'BEZIMENA' SILA KOJA RUŠI SVE / Budućnost tenisa je u njihovim rukama: Hrvatska je upravo izgubila od momaka koji će dominirati

Image
Foto: Profimedia

Zvali se oni Rusija, Ruska teniska federacija ili Planet Pluton, moćni su i teško je zamisliti scenarij u kojem neće biti dominantna sila reprezentativnog tenisa, bar u narednih 5-6 godina

6.12.2021.
15:10
Profimedia
VOYO logo

Dominantna sila pod lažnim imenom. Tako bi se mogla nazvati ruska teniska reprezentacija koja je suvereno, uvjerljivo uzela naslov prvaka svijeta na ovogodišnjem Davis Cupu.

Hrvatska je bila odlična sve do finalnog okršaja. Borna Gojo iznenadio je pobijedivši protivnike puno više rangirane od sebe, a najbolji par na svijetu odrađivao je posao rutinski, čak i kad je s druge strane bio Novak Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Rusi su bili prejaki. Ako ćemo biti superprecizni, Rusima se ne upisuje ova zlatna medalja službeno jer su oni nastupili pod nazivom Ruska teniska federacija. Razlog tomu je zabrana Svjetske antidopinške agencije (WADA-e) koja ih je zbog prekršaja s dopingom suspendirala na četiri godine iz svih velikih natjecanja. Rusi, tako, moraju glumiti da nisu Rusi pa se skrivati pod lažnim zastavama i imenima.

Image
POKAZAO SE U NAJBOLJEM SVJETLU /

Novi heroj nacije zaradio je u tjedan dana kao u skoro cijeloj karijeri, zaslužio je svaki euro

Image
POKAZAO SE U NAJBOLJEM SVJETLU /

Novi heroj nacije zaradio je u tjedan dana kao u skoro cijeloj karijeri, zaslužio je svaki euro

Dvoglavo čudovište

No moć ostaje vidljiva, pogotovo na teniskim terenima. Trenutno u svojoj reprezentaciji imaju dva mlada, eksplozivna igrača koja su spremna zauzeti tron u svijetu tenisa. Andrej Rubljov i Danil Medvedev najjači su tandem koji trenutno ima neka svjetska Davis Cup reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvedev je drugi igrač svijeta koji, zajedno s Alexanderom Zverevim (koji je, usput, porijeklom Rus), pretendira na sam vrh koji u rekordnom periodu drži Novak Đoković. No Đoković ne postaje mlađi i neće vječno vladati tenisom. Srbin je fantastičan, po mnogima najveći svih vremena, ali 25-godišnji Medvedev je pokazao na ovogodišnjem finalu US Opena, kad je Novaka pomeo s 3:0, da je spreman nekad u budućnosti preuzeti njegov tron.

Osim US Opena, Medvedev je uzeo i ATP Masters 1000 te Mallorcu i Marseille ove godine, ali je propustio pobijediti Zvereva u finalu ATP Finals turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Drago i Rocky IV

Druga glava ovog dvoglavog ruskog čudovišta je 24-godišnji Rubljov. Nekako je ova afera s dopingom dodatno podjarila onaj stereotip Rusa koji treniraju kao Ivan Drago u Rockyju IV, kljukaju se dopingom gotovo robotski izvršavaju sve što im kažu njihovi treneri. Naravno da je takav prikaz karikiran, no izjava Rubljova nakon meča s Bornom Gojom doista je zvučala robotski.

"Bio sam pod pritiskom jer sam morao pobijediti. Morao sam pobijediti zbog renkinga kojeg zauzimam, zbog publike, zbog očekivanja. Ja sam morao u tom meču pobijediti obavezno", rekao je Rubljov na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U drugom setu sam iskazao emocije jer svaki put kada bih bio blizu zaključiti set, on bi pronalazio rješenja. Uvijek bi odigrao nešto da ne uspijem. Na kraju sam ipak pobijedio pa sam doista sretan.“

Peti tenisač svijeta stalno je tu negdje, vrti se po četvrtfinalima, polufinalima, finalima ATP turnira, no ove sezone samo je uzeo ATP naslov u Rotterdamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvali se oni Rusija, Ruska teniska federacija ili Planet Pluton, moćni su i teško je zamisliti scenarij u kojem neće biti dominantna sila reprezentativnog tenisa, bar u narednih 5-6 godina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo