FAK NA HRVATSKI NAČIN / Slovenac 'postao' Hrvat i jako požalio

Image

Kad gledamo Ivicu Kostelića kako uživa u slavi osvajajući sve što se osvojiti da u svjetskom skijanju, pomislimo kako hrvatskom sportu cvjetaju ruže. No da to nije istina, pokazuje slučaj mlade skijaško-skakačke nade koji je iz slovenske prešao u hrvatsku reprezentaciju. Njegov talent sada trune, a on je zbog svega požalio.

9.1.2012.
20:19
VOYO logo

Mladi Slovenac, Urban Zamernik (19), čitav život mašta o tome da postane sportska zvijezda u skijaškim skokovima. Zbog toga je trbuhom za kruhom krenuo svoju karijeru graditi u Hrvatskoj 2006. godine kada mu je HOO obećao sjajne uvjete rada. No, na kraju je shvatio kako su ga ipak prevarili, donosi 24 sata. On je danas jedini "aktivini" hrvatski skijaš skakač.

'Mislim da ćemo morati tužiti Zlatka Matešu i ljude koji vode skijaške skokove u Hrvatskoj. Poslao sam im bezbroj e-mailova da nam pošalju novac, da nemamo za treniranje. A oni meni odgovaraju kako se na muci poznaju junaci. To je nevjerojatno', istaknuo je Urbanov otac, Antun Zamernik.

Njegov slučaj nije jedini. Mnoga djeca iz jedinog hrvatskog skijaško-skakačkog kluba "Goranin" iz Delnica već dugo nisu dobili ni lipe od HOO-a, a ove sezone još nisu uspjeli odraditi ni jedan pošteni skok niti sudjelovati na velikim natjecanjima.

"U Hrvatsku sam došao na nagovor ljudi iz Hrvatske. Bio sam tada jako dobar, među 15 najboljih juniora u Sloveniji. U Hrvatskoj su željeli konačno napraviti reprezentaciju skijaša skakača i mene su vidjeli kao savršeno rješenje jer bih sa svojom stručnom ekipom pomogao u razvoju skijaških skokova u Hrvatskoj. Ali nakon pet godina skakanja za Hrvatsku mogu reći da sam razočaran. Karijera mi propada, a nikoga za to nije briga. Da se roditelji ne brinu o meni, već bih odavno završio karijeru", rekao je Urban Zamernik koji je 2006. godine prihvatio primamljive uvjete koje mu je ponudio hrvatski olimpijki odbor na čelu za Zlatkom Matešom.

Urbanu za jednu sezonu treba oko 200 tisuća eura, a o tome trenutno brigu vodi njegova obitelj. a Hrvatsku je nastupao na kontinentalnim natjecanjima i triput je bio i na juniorskom SP-u.

"Treniram koliko imam novca, teško je napredovati bez ulaganja. Tražimo menadžera koji bi se brinuo za posao oko sponzora."

"Da sam u Hrvatskoj dobio obećano, sigurno bih skakao u Svjetskom kupu. Ne želim odustati od karijere jer jako volim ovaj sport. Žao mi je i klinaca u Hrvatskoj jer ima talenata, pogotovo cura koje bi već sigurno skakale u Svjetskom kupu za žene", istaknuo je Urban.

Slične probleme s Hrvatskim olimpijskim odborom imao je i  nekad hrvatski, a danas slovenski biatlonac i senzacionalni osvajač brončanog odličja sa Svjetskog prvenstva u južnokorejskom Pyeongchangu 17. veljače 2009. i Olimpijskih igara u Vancouveru godinu dana kasnije, Jakov Fak. On se na kraju odlučio prijeći u slovensku reprezentaciju jer u Hrvatskoj za njegovu karijeru nije bilo perspektive. To je tužna strana hrvatskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo