DRAMATIČNO UPOZORENJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: / 'Ako zabranite ovaj lijek, sportaši će umirati'

Image

Izumitelj lijeka meldonija Ivars Calvins kazao je za BBC 'kako će sportaši umirati na terenu zbog zabrane meldonija'.

10.3.2016.
9:48
VOYO logo

Ubrzo je u središte pozornosti došao meldonij, poznat i kao mildronat, preparat kojeg brojni sportaši navodno koriste za poboljšanje svojih performansi, a koji se od 1. siječnja ove godine našao na popisu zabranjenih tvari na WADA-inoj listi zabranjenih sredstava.

To je izazvalo velike probleme za niz sportaša iz Rusije i istočnoeuropskih te azijskih zemalja u kojima je sporni lijek dozvoljen te se, poput aspirina, prodaje u ljekarnama i izdaje na recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Nepoštena prednost u odnosu na ostale'

Problem je što se lijek, osim za liječenje dijabetesa, problema kardiovaskularnog sustava i slabe cirkulacije, znači stvari koji su direktno vezani za poboljšavanje zdravlja ljudi, može koristiti i za povećanje izdržljivosti, iskoristivosti energije i bolje koncentracije čime bi sportaš mogao biti u nepoštenoj prednosti u odnosu na ostale, pa se Američka antidopinška agencija ozbiljno pozabavila tim, ali i drugim preparatima koje redovito dodaje na svoju listu. I zabranila ga.

'Sportaši neće biti zaštićeni'

Izumitelj meldonija Ivars Calvins uvjeren je da bi WADA-ina politika mogla biti kobna za sportaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu", rekao je Calvins za BBC:

"Sportaši koji koriste meldonij neće moći to raditi u budućnosti i više neće biti zaštićeni. Taj je lijek na tržištu već 32 godine, a sada je odjednom zabranjen. U budućnosti bi mogli gledati smrt na sportskim borilištima", upozorio je Calvins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo