč, ali vjerujem da imam rješenja za njega", najavio je Marin.

Prvi hrvatski reket ima sjajnu statistiku protiv ljevorukih suparnika: na Grand Slam turnirima je ostvario 12 pobjeda i upisao samo jedan poraz, na Australian Openu 2011. protiv Nadala. Danas ima šansu dodatno popraviti učinak, a ujedno i isprati lošu uspomenu na lanjski četvrtfinale u kojem je protiv Federera vodio s 2-0 u setovima i imao tri meč-lopte i na kraju ispao.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo