POGLEDAJTE NOVE 'PILE' / Spektakl u Ženevi - čak 130 premijera!

Image
Foto: Foto: Vedran Metelko

Ni Ženeva nije više što je nekad bila. Od 'neutralnog teritorija' za automobilske proizvođače prometnula se u sajam s iznimno velikim brojem premijera, tolikim da se zapitamo je li išta ostalo za pokazati u rujnu u Frankfurtu

12.3.2013.
10:00
Foto: Vedran Metelko
VOYO logo

Ovo je bilo 83. izdanje automobilskog sajma koji se održava od davne 1905. godine, a od lani ga krasi jedna novost; proglašenje europskog Automobila godine.

Desetljećima se isti proglašavao koncem godine, a lani su tu ceremoniju premjestili u ožujak, na popodne prije prvog novinarskog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u predvorju ženevskog Palexpa žiri  sastavljen od 58 novinara iz 22 europske zemlje proglasio VW Golf VII nositeljem ovogodišnje titule, i 50. jubilarne.

Nakon nekoliko godina glavinjanja i biranja u najmanju ruku čudnih automobila (elektromobila), žiri je ove godine konlno izabrao konkretni automobil s klasičnim pogonom, koji će se usto vjerovatno i dobro prodavati za razliku od prethodnih laureata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Foto: Vedran Metelko

Svaki član ocjenjivačkog suda raspolagao je s 25 bodova koje je mogao dodijeliti finalistima. Golf 7 dobio je 414 bodova, ispred toyote GT86 i subarua BRZ s 201 boda te volva V40 sa 189 bodova.

Veliko zanimanje javnosti za ženevski sajam potkrepljuju i brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva četiri dana nakon što je 7. ožujka otvoren za javnost, Palexpom je prošetalo 300.000 posjetitelja. S obzirom na to da je otvoren cijeli ovaj tjedan za očekivati je da će broj posjetitelja preći lanjskih 700.000.

Dva dana prije otvorenja bila su rezervirana za novinare, kojih je bilo okruglo 10.000 a svjedočili su otkrivanju oko 130 premijera. Izloženo je oko 900 vozila od kojih je oko 10 posto „zeleno“, s emisijom CO2 manjom od 100 g/kilometru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Vedran Metelko

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo