Cakiru polufinale / Srbijanski sudac prvi favorit za finale - ali ne i ako Hrvatska prođe polufinale

Image
Foto: AP Images

Istaknuti suci Milorad Mažić i Björn Kuipers sude zadnje svjetsko prvenstvo. Nagrađeni bi mogli biti finalom, no problem predstavljaju susjedne zemlje

10.7.2018.
9:23
AP Images
VOYO logo

Prvi favorit za suđenje nedjeljnog finala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je srbijanski sudac Milorad Mažić, koji je bez greške odradio četvrtfinale Brazila i Belgije, vjerojatno najtežu utakmicu za suditi dosad na prvenstvu. K tome, Mažić je nedavno sudio finale Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola.

FIFA-ini čelnici za suđenje Massimo Busacca i Pierluigi Collina za polufinala su postavili turskog i urugvajskog suca, a Mažić je ostao u Rusiji. Nekolicina istaknutih sudaca, poput Damira Skomine iz Slovenije, otišla je kući, dok su pored polufinalista ostali upravo Mažić, zatim Nizozemac Kuipers te tri neeuropska suca: Argentinac Nestor Pitana, Brazilac Sandro Ricci te Iranac Alireza Fagahni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, teško je očekivati da će FIFA suđenje finala dodijeliti sucu koji nije iz Europe. Na drugoj strani, problem bi mogao biti tko će igrati u tom finalu. Naime, prođe li Hrvatska Englesku u polufinalu, za očekivati je da FIFA neće postaviti Mažića. Ako pak Belgija večeras prođe Francusku, vrlo vjerojatno iz igre ispada Kuipers, iz istog razloga kao Mažić, jer dolazi iz susjedne zemlje finalista.

U slučaju finala Hrvatske i Belgije u igri bi mogao biti Turčin Cakir, kojemu je doduše dodijeljeno polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mažiću bi san o finalu, dakle, mogla pokvariti Hrvatska. Izbor njega za finale, pod uvjetom da Engleska prođe, i više je nego realan, što potvrđuje situacija iz 2014. kada je isti sudac sudio i finale Lige prvaka i finale Svjetskog prvenstva. Tada je to bio Howard Webb. Mažić je za sraz Reala i Liverpoola u Kijevu dobio samo pohvale, jednako kao i za svaku utakmicu na ovom prvenstvu.

I Vatreni i Englezi pamte Cakira

Susret polufinala svjetskog prvenstva između Hrvatske i Engleske u srijedu na stadionu Lužnjiki sudit će turski sudac Cuneyt Cakir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o jednom od najboljih eurropskih sudaca koji nam je do sada sudio samo jednom i to prije četiri godina kada su Vatreni na stadionu Maksimir pobijedili Srbiju 2-0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Sudio je i Dinamu u kvalifikacijama Lige prvaka protiv Maribora u sezoni 2011/12. u kojoj su "modri" slavili 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, pet puta je sudio Englezima i nikada nisu izgubili. Pobijedili su Škotsku, Švicarsku i Andoru, a remizirali protiv Gane i Ukrajine.

U Ligi prvaka sudi od 2010. godine, a na posljednjem SP-u u Brazilu sudio je tri utakmice pri čemu i polufinale između Nizozemske i Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cakir je do sada na prvenstvu sudio samo dvije utakmice i to obje u prvoj fazi natjecanja. Vodio je dvoboj između Maroka i Irana (0-1) te Nigerije i Argentine (1-2).

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo