"C'MON" ODLAZI U ZASLUŽENU MIROVINU: Najteži poraz u karijeri zadao mu je Div sa Šalate

Image

S pozicije 308. tenisača današnjice u tenisku mirovinu danas je ispračen Lleyton Hewitt. Poslao ga je ondje David Ferrer pobjedom u tri seta u meču 2.

21.1.2016.
12:46
VOYO logo

Velikanu bijeloga sporta nastup na domaćem Grand Slamu, na kojem je 2005. igrao finale, bio je jubilarni 20., a oproštaj od profesionalizma najavio je i prije turnira. Povukao se pod svojim uvjetima zatvorivši lijepu karijeru u kojoj je, među ostalime, dva puta osvajao Davis Cup i bio dominantan tenisač svijeta.

1. C'mon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poklič kojim se ohrabrivao tijekom mečeva i koji je uzrujavao suparnike u mjeri da je kroz karijeru slušao priče o svojoj arogantnosti koja dovodi do toga da na Touru nema prijatelja, kao što je jednom prilikom ustvrdio David Nalbandian, jedan od suparnika s kojim je imao veliko rivalstvo.

2. Najmlađi broj 1

Do vrha ATP-ova poretka stigao je u dobi od 20 godina i 268 dana, kao najmlađi ikad. Ključni pomak na ljestvici napravio je u studenom 2001. godine, a posljednji je puta vrh poretka držao u lipnju 2003. godine. Iz Topa 10 nepovratno je ispao u lipnju 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Osvojio dva Grand Slam naslova

Osvajanje US Opena 2001. godine stiglo je nakon impresivnih izdanja tijekom turnira u kojem je u polufinalu bio bolji od bivšeg broja 1 Jevgenija Kafeljnikova, a u meču za naslov od jednog od najboljih tenisača svih vremena. Četiri je naslova do 2001. slavio Pete Sampras na US Openu, osvojit će i peti godinu potom, no u finalu protiv Australca nije imao šanse čemu u prilog govori i konačnih 7:6(4), 6:1, 6:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba reći i da je Hewitt godinu dana ranije ondje slavio i naslov u paru što ga do danas, dana umirovljenja, čini jedinim aktivnim tenisačem s naslovima na turnirima Grand Slam kategorije u kategorijama singla i para.

Godinu potom otišao je do kraja na Wimbledonu pobijedivši u finalu Nalbandiana kojem je prepustio ukupno šest gemova u 3-0 pobjedi. Tijekom cijelog turnira izgubio je samo dva seta, oba u meču protiv Sjenga Schalkena u četvrtfinalu. Uz ove turnire, ukupno je osvojio 30 naslova u pojedinačnoj kategoriji iz 46 odigranih mečeva za ukupnu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Karlović ga šokirao u 1. kolu Wimbledona

Godinu dana nakon velikog slavlja u Wimbledonu, na "svetoj travi" londonskog Grand Slam turnira, uslijedio je pravi šok. Lleyton Hewitt je te 2003. godine, kao branitelj naslova, ispao u 1. kolu, a s druge strane mreže stajao je - Ivo Karlović! "Div sa Šalate" iznenadio je Hewitta, slavio rezultatom 1:6, 7:6, 6.3, 6:4. Bila je to prva velika pobjeda u karijeri sjajnog hrvatskog tenisača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Rivalstvo s Argentincima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odigrao je nezaboravne mečeve protiv Rogera Federera protiv kojeg je ostvario devet pobjeda u 27 susreta, omjer pobjeda i poraza protiv Andyja Roddicka podijelio na 7-7, no karijeru su mu obilježili ogledi protiv argentinskih tenisača.

Ostaje zabilježeno da je njegov "c'mon" ljutio Nalbandiana i Guillerma Coriju, ali i u tolikoj mjeri Juana Ignacija Chelu da je ovaj jednom prilikom na njega i pljunuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Ferrer zaključio priču

"Ništa nisam ostavio u svlačionici, dao sam svoj maksimum kao i što sam ga uvijek davao. Na to sam ponosan", oprostio se od domaće publike Hewitt poslije meča s Ferrerom koji je od poraženog suparnika zatražio majicu u kojoj je odigrao posljednji meč karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bez razloga.

"Prije sedam godina potpisao mi je majicu. U svojoj kući imam muzej, a ona je u njemu. Žalosno je ovo, on je idol, igračka veličina. I danas je, sve do posljednje lopte, bio nevjerojatan", kazao je španjolski tenisač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo