širić odbacio optužbe / 'Sve što mi se stavlja na teret je izmišljotina'

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Širić je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da je sve što mu se stavlja na teret izmišljotina bivšeg čelnika Hajduka Hrvoja Maleša, koji je preuzeo ulogu Uskokova pouzdanika.

23.1.2014.
16:49
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Bivši čelnik nogometne sudačke organizacije Željko Širić i bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer danas su u obranama odbacili Uskokove optužbe za primanje, odnosno davanje mita za "pošteno suđenje".

Širić je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da je sve što mu se stavlja na teret izmišljotina bivšeg čelnika Hajduka Hrvoja Maleša, koji je preuzeo ulogu Uskokova pouzdanika.

Novac koji je u zagrebački hotel Antunović donio Maleš, po Širićevim tvrdnjama nije bio namjenjen njemu ni bivšem članu sudačke komisije Stjepanu Djedoviću nego njegovom pokojnom prijatelju Franji Ćavaru, bivšem nogometnom menadžeru prema kojemu je Hajduk imao dugovanja za njegove usluge u transferima.

Širić je ispričao da mu je Maleš na jednom od susreta izrazio nezadovoljstvo odabirom suca Brune Marića za suđenje na utakmici između Hajduka i Splita i pitao ga sveti li mu se zbog Hajdukova duga. Širić mu je odgovorio da ne zna za dugovanja prema njemu, a spomenuo je da Hajduk duguje Ćavaru za pomaganja u transferima.

Na jednom od idućih susreta zaključili su da na suđenju Hajduku više nema pogrešaka, kakava se dogodila na utakmici između Hajduka i Splita, a Maleš je počeo pričati o teškoj financijskoj situaciji u klubu, pritisku medija na igrače i da mu je najveći problem što ne može isplatiti premije.

Širić tvrdi da mu je nakon toga rekao da se i on u zajednici u kojoj radi i kao privatni poduzetnik susreće s takvim situacijama, ali da je uvijek "lijepo ljude iznenaditi za Božić".

Maleš je po Širićevim tvrdnjama nakon toga u jednoj konobi kod Splita rekao da je provjerio dugovanja prema Ćavaru te da ima naznake sponzora da bi to mogao riješiti. Na idućem susretu, kazao je Širić, Maleš mu je ponovno spomenuo da bi mogao osigurati sredstva za dugovanje.

"Meni je to bilo prihvatljivo s obzirom na tešku situaciju obitelji mog pokojnog prijatelja", kazao je Širić, dodavši da je nakon toga zamolio Djedovića da ide na idući razgovor u hotel Antunović jer je on bio spriječen zbog puta u Varaždin. Širić tvrdi da ni on niti Djedović nisu uzeli novac koji je donio Maleš. Dodao je da oni nisu ni dirali taj novac i da na njemu nisu pronađeni njihovi biološki tragovi.

Širić optužbe protiv njega smatra pokušajem Maleša da spasi svoju nepovoljnu situaciju u Hajduku i skrene pozornost s loših rezultata i financijske situacije u tom klubu uz tvrdnje da su se komisija nogometnih sudaca i vodstva HNS-a urotile protiv Hajduka.

Širić je odbacio i dio optužnice kojom ga se tereti da je od Šprajcera primio mito za "pošteno suđenje".

Šprajcer je pak ustvrdio da je NK Karlovac oštećen u obje utakmice u kojima su im suci navodno trebali pomoći. Za svjedoka Dražena Mejašića koji ga je teretio, Šprajcer je rekao da mu nije jasno kako se tek nakon dvije godine sjetio da je vidio primopredaju novca i da se radilo o bijeloj kuverti.

Zaključio je da je jedini razlog njegovih problema reizbor predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza te što je on na izbornoj skupštini poremetio planove Igora Štimca koje je nastojao ostvariti bivši ministar Branko Vukelić.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem snimki s ispitivanja Šprajcera, budući da je po stajalištu tužitelja značajno odstupio od ranijeg iskaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo