'LOPTA NAM JE VRATILA...' / Željko Kopić piše za Net.hr: 'Davanje sebe do krajnjih granica donijelo nam je osminu finala SP-a. Nekoliko stvari je bilo presudno'

Image
Foto: Igor Kralj i Goran Stanzl/Pixsell

O igri Joška Gvardiola je bespredmetno pričati jer je njegova izvedba sam svjetski vrh, ali bih naglasio igru i doprinos našeg kapetana Luke Modrića. To je bilo zadivljujuće

2.12.2022.
10:22
Igor Kralj i Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Izuzetno zahtjevna utakmica. Mentalna snaga, vjera svakog igrača u sebe i svoje suigrače te stručni stožer, posvećenost cilju i davanje sebe do krajnjih granica donijelo nam je tih 0:0 i prolazak među 16 najboljih momčadi Svjetskog prvenstva.

Image
EKSKLUZIVNO /

Željko Kopić piše za Net.hr: 'Rezultat je realan, a vidi se i Vahin potpis u njihovoj obrani. Gvardiol je ponovno bio izuzetno dobar'

Image
EKSKLUZIVNO /

Željko Kopić piše za Net.hr: 'Rezultat je realan, a vidi se i Vahin potpis u njihovoj obrani. Gvardiol je ponovno bio izuzetno dobar'

Nogomet nas je nagradio zbog pristupa

Ne možemo reći da smo protivnika taktički nadmudrili niti da smo ga izdominirali količinom trčanja ili intenzitetom igre, iako smo u nekim dijelovima utakmice bili bolji od Belgije, posebice početkom drugog poluvremena kada smo imali nekoliko dobrih prilika za postizanje gola. Rekao bih da nam je lopta vratila te nas je nogometna igra nagradila za pristup, energiju, zajedništvo i sve ostalo što krasi našu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija je pokazala sve ono što nije uspjela pokazati u prve dvije utakmice, ali očito je da su ih te loše odigrane utakmice i loša atmosfera u momčadi koštale reakcija u najbitnijim trenucima ovog duela. Belgija je, zapravo, odigrala vrlo pametnu utakmicu u kojoj se izbornik Martinez, u odnosu na utakmicu protiv Maroka, odlučio za četiri nova igrača u prvih jedanaest.

Taktička bitka

U tih prvih 45 minuta igrali su jako blizu našim igračima u fazi obrane, posebno u veznom redu gdje su igrom 1 na1 neutralizirali kreativnost Modrića, Brozovića i Kovačića, tako da smo većim dijelom prvog poluvremena gledali utakmicu dva ravnopravna suparnika koja se striktno drže taktičkog plana i ne dozvoljavaju protivniku previše prostora za napadačke akcije. Defanzivni blok se probijao isključivo individualnom kvalitetom, primjerice driblingom i šutom Perišića ili vrhunskim proigravanjem De Bruynea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom poluvremenu izbornik Martinez je, uvođenjem Lukakua i svim ostalim izmjenama, utakmicu vodio na način kojim bi, protokom vremena i svježim igračima koji unose novu energiju na teren, došli do svojih prilika u svrhu postizanja pogotka za sljedeći krug. Do tih prilika su došli, ali ih nisu realizirali. U konačnici, onim što su pokazali u tri utakmice nisu zaslužili prolazak među 16 najboljih reprezentacija svijeta.

Znamo preživjeti zahtjevne trenutke

Mi smo još jednom dokazali da znamo i možemo igrati na rezultat te preživjeti vrlo zahtjevne trenutke tijekom utakmice, uz dozu neophodne sreće koju smo ipak zaslužili. Primarni cilj u ovom trenutku je, uz izvrsnu atmosferu koja krasi ovu reprezentaciju, regenerirati igrače kako bi što svježiji dočekali sljedeću utakmicu jer ih do sada nismo previše rotirali i sigurno je da su pojedinci prilično iscrpljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, imali smo dosta igrača koji su odigrali dobru utakmicu - o igri Joška Gvardiola je bespredmetno pričati jer je njegova izvedba sam svjetski vrh, ali bih naglasio igru i doprinos našeg kapetana Luke Modrića. Način na koji je zadržavao posjed lopte, usmjeravao našu igru u nebranjene zone Belgijanaca, fokus i razinu davanja koju je prenosio na ekipu u trenucima kada smo bili u situaciji da strepimo za konačni ishod, zadivljujući su.

Bravo kapetane, bravo Vatreni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo