juri 160 kilometara na sat / Studenti izradili formulu spremanu za Silverstone!

Koliko je vremena i truda potrebno da se napravi pravi bolid koji juri do 160 kilometara na sat? Znaju to studenti koji su ni iz čega napravili impresivnu jurilicu spremnu za utrke.

18.4.2012.
20:37
VOYO logo

Devedeset konjskih snaga i ubrzanje do 100 kilometara na sat za samo 3.5 sekunde skriva se u 230 kilograma bolida koji je potpuni studentski proizvod.

"Potpuno bez ikakve vanjske pomoći, znači od nule, od praznog papira. Ideja, kreativnost, entuzijazam i glavom kroz zid ako treba", opisao je voditelj elektronike na bolidu, Tomislav Štampar, kako je sve krenulo.

Točno 25 studenata, uglavnom strojarstva i brodogradnje, u bolid je uložilo oko 50 tisuća radnih sati. Sjesti u njega nakon gotovo 2 godine pravo je zadovoljstvo.

Studentskim projektom impresionirani su i ostali  posjetitelji velesajma, a cilj im je doći do Engleske i utrke Formule Student na legendarnom Silverstoneu. Međutim, za takav podvih ipak trebaju nečiju pomoć.  

"Bojimo se da nećemo uspjet doći do Silverstona jer još nemamo dovoljnu količinu novaca da bi cijeli tim otišao tamo i da bi sudjelovao na natjecanju. Ali nadam se da ćemo do 7. mjeseca to uspjeti skupit", priznao je Nikola Čegec, voditelj FSB Racing Teama.

No, i bez novca iskustvo će ostati zauvijek.

"Danas se ovo natjecanje koristi za odabir onih koji će među prvima uskočiti u auto industriju, a znamo da je autoindustrija jedna od jačih u Europi", pojasnio je Zoran Lulić, voditelj katedre za motore i vozila FSB.

No, Hrvatski studenti i bolid već su sada na europskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo