FRANCUSKA - POLJSKA 3:1 / Aktualni svjetski prvaci bez većih problema riješili Poljake: Lewa i društvo nisu mogli protiv nezaustavljivog Mbappea

Image
Foto: Profimedia

Francuska je svladala Poljsku s 3:1

4.12.2022.
15:10
Profimedia
VOYO logo

Nogometaši Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva 3-1 (1-0) pobjedom protiv Poljske u osmini finala u susretu igranom na stadionu Al Thumama.

Image
LASKAVO /

Zvijezda Brazila u Modriću vidi velikog uzora: 'Od Luke puno učim, dobro promatram svaki njegov korak'

Image
LASKAVO /

Zvijezda Brazila u Modriću vidi velikog uzora: 'Od Luke puno učim, dobro promatram svaki njegov korak'

Strijelci za Francusku bili su Olivier Giroud (44) i Kylian Mbappe (74, 90+1), dok je na konačnih 3-1 smanjio Robert Lewandowski (90+9-11m).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Francuska slovila kao izraziti favorit u ovom dvoboju, Poljaci su bili ravnopravan suparnik no ipak nisu uspjeli iznenaditi branitelja naslova.

Image
Foto: Profimedia

Dominacija od početka

Prvu priliku Francuska je imala u 4. minuti kada je Varane bio najviši u skoku nakon ubačaja iz kuta, no njegov udarac otišao je preko grede. Uzvratila je Poljska u 21. minuti kada se Lewandowski izborio za loptu na 25 metara od francuskih vrata, uputio je udarac no nije uspio pogoditi okvir gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatan promašaj u izvedbi Girouda viđen je u 29. minuti. Griezmann je presjekao jedno dodavanje Poljaka na njihovoj polovici poslao loptu na desni bok za Dembelea koji je odličnim prizemnim ubacivanjem pronašao nečuvanog Girouda na manje od pet metara od gola, ali francuski centarfor je promašio prazan gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je mogla, pa i trebala kazniti taj promašaj u 38. minuti. Bereszynski je probio lijevi bok, poslao povratnu loptu na udarac natrčalom Zielinskom, ali pokušaj poljskog veznjaka sa 10-ak metara sjajno je zaustavio Lloris, lopta se vratila Zielinskom na drugi pokušaj, no tada je pogodak spriječio Varane da bi potom pokušao i Kaminski no i njegov udarac je blokiran.

Francuska je povela pred sam kraj prvog poluvremena, Mbappe je lucidno proigrao Girouda koji je izbjegao zamku zaleđa i ušao u kazneni prostor te preciznim udarcem sa 12-13 metara svladao Szczesnog. Bio je to 52. pogodak Girouda za Francusku čime je postao najbolji strijelac u povijesti te reprezentacije, dosada je dijelio prvo mjesto s Thierryjem Henryjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan rekorda

Za prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu čekalo se do 57. minute kada je Mbappe pucao sa 20-ak metara, pogodio je u blok jednog poljskog braniča, Szczesny je ostao na krvoj nozi, ali lopta je završila u korneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje pobjednika riješeno je u 74. minuti kada je Francuska iz protunapada postigla drugi gol. Griezmann je izbio loptu iz svog kaznenog prostora do sredine igrališta gdje ju je prihvatio Giroud i odigrao za Dembelea na desni bok, a ovaj je vidio dolazak Mbappea s druge strane. Mladi francuski napadač je udarcem sa 15 metara pogodio pod samu gredu nemoćnog Szczesnog.

Svoj drugi gol Mbappe je postigao početkom sudačke nadoknade kada je iskosa s lijeve strane sa 12-13 metara pogodio sam gornji suprotni kut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom kraju sudačke nadoknade lopta je pogodila Upamecana u ruku kada je krenuo u blok centaršuta u svom kaznenom prostoru, a sudac Valenzuela je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku. Prvi pokušaj Lewandowskog Lloris je uhvatio, ali kako je prerano napustio gol-liniju sudac je odredio da se kazneni udarac ponovi. Poljski kapetan iz drugog pokušaja nije pogriješio.

Image
Foto: Profimedia

Vratar i kapetan francuske reprezentacije Hugo Lloris u ovoj je utakmici upisao svoj 142. nastup za "trikolore" i tako se izjednačio na prvom mjestu po broju nastupa s Lilianom Thuramom. Također, ovo je za Llorisa bio 17. nastup na svjetskim prvenstvima pa se i u toj kategoriji izjednačio s francuskim rekorderima Fabienom Barthezom i Thierryjem Henryjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska će u četvrtfinalu 10. prosinca igrati protiv pobjednika susreta Engleska - Senegal.

UŽIVO

SP OSMINA FINALA

FRANCUSKA POLJSKA (3:1)

(Giroud 44', Mbappe 75', 91'/ Lewandowski 99')

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUSKA (4-2-3-1): Lloris - Kounde, Upamecano, Varane, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot - Dembele, Griezmann, Mbappe - Giroud

POLJSKA (4-5-1): Szczesny - Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski - Kaminski, Zielinski, Krychowiak, Szymanski, Frankowski - Lewandowski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-----

Kraj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

99' - GOOOL! Sada je Lewa precizan, 3:1 za Francusku

98' - Opet je Lewandowski promašio kazneni udarac, ali čini se da će se sve ponoviti jer je Lloris prerano izašao s crte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

97' - Bit će penal za Poljsku, sudac je nakon pregleda VAR-a potvrdio da je bilo igranja rukom

94' - Milik je sada probao škaricama postići gol, ali je bio u zaleđu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' - GOOOOL! Opet Mbappe! Malo prostora je potrebno da ovaj mađioničar zabije pogodak, Francuska vodi 3:0, prekrasan gol sjajnog francuskog napadača

87' - Praktički je sve jasno, čeka se samo da istekne i posljednjih nekoliko minuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - GOOOOL! Upravo se to i dogodilo! Lopta je došla do Mbappea, koji čudesno pogađa u prvi kut Szczesnyja i to je 2:0 za Francuze!

74' - Poljaci sada kombiniraju, Francuzi vrebaju priliku iz kontre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

66' - Kounde je sada došao prema naprijed, poslao je dobru loptu prema Giroudu, ali se oglasio sudac i označeno je zaleđe

57' - Mbappe je sada probao iz daljine, lopta se od bloka odbila malo pokraj gola... Da je išlo u okvir, Szczesny bi bio nemoćan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' - Posjed lopte gotovo je izjednačen, malo tko je to mogao predvidjeti, s obzirom na nastupe Poljaka u skupini

46' - Počelo je drugo poluvrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prvog poluvremena! Bilo je to sadržajno poluvrijeme, Poljaci su imali svoje prilike, ali je Giroud zabio za 1:0

46' - Lloris je sada bio malo nesiguran nakon kornera, ali je uspio spasiti stvar

45' - Igrat će se još dvije minute

44' - GOOOOOL! Mbappe je krasno proigrao Girouda koji ne griješi u ovakvoj situaciji i to je 1:0! Giroud je postao najbolji strijelac u povijesti Francuske s 52 pogotka, svaka čast!

38' - Kakva sada prilika za Poljsku! Prvaci mogu biti sretni da ne gube, sjajno je prošao Bereszynski koji je proigrao prema Zielinskom, ovaj tuče jako, ali brani Lloris! U nastavku je pucao još jedan poljski igrač, ali je njegov pokušaj s linije počistio Varane!

35' - Mbappe je sada slomio svog čuvara, pucao je lijevom nogom, ali brani Szczesny

32' - Tchouameni je prvi igrač sa žutim kartonom, a Poljaci će imati slobodnjak iz opasne pozicije

29' - Kakvu je sada priliku promašio Giroud! Pogriješila je obrana Poljske, Dembele je proigrao Girouda na drugoj stativi koji je bio potpuno sam, ali je zakasnio i promašio praktički prazna vrata!

21' - Probao je sada Lewandowski, pucao je jako, ali je lopta prohujala pokraj gola

17' - Dembele je sada probao, ali dosta slabo, opet lako brani Szczesny

13' - Tchouameni je probao iz daljine, snažno, ali brani Szczesny

11' - Mbappe je sada probio stranu, lopta je došla do Dembelea, ali je njegov pokušaj blokiran

4' - Francuzi su žestoko krenuli! Imali su korner, izvođač je bio isti, a lopta je došla do Varanea koji gađa glavom, ali iznad gola

2' - Francuzi su odmah izborili slobodan udarac, ali je Griezmannov ubačaj otišao u gol-aut

1' - Počeo je susret!

-----

Od 16 sati sastaju se aktualni svjetski prvaci Francuzi i Poljska u meču osmine finala Svjetskog prvenstva.

Francuska je u skupini D bila prva sa šest bodova. Svladali su Australiju i Dansku, dok su u posljednjem kolu iznenađujuće izgubili od Tunisa. Poljska je pak u dramatičnom stilu prošla kao druga u skupini C, gdje je sa četiri boda bila iza Argentine, ali ispred Meksika koji je imao isti broj bodova. Odlučivala je gol-razlika.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo