ŠEVČENKO JE TREBAO DOĆI U HRVATSKU? / Priča se da je legendarni Ukrajinac umalo završio u HNL-u

Image

Andrij Ševčenko, legendarni ukrajinski napadač i sadašnji izbornik reprezentacije koja u petak igra kvalifikacijsku utakmicu protiv Hrvatske, umalo je, prije 20 godina, završio u HNL-u!

23.3.2017.
14:01
VOYO logo

Anegdotu o jednom od najboljih europskih napadača svih vremena otkriva Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek je u potrazi za pojačanjima krenuo u Budimpeštu kako bi pratio napadača Pala Fischera, ali im je stigla ponuda za drugog igrača, tad široj javnosti relativno nepoznatog Andrija Ševčenka. Ukrajinski klubovi tad su bili u krizi pa se moglo kupovati u toj zemlji. No, Ševčenko nije bio jeftin, kijevski Dinamo za 20-godišnjeg napadača tražio je 500.000 američkih dolara, što je Osječanima bilo preskupo.

'Može li ponavljati?'

Urbana legenda kaže kako su pregovori zapeli u trenutku kad je tadašnji trener "bijelo-plavih" Milan Đuričić pitao agenta "Može li taj ponavljati?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da je mogao... Ali ne u Osijeku, nego u Milanu koji ga je 1999. kupio za tad astronomskih 25 milijuna dolara. Za "rossonere" je Ševčenko odigrao 226 utakmica i zabio 117 golova, pritom osvojio naslov europskog i talijanskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško da bi si Osijek mogao priuštiti takvog igrača koji je već tad bio meta skauta najvećih europskih klubova. Već sljedeće jeseni kijevski Dinamo je pregazio Barcelonu sa sedam golova u dvije utakmice (ukupno 7:0), a Ševa je Kataloncima u tim dvobojima "strpao" tri gola.

Ševčenko nikad nije navukao dres Osijeka, ali klub iz grada na Dravi može se pohvaliti da je za njih igrao najbolji strijelac SP-a. Dakako, riječ je o Davoru Šukeru koji je nogometno stasao u rodnom Osijeku, a 1989., s 21 godinom prešao u zagrebački Dinamo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo