LUTRIJA PENALA PRESUDILA / Messi do besmrtnosti: Argentina je nakon čudesnog finala novi svjetski prvak!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nogometaši Argentine po treći put u povijesti osvojili su naslov svjetskog prvaka pobijedivši Francusku sa 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je rezultat u osnovnih 90 minuta bio 2-2, a poslije dodatnih 30 minuta produžetka 3-3.

18.12.2022.
15:03
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Argentine po treći put u povijesti osvojili su naslov svjetskog prvaka pobijedivši Francusku sa 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je rezultat u osnovnih 90 minuta bio 2-2, a poslije dodatnih 30 minuta produžetka 3-3.

Image
PREKRASNE SCENE /

Izbornik Zlatko Dalić se oglasio iz autobusa, pogledajte kako to izgleda iz perspektive Vatrenih: 'Hvala Hrvatska'

Image
PREKRASNE SCENE /

Izbornik Zlatko Dalić se oglasio iz autobusa, pogledajte kako to izgleda iz perspektive Vatrenih: 'Hvala Hrvatska'

Vodeći pogodak za Argentince postigao je u 23. minuti Lionel Messi iz kaznenog udarca, dosuđenog zbog prekršaja Ousmanea Dembelea nad Angelom Di Marijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina je u 36. minuti udvostručila prednost, a idealno odigran kontranapad pogotkom je dovršio Angel Di Maria.

Francuzi, koji su u prvom poluvremenu ostali bez udarca prema argentinskim vratima, došli su do velikog preokreta u završnici osnovnog dijela dvoboja, s dva pogotka Kyliana Mbappea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je postigao u 80. minuti iz kaznenog udarca, što ga je skrivio argentinski stoper Nicolas Otamendi rušenjem Kola Muanija u kaznenom prostoru. Samo 90 sekundi poslije Mbappe je volejem pogodio mrežu sa 14 metara na asistenciju Marcusa Thurama i izjednačio rezultat na 2-2.

Tako je po osmi put u povijesti finalni dvoboj na svjetskim nogometnim prvenstvima otišao u dodatnih 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina je u 109. minuti ponovno došla do prednosti, kad je svoj drugi pogodak u finalu, a 13. na svjetskim prvenstvima postigao Lionel Messi, koji je poslao loptu preko gol-crte nakon što je Hugo Lloris obranio udarac Lautara Martineza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Francuzi su se još jednom uspjeli vratiti, kad je u 116. minuti Gonzalo Montiel skrivio kazneni udarac, tako što je u kaznenom prostoru rukom blokirao udarac Mbappea. Najbolji francuski strijelac je sam preuzeo odgovornost i u 118. minuti 'hat-trickom' u finalu izjednačio na 3-3.

Unatoč prilikama na obje strane, to je bio konačan rezultat nakon produžetka pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, koji su treći put u povijesti odlučivali o naslovu svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilci su 1994. u raspucavanju pobijedili Talijane, a reprezentacija Italije je na taj način došla do naslova 2006. u Njemačkoj, kad su bili bolji od reprezentacije Francuske.

U prvoj seriji su precizni bili Mbappe za Francuze i Messi za Argentince, da bi u drugoj seriji argentinski vratar Emiliano Martinez obranio udarac Kingsleya Comana, dok je Paulo Dybala svladao Llorisa za vodstvo Argentine. U trećoj seriji je Aurelian Tchouameni poslao loptu pokraj vratnice, a Leandro Parades svladao Llorisa za vodstvo 3-1. Kolo Muani je pogotkom u četvtoj seriji ostavio Francuze "u igri", ali je Gonzalo Montiel pogodio za konačnih 4-2 i veliko slavlje Argentinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronološki tijek utakmice - LIVE

Argentina - Francuska 3:3 (4:2 nakon penala)

7:5 - Montiel je pogodio i donio naslov Argentini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6:5 - Muani puca snažno po sredini i ostavlja Francuze u igri,

6:4 - Paredes je siguran u trećoj seriji za Argentinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5:4 - Još jedan promašaj Francuza, Tchouaméni je ovog puta promašio cijeli gol.

5:4 - Dybala puca po sredini i donosi prednost Argentini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4:4 - Coman je prvi koji je promašio. Martinez je pogodio stranu i obranio.

4:4 - Messi prvi preuzima odgovornost kod Argentine, pucao je po zemlji, ali neuhvatljivo za Llorisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:4 - Prvi je pucao Mbappe. Martinez je pogodio stranu, bio blizu, ali lopta je u mreži

120' +3 - Gotovo je 120 minuta na Lusailu. Penali će odlučiti svjetskog prvaka u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

120'+3 - Kakvu je sada priliku imao Muani, izašao je sam pred Llorisa, ali fantastično reagira golman Trikolora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

120' - Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

120' - Mbappe je ubacio s lijeve strane i tražio Muanija u šesnaestercu, koji je ipak ostao prekratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

118' - GOOOOOOLLLL! Mbappe je još jednom bio siguran iz penala za 3:3. Kakvo finale gledamo u Kataru.

117' - Novi penal za Francuze nakon što je Montiel igrao rukom nakon udarca Mbappea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

116' - Mijenja Argentina. Iz igre izlazi Mac Allister, a ulazi Pezzela.

114' - Nemaju Francuzi puno vremana za povratak, moraju sve baciti na napad, žele li obraniti naslov prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

109' - GOOOOOLLLL! Argentina je bolja u produžetka, a to su napokon okrunili golom. Lloris je prvo zaustavio udarac Lautra, da bi odbijena lopta došla do Messija, koji puca, no jedan od braniča Francuske čisti, ali pokazalo se nakon provjere iza gol crte te Argentina ima ponovno vodstvo, ovog puta 3:2.

107' - Gađao je Messi iskosa s desne strane s ruba šesnaesterca u prvi kut gola Llorisa, ali golman Francuske brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

106' - Počeo je drugi produžetak.

105' +1 - Opet Lautaro u sjajnoj prilici, no ovog puta njegov udarac odlazi pokraj gola.

105' - U sjajnoj prilici našao je Lautaro koji je bio na nekih sedam, osam metara, ali njegov udarac je blokiran u posljednji trenutak,

102' - Dvije promjene kod Argentine. Alvarez i De Paul izlaze, a ulaze Lautaro Martinez i Paredes.

96' - Mijenja Deschamps opet. Na klupu je preselio Rabiot, priliku je dobio Fofana.

93' - Prvi su produžetku zaprijetili Argentinci. Mac Allister je dočekao jednu odbijenu loptu na 20-ak metara i opalio, međutim nije bio precizan.

91' - Krenuli su produžeci. Još je svježe sjećanje na finale SP-a 2014. kada je Messijeva Argentina u Brazilu baš nakon produžetaka izgubila od Njemačke.

90' +8 - Igrat će se produžeci u finalu Svjetskog prvenstva. Argentina je do 80. minute imala 2:0, a onda se ukazao Kylian Mbappe i s dva gola vratio stvari na početak. Do kraja su obje momčadi mogle do novog gola, no rezultat se više nije mijenjao.

90' +7 - Oslobodio se dosta lagano Messi na 20-ak metara i snažno opalio po golu, no Lloris sjajno to brani i odbija u korner.

90' +4 - Bolji su sada Francuzi. Coman je napravio pomutnju na lijevoj strani, ubacio u sredinu šesnaesterca, gdje je loptu dočekao Rabiot, ali puca ravno u Martineza.

90' +3 - Opet prijeti Mbappe. Pucao je napadač Francuske s 20 metara, ali blokirao je to Otamendi i otišlo je u korner.

90' - Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade.

87' - Pao je sad Thuram u šesnaestercu nakon duela s Fernandezom, međutim Marciniak ovog puta nije odlučio pokazati na bijelu točku, već je napadaču Francuske pokazao žuti karton.

81' - GOOOOOOLLLLL! Francuska se vratila potpuno u utakmicu. Odličnu akciju odigrali su Trikolori, a nakon duplog pasa Mbappea i Muanija, napadač PSG-a sjajno iz poluvoleja pogađa pokraj nemoćnog Martineza.

80' - GOOOOLLLL! Lloris je pogodio stranu, ali Mbappe smanjuje na 2:1.

79' - Penal za Francusku. Sjurio se Kolo Muani u šesnaesterac gdje ga ruši Otamendi.

75' - Još je 15-ak minuta ostalo do velikog slavlja Argentina. Kako stoje stvari na terenu, samo dosad neviđeno čudo može spriječiti Messijev naslov s Argentinom u Kataru.

71' - Nova dvostruka zamjena kod Francuza. Iz igre su izašli Griezmann i Theo Hernandez, a priliku će dobiti Coman i Camavinga.

71' - Evo nešto i od Mbappea, dobio je loptu, krenuo prema golu i opalio s ruba šesnaesterca, ali otišlo je to preko gola.

68' - Tražili su sada Francuzi penal zbog navodnog igranja rukom Mac Allistera, sudac je samo pokazao da se igra dalje.

67' - Argentina kontrolira utakmicu, Messi je na dobrom putu da uzme Zlatnu kopačku, no još uvijek ne znamo tko će biti najbolji igrač turnira, a tko najbolji golman.

64' - Prva zamjena kod Argentine! Di Maria je prvo izborio penal, pa onda i zabio gol, a sada izlazi iz igre, dok na teren ulazi Acuna.

61' - Argentina ne staje u finalu. Ovog puta u prilici je bio Lionel Messi, međutim u posljednji trenutak je blokiran.

59' - Alvarez je pobjegao obrani Francuske i pucao iskosa s desne strane, ali dobro je postavljen Lloris i zaustavlja udarac.

54' - Francuzi lagano i gube živce, ovog puta Rabiot je pokosio De Paula i zasluženo dobio žuti karton.

51' - Evo i prvog kornera na utakmici za Francuze. Mbappe je krenuo po desnoj strani, no zaustavljen je, ali je barem izborio korner. Ipak, na ubacivanja iz kuta, Martinez sigurno kupi loptu i opasnost je otklonjena.

46' - Messi je izveo loptu s centra na početku poluvremana, Još samo 45 minuta dijeli Argentince od trećeg naslova svjetskog prvaka.

Jedna zanimljivost na poluvremenu - nikad nitko ni na jednom prvenstvu nije dobio toliko penala koliko Argentina u Kataru! Messi napravio nešto što nitko nikad nije. Više pročitajte ovdje.

45' + 7 - Gotovo je prvo poluvrijeme. Argentina potpuno zasluženo vodi 2:0 golovima Messija i Di Marije. Branitelji svjetskog naslova kao da nisu ni došli na utakmicu, a koliko su loši svjedoči i činjenica da je Didier Deschamps već u 41. minuti napravio dvije zamjene. Branitelji naslova iz Rusije 2018. u prvom poluvremenu nisu uputili nijedan udarac prema argentinskom golu.

45' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

41' - Izborniku Francuske Didier Deschampsu postalo je jasno da više nema što čekati, te je već napravio dvije zamjene. Iz igre je izvadio Girouda i Dembelea, a nova lica na terenu su Thuram i Muani.

36' - GOOOOLLL! Argentina ima 2:0. Dočekali su jednu kontru. Mac Allister je odlično s desne strane u šesnaestercu pronašao Di Mariju koji udarcem iz prve matira Llorisa za 2:0.

35' - Argentina u potpunosti kontroliraju utakmicu, čuvaju vodstvo i čekaju kontru.

30' - Malo toga smo vidjeli u pola sata od Francuske. Argentina potpuno zasluženo ima vodstvo.

23' - GOOOOLLLL! Argentina vodi. Messi je preuzeo odgovornost s bijele točke, Llorisa poslao u jednu stranu, loptu u drugu i Argentina ima 1:0. Messiju je to šesti gol na prvenstvu, te je trenutno prvi strijelac prvenstva.

22' - Penal za Argentinu. Di Maria je krenuo prema golu, srušio je Dembele, a sudac nije imao nikakve dvojbe i pokazao je na penal.

20' - Dobili su Francuzi slobodan udarac koji je zapravo bio skraćeni korner na lijevoj strani, ubacio je Griezmann, pogodio Girouda u glavu, ali otišlo je to iznad gola.

17' - Prva prava opasnost! Di Maria je dočekao jednu povratnu loptu na rubu šesnaesterca, ali njegovo udarac bio je loš i otišlo je to daleko iznad gola.

14' - Evo i Francuza! Mbappe je pokušao zaprijetiti Martinezu, no nije to bilo opasno za gol Argentine.

10' - Prvi duži prekid! Završila je jedna lopta u šesnaestercu u Francuske gdje je pao Alvarez, a nastradao je golman Francuske. Nije bilo ništa sporno, no tom prilikom golmanTrikolora dobio je jedan udarac zbog čega mu je morala biti ukazana liječnička pomoć.

8' - Bolje su utakmicu otvorili Argentinci. Ovog puta pokušao je De Paul iskosa s lijeve strane, ali odbila je to obrana Francuske u korner.

5' - Dočekali smo i prvi udarac u okvir gola, s 20-ak metara opalio je Alvarez, no išlo je to ravno u Llorisa.

3' - Prvi su zaprijetili Argentincil, no njihova akcija je prekinuta jer je Alvarez ulovljen u zaleđu.

16.00 - Krenulo je finale Svjetskog prvenstva.

15.57 - Utakmicu će sudit Poljak Szymon Marciniak. Poljak je dosad na Mundijalu sudio dvije utakmica, a zanimljivo u obje utakmice igrali su finalisti. Najprije je dijelio pravu u utakmici Francuske i Danske 26. studenog – Francuzi su dobili 2:1, a on je u toj utakmici podijelio tri žuta kartona – dva Dancima, jedan Francuskoj. Argentini je sudio nekoliko dana kasnije – u dvoboju protiv Australije koji je završio 2:1. Zanimljivo, Marciniak nije dao niti jedan žuti karton reprezentativcima Argentine. Asistenti su mu Pawel Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz.

15.51 - Igrači finalista izašli su na teren, iščekujemo himne.

15.47 - Uoči finala svečano je zatvoreno Svjetsko prvensto, a pažnju je privukla jedna argentinska navijačica. Više ovdje.

15.24 - Lionel Messi srušio je rekord Lothara Matthausa po broju nastupa na svjetskim prvenstvima. Više pročitajte ovdje.

14.51 - Stigli su nam i sastavi finalista:

Argentinski izbornik Lionel Scaloni i izbornik Francuske Didier Deschamps objavili su sastave s nekoliko izmjena. Kao i do sada na ovom Svjetskom prvenstvu, obje reprezentacije najviše očekuju od svojih zvijezda, Lionela Messija i Kyliana Mbappea.

Argentinski izbornik Scaloni u polufinale će poslati devet od jedanaestorice nogometaša koji su započeli utakmicu protiv Hrvatske (3-0). Promjena je na lijevoj strani obrane, gdje će nakon kazne zbog žutih kartona ponovno zaigrati Marcos Acuna. Umjesto Leandra Paredesa priliku će u finalu dobiti Angel Di Maria.

Di Maria, koji nije startao od grupne faze prvenstva i odigrao je samo osam minuta u pobjedi u četvrtfinalu protiv Nizozemske, igrat će na desnom boku napada, a Lionel Messi će danas postati igrač s najviše nastupa u finalima Svjetskog prvenstva (26)

Pored njih na terenu će biti vratar Emiliano Martinez, braniči Nahuel Molina, Cristian Romero i Nicolas Otamendi, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister i Enzo Fernandez u sredini terena, a kapetan Messi iza napadača Juliana Alvareza.

Za Francuze također dvije promjene u odnosu na polufinale i pobjedu protiv Maroka (2-0). Dayot Upamecano će nakon zdravstvenih problema u srcu obrane zamijeniti Ibrahima Konatea, a Adrien Rabiot se vraća u sredinu terena umjesto Youssoufa Fofanea.

Na francuskom golu će biti kapetan Hugo Lloris, u obrani će uz Upamecana biti Theo Hernandez, Raphael Varane i Jules Kounde, uz Rabiota če biti Aurelien Tchouameni, a iza Ousmane Dembele, Antoine Griezmann i Mbappe te u vrhu Olivier Giroud.

Argentina: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister, Di Maria - Messi, Alvarez
Francuska: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe

14.48 - Dobar vam dan dragi čitatelji Net.hr-a, pred nama je posljednja utakmica na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ona finalna u kojoj će igrati Francuska i Argentina. Obje reprezentacije traže treći svjetski naslov. Argentina je prvak bila 1974. i 1986., a Francuska 1998. i 2018.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo