ODLUKA O KAZNI 28. LISTOPADA / Srpski huligani prošli kroz Hrvatsku

Srpski huligani koji su zgrozili sportski svijet izazivajući krvave nerede u Genovi prošli su u pratnji naših specijalaca u srijedu kroz Hrvatsku.

13.10.2010.
7:30
VOYO logo

ZAGREB - Srpski huligani koji su zgrozili sportski svijet izazivajući krvave nerede u Genovi prošli su u srijedu kroz Hrvatsku.

Na granici sa Slovenijom dočekali su ih hrvatski specijalci i otpratili autobuse do graničnog prijelaza Bajakovo. Autobusi s huliganima se nigdje na putu kroz Hrvatsku nisu smjeli zaustavljati. Njihov prolazak prošao je bez problema, a kako će proći kod kuće tek ćemo vidjeti jer srpska javnost gotovo jednoglasno poručuje kako huligane treba kazniti jer su osramotili cijelu državu. Njima će se pozabaviti i najviši državni vrh jer je predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu predvečer sazvao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i Disciplinska komisija UEFA-e pokrenula je "temeljitu" istragu o neredima koje su u Genovi. U priopćenju koje je stiglo iz UEFA-e navodi se kako su moguće kazne "u rasponu od novčanih, preko oduzimanja bodova, igranja pred praznim tribinama, ali i izbacivanje iz kvalifikacija za EP 2012. godine".

Nakon što prikupe sve potrebne informacije od delegata i suca utakmice, slučaj će biti proslijeđen Disciplinskoj komisiji UEFA-e koja će svoju odluku donijeti 28. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, dok UEFA provodi svoju istragu, talijanska policija uhitila je vođu srpskih huligana Ivana Bogdanova i prebacila ga u zatvor. Policija ga je uhitila nakon što ga je identificirala po tetovaži ručne bombe na prsima.

Podsjetimo, kvalifikacijska utakmica za odlazak na EURO 2012. između reprezentacija Italije i Srbije, koja se trebala igrati u Genovi, prekinuta je nakon samo šest minuta zbog nereda koje su izazvali gostujući navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je trebao započeti u 20.50 sati, ali je početak pomaknut za više od pola sata jer su gostujući navijači ubacivali baklje na teren, ali i među domaće gledatelje, a jedna je pala vrlo blizu domaćeg vratara Vivianija, pa je sudac odlučio vratiti igrače u svlačionice dok policija ne uvede red na stadionu.

Policija je u međuvremenu izolirala srpske navijače na tribinama i činilo se da se situacija smirila, pa je utakmica, nakon apela srpskih reprezentativaca, počela sa zakašnjenjem od 35 minuta. No, nakon samo nekoliko minuta igre i novih baklji bačenih u teren škotski sudac Craig Thomson je definitivno prekinuo susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice skupina navijača Srbije napala je vratara Vladimira Stojkovića u trenucima kada je autobus sa srpskim igračima krenuo prema stadionu. Ozbiljniji incident je spriječen, no Stojković je odbio braniti, pa je njegovo mjesto u prvom sastavu zauzeo Željko Brkić.

Navijači su svoj sukob s policijom nastavili i izvan stadiona. 17 osoba je uhićeno, a među njima je i vođa huligana kojega su kamere zabilježile kako reže zaštitnu ogradu na stadionu. 16 osoba je ozlijeđeno, a među njima su i dva talijanska policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalci su ipak uspjeli svladati huligane i prevesti ih u vozila koja su ih odvezla iz Genove. 

Srbija zgrožena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon incidenata srpski mediji su bili preplavljeni naslovima koji su se obrušili na ponašanej navijača. "Najveća blamaža u povijesti srpskog sporta", "Srbija se crveni" - samo su neki od naslova srpskog tiska nakon što su gostujući navijači prekinuli kvalifikacijski dvoboj za EURO s Italijom u Đenovi.

"Svi se crvenimo od stida. Ono što se događa na našim stadionima i ulicama počeli smo izvoziti, a ovakvim vandalizmom nećemo u Europu", donose Večernje Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užas u Đenovi", naslov je teksta u Politici, koje događaje u Italiji naziva najvećom sramotom u povijesti srpskoga sporta. Isti list navodi i izjavu predsjednika Srpskoga nogometnoga saveza Tomislava Karadžića koji je kazao kako su "svi znali što će se dogoditi jer su huligani imali naredbodavce u Beogradu". On je kazao kako je to bio napad na srpsku državu, a ne nacionalnu momčad.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo