zadovoljan viđenim / Šprem za Vijesti.hr: 'U Njemačkoj smo dobili ono što nam je dugo nedostajalo - obranu i vratare!'

Image

Srušiti Francuze Špremu predstavlja poseban gušt, stoga nije skrivao svoje zadovoljstvo nakon kraja utakmice u Kölnu

24.1.2019.
12:30
VOYO logo

Iako se s reprezentacijom oprostio 2009. godine, svaku utakmicu prati kao da je još uvijek njezin član. I sam priznaje, utakmicu je teže gledati iz naslonjača nego biti na terenu i primati batine. 

Goran Šprem već je godinama stručni sukomentator RTL Televizije u siječnju, kad je rukomet barem na dva tjedna sport broj 1 u Hrvatskoj. Osim stručnih analiza koje iznosi u našem studiju u emisiji Vrijeme je za rukomet, nije mu problem prokomentirati ni dvoboje naše reprezentacije kad se kamere ugase. I sam će reći da previše priča i da kad se radi o reprezentaciji, njegove analize bi mogle trajati unedogled. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj utakmice s Francuskom dočekao je stisnutih šaku i sa smiješkom na licu, stoga je objeručke prihvatio naš upit za kratak komentar. 

"Bila nam je potrebna ta pobjeda zbog olimpijskih kvalifikacija i to smo ostvarili. Pobijediti Francuze je uvijek dobro za psihu igrača, time smo barem na neki način izbrisali sve loše s ovog turnira, a tu naravno mislim na Brazil. Peto mjesto nam potencijalno može donijeti i domaćinstvo u tim kvalifikacijama i bio bih presretan kad bi se vratili kući s pobjedom u zadnjoj utakmici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srušiti Francuze Špremu predstavlja poseban gušt. Svoju posljednju utakmicu u reprezentaciji odigrao je u onom bolnom finalu SP-a 2009. godine u zagrebačkoj Areni

"Uh, to mi je bio najteži poraz u karijeri, dobro se toga sjećam... Naravno da mi je drago vidjeti kad njih pobijedimo, oni su stroj. Imaju strašnu bazu igrača i mnogo nadolazećih mladića i mislim da će još godinama harati svjetskim rukometom. Smjenu generacija nisu ni osjetili i u svakom slučaju svaku pobjedu protiv Francuske smatram iznimno vrijednom, pa tako i ovu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se i sam nadao više, Šprem kaže kako ne treba previše žaliti zbog propuštene prilike za polufinale, pa će tako i sam ukazivati na pozitivne stvari koje smo dobili na svjetskoj smotri.

"Šteta je što nismo ostvarili više, otvarale su nam se velike stvari, ali nemamo razloga previše žaliti. Treba se okrenuti idućoj utakmici, igramo sa Švedskom za peto mjesto, a sa Skandinavcima smo uvijek znali igrati. Mislim da će ključna biti obrana, kroz cijeli turnir smo pokazali da smo podigli obranu na neki viši nivo no što je možda bila na prošlim turnirima i mislim da je to najveći dobitak hrvatske reprezentacije na ovom SP-u." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim obranom, Šprem je oduševljen i nastupima naših vratara. 

"Nakon dugo vremena imamo vratara koji u kontinuitetu brani odlično, koji je iznad 30 posto gotovo svaku utakmicu. Šego je obranio sve što je trebalo, pa i više od toga. Što je najbolje, on može braniti još 5,6 godina i mislim da će uz njega stasati i neki mlađi igrači na tim pozicijama." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot obrane, Šprem tvrdi - napad je ono čime je reprezentacija najviše razočarala na ovom prvenstvu.

"U napadu još uvijek kiksamo, i to se vidi iz utakmice u utakmicu. Ne možemo uhvatiti pravi ritam i ne zabijamo jednostavnije golove, previše se mučimo." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na selekciju igrača od strane stručnog stožera Šprem se nije htio vraćati.

"To su odluke stožera, to su iznimno teške odluke i oni iza tih odluka stoje i odgovaraju za rezultat. Mislim da na svijetu ne postoji izbornik koji bi kući ostavio nekog igrača za kojeg misli da mu može nešto donijeti na prvenstvu. Na stručnom stožeru i Savezu je da na kraju sve analizira. Mi im u vezi takvih stvari trebamo pružati apsolutnu podršku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš stručni sukomentator na kraju će podvući kako Hrvatska nakon jednog perioda 'lutanja' konačno ima blistavu budućnost.  

"Dosta je promjena bilo u prošlih par godina, dosta je igrača prošlo kroz reprezentaciju, primjerice u pet godina smo iskušali 7,8 pivota. Rekao bih da smo pomalo lutali, a sad smo konačno dobili tu neku bazu mladih i pouzdanih igrača oko kojih se može graditi nova generacija. Nedostajali su nam strašno Marko Mamić i Marino Marić, ali eto iskočio je jedan Šipić, u svakom zlu neko dobro. Sve u svemu, vrlo sam optimističan u vezi budućnosti ove reprezentacije", zaključio je Šprem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propustili ste utakmicu? Sve snimke utakmica možete besplatno pogledati u RTLplay digitalnoj videoteci.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo