Od Henryja do Mbappea / Šuma koja skriva tvornicu nogometnih talenata: Današnja Francuska proizašla iz glasovite akademije

Image
Foto: Screensot/FFF

Okusnicu današnje reprezentacije Francuska je 'proizvela' u akademiji Clairefontaine, gdje 300 najvećih francuskih talenata živi i trenira

15.7.2018.
15:20
Screensot/FFF
VOYO logo

Raphael Varane, Paul Pogba, Kylian Mbappe i Antoine Griezmann, ukupno vrijedni više od 400 milijuna eura na današnjem nogometnom tržištu, svi od reda su proizašli iz Clairefontainea, akademije koja se nalazi u šumi 30-ak kilometara od Pariza. 

Prije točno tri desetljeća Francuzi su ondje izgradili nogometni centar s deset terena, dovevši najveće stručnjake kako bi u idućim desetljećima dobili vrhunske igrače svjetskog ranga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thierry Henry, Nicolas Anelka, Louis Saha i William Gallas prvi su veliki nogometaši proizašli iz dotične akademije. Današnji predstavnici Clairefontainea su ujedno ponajveći nogometaši svijeta, od kojih je izvan ovih dimenzija Kylian Mbappe, koji je na ovom svjetskom prvenstvu trčao brzinom preko 38 kilometara na sat, što je više od prosječne brzine Usaina Bolta dok je obarao svjetski rekord na 100 metara (9,58).

Francuzi su unazad nekoliko desetljeća počeli s velikim ulaganjima u nogometne centre i u drugim dijelovima zemlje. Ukupno je u Francuskoj 12 velikih akademija, a proračun Francuskog nogometnog saveza je golemih 225 milijuna eura godišnje, neusporedivo s čitavim hrvatskim sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak u 13 sati budite uz RTL kada ćemo UŽIVO prenositi spektakularni doček hrvatskih šampiona u Zagrebu. Cijela Hrvatska bit će na Trgu bana Jelačića, a naši reporteri pratit će svaki trenutak dočeka, od vožnje reprezentativaca u otvorenim autobusima kroz glavni grad do dolaska na Trg gdje ih dočekati tisuće navijača uz pjesme Zaprešić Boysa i Mladena Grdovića. Emisiju će voditi Ana Brdarić Boljat i Ivan Vrdoljak koji će s RTL-ovim sportskim urednicima Markom Vargekom i Filipom Brkićem razgovarati o povijesnom uspjehu hrvatskog nogometa. Emisiju uređuju Borna Keserović i Antonio Vuksanović. Gosti emisije će biti Nikola Jurčević, Marko Naletilić i Ankica Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo