[FOTO, VIDEO] HRVATSKA - CRNA GORA 27: / 21; Kauboji se probudili u drugom dijelu i pregazili Crnu Goru za pobjedu na startu natjecanja

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u Grazu je uspješno započela svoj nastup na Euru, koje se od 9. do 26. siječnja održava u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

9.1.2020.
21:52
PIXSELL
VOYO logo

SVE O EUROPSKOM RUKOMETNOM PRVENSTVU MOŽETE ČITATI – OVDJE

EURO 2020.; NATJECANJE PO SKUPINAMA, 1.KRUG, 20:30, STADTHALLE: GRAZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA - CRNA GORA 27:21

HRVATSKA: Šego, Stepančić, Cindrić, Duvnjak, Mandić, Musa, Horvat

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Šipić, Marić, Šarac, Mamić, Hrstić, Karačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CRNA GORA: Simić, Lipovina, Ševaljević, S. Vujović, Lasica, Grbović, Bakić

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Šipić, Marić, Šarac,Mamić, Hrstić, Karačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u četvrtak je navečer otvorila turnir pobjedom u austrijskom Grazu protiv Crne Gore s 27:21 (12:13) u dvoboju 1. kola A skupine. U prvom smo poluvremenu pokazali puno slabosti, pogotovu u obrani, a uporni i grubi Crnogorci ipak su slomljeni početkom drugog dijela i serijom "Kauboja" od 9-3. No, trebalo je izdržati to prvo poluvrijeme. Crna Gora igrala je dosta brzo, dok hrvatski rukometaši nisu igrali maštovito u napadu.

Image
[FOTO, VIDEO] NA POVRŠINU ISPLIVAO KLJUČNI DETALJ: /

Ovo možda niste primjetili na TV-u; 'Upravo je to presudilo, on je taj 'izabrani'

Image
[FOTO, VIDEO] NA POVRŠINU ISPLIVAO KLJUČNI DETALJ: /

Ovo možda niste primjetili na TV-u; 'Upravo je to presudilo, on je taj 'izabrani'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandić, Cindrić i društvo drugo poluvrijeme odigrali dobro

David Mandić u prvom je dijelu vrlo rano dobio dva isključenja, ali talentirani igrač PPD Zagreba, koji zna odigrati i prednjeg u obrani 5-1, do kraja je ipak odigrao zrelo. Kod Hrvatske su najučinkovitiji bili Luka Cindrić sa šest golova, kružni napadač Marino Marić i veteran, hrabri Zlatko Zlaja Horvat postigli su po 4, a Marin Šipić 3 gola, dok su Crnogorce predvodili Nemanja Grbović (6) i Vladan Lipovina (4). Ranije je u ovoj skupini Bjelorusija svladala Srbiju s 35:30 (16-15).

U 2. kolu protiv Bjelorusije

U 2. kolu u subotu Hrvatska igra s Bjelorusijom u 16 sati, a u 18.15 sati se sastaju Srbija i Crna Gora. I tu utakmicu moći ćete gledati UŽIVO na RTL televiziji i tekstualno pratiti na portalu Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije prvoplasirane ekipe iz skupine prolaze u drugu fazu u Beču.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Josip Šarac, debitant i jedan od naših najboljih mladih igrača, zabio je svoj prvi gol za A reprezentaciju Hrvatske na velikom natjecanju, seniorskom.

58' - Imamo sad napad za +8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Matanović za +7 Hrvatske. 26:19. A evo kako se Španjolci pripremaju za derbi s Njemačkom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Minuta odmora za Crnu Goru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' - Mandiiiićććć. Evo nam Davida, sjurio se u kontru i uz fintu atraktivno poentirao, +6 za našu reprezentaciju. Najveća je to prednost za Hrvatsku.

46' - Imamo i +5. 21:16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' - Promašaj Ševaljevića s 8 metara. Imamo napad.

44' - Još jedno isključenje za Crnu Goru. Radović je dobio drugo isključenje na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44' - Mamić fantastično asistira sad prema Horvatu koji sjajno zabija. E to je igra Hrvatske. Odlično dodavanje Mamića.

40' - Leti Šego s gola na loptu, ali ona ga preskače i Bakić zabija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' - Luka Stepančić zaustavljen je na 9 metara dosta ružno. Pao je Stepančić na pod, šire ruke naši rukometaši. Dvije minute za Crnu Goru.

37' - Evooo gaaa, Hrvatska leti terenom i to je dobro! Ma tako je Luka majstore, povedi nas do pobjede. Naš najbolji strijelac danas zabija još jedan pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36' - Nastavljamo s obranom 5-1 s Duvnjakom kao prednjim. Možemo do lopte, ukrao ju je Duvnjak, ali na kraju ne, lopta u rukama Crnogoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35' - Mandić zabija iz kontre za vodstvo 15:14. Nakon kontre Hrvatskoj stiže i treći gol u nizu dok tribine skandiraju "Vukovar, Vukovar".

32' - Marino Marić, kružni napadač, odmah postiže gol. To mu je drugi pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nadamo se boljem izdanju Kauboja.

30' - Poluvrijeme u Grazu. Nije to bilo dobro izdanje naših rukometaša. Nismo u obrani dobri, ne krećemo se po liniji i onda protivnik dolazi do šanse i gola. Morat ćemo bitno popraviti i igru u napadu, tu nemamo ideje. Mandić ima dva isključenja i to je problem.

29' - Ne, ne i ne. Crnogorci otišli u novo vodstvo serijom od 3-0 i golom Nemanje Grbovića s crte šest metara. Ne igramo dobro.

27' - Razbranio se Nebojša Simić! Isti golman koji je obranio Danskoj 15 komada sada je Hrvatskoj skinuo tri 'zicera'. Anđelić sad zabija.

23' - Gotovo četiri minute nije bilo gola, ali je onda prošao Aleksandar Bakić i zabio. Još jednom s lijeve strane Crnogorci pronalaze put do našega gola i to već postaje dosadno.

24' - Cindriiiić. Održavamo dva gola prednosti.

23' - Ravnić iz kontro zabija za 10:9 Hrvatske. Radi se o igraču koji može odigrati tog prednjeg u obrani.

22' - Šego s naše strane brani, a Šipić ne uspijeva u kontri zabiti, Simić to skida. Evo nam borbe i vratara. Šego je na jednoj obrani. Mora se Šego razbraniti. Mora...

20' - Branimo se, grčevito radimo u obrani. I obranili smo se. Suci su oduzeli Crnogorcima napad. Idemo po vodstvo od dva gola.

19' - Crna Gora s četvoricom napada i zabija.

19' - 9:7 - Imamo dva razlike. Zlatko Horvat zabio je na prazan gol, Horvat je poput vjetra sletio se u kontru, vidio da na golu nema vratara i zabio u posljednji trenutak. Ma to je to...

16' - Zlatko Horvat opet lobom. Traje Horvat dugo, iako je isrpljen i umoran od sezone u PPD Zagrebu jer igra na vanjskoj poziciji, a ne na krilu. To je naš hrabri Zlaja...

15' - Ušao je Ravnić. Da vidimo njega kako će odigrati obranu.

14' - Šipić kroz srce crnogorske obrane. Bravo majstore... On je jedan iz mlađe plejade, ali pokazao je koliko može na SP-u.

12' - Radović je pokušao s desnog krila, ali na svu sreću promašio je.

12' - David Mandić je u problemima. Drugi je put već do sad dobio iskjučenje. Još jedno i bit će isključen. Ajooj, nije ovo dobro...

12' - Luka Cindrić prebacuje i višu brzinu i zabija. To je ono što on ima, može se ubaciti naprijed i zabiti, a može i podvaliti.

10' - Nevjerojatno, ali istinito. Hrvatska je prvi puta povela u 10. minuti zahvaljujući krađi lopte Domagoja Duvnjaka i istrčavanju brzonogog Cindrića po lijevoj liniji.

8' - Ne izgleda ovo dobro. Mučimo se u napadu, u obrani ne branimo prvu liniju. Crna Gora vodi 3:1. Stefan Čavor se vratio u igru i zabio za prvi odlazak Crne Gore na dva gola razlike.

5' - Stefan Čavor dobio je dvije minute nakon namjernog igranja nogom.

5' - Zlatko Horvat lobom vara vratara Crne Gore. 1:1. Simić Nebojša nemoćan je na golu Crne Gore. Naš veteran zabio je svoj 132. gol na europskim prvenstvima.

1' - Crna Gora je odmah na početku otkrila svoj plan. Flaster na Cindriću. Odlučili su Crnogorci u obrani odvojiti Cindrića odmah na početku, Duvnjak je na lijevom vanjskom. Uspio je Cindra proći na šut koji je nažalost pogodio prečku. Ostaje 0:0, evo prvog crnogorskog napada.

1' - "Hrvatska, Hrvatska, u boj, u boj", tresu se tribine u Grazu. Kauboji imaju veliku podršku. To je bitno, neka domaći teren učini svoje Crnogorcima.

1' - Počela je utakmica. Ajmoo Hrvatska, idemo po ta dva boda!

20.27 - Svira se himna Crne Gore.

20.26 - Na redu su himne. Prva je himna Hrvatske Lijepa naša. Ustanite dame i gospodo...

20.23 - Hrvatska je pobijedila Crnu Goru dva puta na prvenstvu, a Crnogorci Kuboje jednom u kvalifikacijama.


Najava

Kažu da je prva utakmica na turniru najbitnija. Ona određuje raspoloženje, daje na samopouzdanju, a dva boda jamče mirnu plovidbu i mirno dočekivanje onog što dalje slijedi. Ulog na Europskom prvenstvu je velik, jer samo prvak osigurava direktan put na Olimpijske igre u Tokio. No, ukoliko to bude Danska, onda će za plasman na olimpijski turnir dovoljno biti i srebro, jer su Danci kao svjetski prvaci već osigurali nastup u Tokiju. Ulazak u polufinale donosi izravni nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, čime se izbjegavaju potencijalno opasne kvalifikacije u lipnju.

Otpala četvorica plus Štrlek

Nažalost, Hrvatska je na ovaj Euro otišla znatno oslabljena. Nema Manuela Štrleka, tijekom priprema ozlijedili su se lijevo krilo Lovro Mihić, desno Fran Mileta, 19-godišnji srebrni junior s prošloljetnog SP-a u Španjolskoj za igrače do 21 godine i član idealne sedmorke turnira.

Luka Stepančić jedini je desni vanjski

Nema tu niti šutera Luke Šebetića kao ni MVP-a juniorskog SP-a Ivana Martinovića. Mladi i talentirani, 210 cm visoki Josip Vekić ostavljen je u Zagrebu, gdje će ostati u trenažnom procesu i priključiti se reprezentaciji ako se za to ukaže potreba. Čak petorica debitanata je u momčadi. Skoro pa trećina...

Luka Stepančić jedini je desni vanjski, a u momčadi ima puno debitanata koji su željni dokazivanja. Zlatko Horvat, prema informacijama kojima raspolažemo i prema onom što nam je rekao i sam izbornik Lino Červar tijekom priprema, nije u optimalnoj formi jer je iscrpljen u igri Zagreba. U klubu, naime, igra na mjestu na kojem inače ne igra, znači na poziciji desnog beka a znamo da je on krilo.

Musa još nije u optimalnoj formi

Željko Musa nije igrao mjesec dana u svom Magdeburgu. Utakmice protiv Bosne i Hercegovine te Katara na Croatia Cupu u Poreču bile su za njega povratak rukometu, u puni pogon. Malo prije početka priprema mučila ga je ta nesretna ozljeda ligamenata koljena koja ga je izbacila iz stroja i zabrinula Linu i stožer, ali na svu sreću Željko će danas biti naš stup obrane, kružni napadač i jedan od najbitnijih igrača u sustavu igre, bilo da se radilo u 5-1 ili 6-0 obrani. Bez obzira što nije u formi, ne sumnjamo da će dati sve od sebe. Pokazao je da može u Poreču, ali da mu nedostaje minuta...

Trebat će, stoga, malo strpljenja da uđe u ritam. Imao je već tri tjedna pauze zbog iste ozljede kolateralnog medijalnog ligamenta koljena, pa se vratio. U ovom slučaju radilo se o jačem istegnuću. Ipak, njegova situacija malo brine. Treba nam pravi Musa, onakav kao prošle godine na SP-u protiv Španjolske, u susretu u kojem je dominirao u obrani, a u napadu je briljirao sa šest pogodaka te zaslužio nagradu za najboljeg igrača utakmice…

Image
Image

28.10.2017., Arena Zagreb, Zagreb - Prijateljska rukometna utakmica Hrvatska - Slovenija. Zeljko Musa Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Duvnjak, Cindrić i Karačić ključne vedete

Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić ključne su vedete Line Červara. No, imali su i oni problema s ozljedama. Sad su dobro i spremni su, zajedno s Igorom Karačićem, povesti ove dečke u pohod na Olimpijske igre i, naravno, što bolji rezultat. Jaka obrana i što više lakih golova u napadu, to su naši glavni aduti, to je naš rukomet, naš stil koji priželjkujemo...

"Uz dužno poštovanje koje imam prema Crnoj Gori, mislim da su oni nekako najlakša reprezentacija u skupini i u ovoj utakmici trebali bi smo upisati dva boda, koja bi nam puno značila puno za nastavak turnira. U prvoj smo skupini objektivno favoriti i vjerujem da ćemo to tako i odigrati, odnosno pokazati do kraja ovog prvog kruga", kazao nam je proslavljeni bivši rukometni reprezentativac, sad stručni komentator RTL-a Nikša Kaleb.

'Uz dužno poštovanje koje imam prema Crnoj Gori, mislim da su oni nekako najlakša reprezentacija u skupini'

Legendarno bivše lijevo krilo vjeruje kako ova ozljedama prorijeđena Hrvatska ima snagu za borbu za medalju, ali...

"Samo ako budu igrali onako kako to mi znamo, ako to bude Hrvatska koju želimo i koju smo naviknuli gledati. No, ove dvije pripremne utakmice to nisu pokazale, ali naravno to nije niti pravo mjerilo. Imamo dovoljno kvalitete, bez obzira na neke hendikepe koje imamo. Smatram da se možemo uključiti u borbu za vrh, iako nam prognozeri daju neku šansu od 5. do 8. mjesta. No, vjerujem da imamo, u najmanju ruku podjednake šanse poput Njemačke i Španjolske, koje prognozeri guraju među prvih pet".

Image
Foto: AFP, HENNING BAGGER
Image
Foto: AFP, HENNING BAGGER

'Vidim da neki igrači rade krivo neke stvari'

Nekako smo dojma, kad ga ovako slušamo, da bi Nikša Kaleb najradije zaigrao na Euru. Skinuo se u dres i tenisice i uzeo stvar u svoje ruke. Pitali smo ga da li ga, kad ovako priča o još jednom nastupu Kauboja na velikom reprezentativnom natjecanju, vuće ponovno igri?

"Ne vuče me ka igri, ali me vuče ka nekim detaljima kad vidim da igrači rade krivo neke stvari, onda bi se najradije spustio na teren i pokazao im kako se to radi. Mislim na sadašnje dečke. Tu se, u biti, radi na samo nekim sitnicama, detaljima. No, ti detalji mogu biti presudni. Dakle, radi se konkretno o igri u obrani, da ne kažem čak i većeg dijela igrača koji često drže ruke nisko, kao i igri krilnih igrača u napadu. Mislim da su dosta neaktivni i trebali bi se više uključiti u igru, i s tom svojom igrom pomagati vanjskim igračima u otvaranju prostora u napadu".

Kad ovako Nikša spominje krila, nekako se onda još više vidi koliko će nam nedostajati Manuel Štrlek, kao i Mihić te Mileta...

Image
Image

Croatia's Niksa Kaleb celebrates after scoring during the South Korea vs Croatia group F preliminary round match of the 2007 Handball World Championship at the Porsche Arena in Stuttgart, southern Germany, 21 January 2007. Croatia defeated South Korea 41 to 23. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL, Image: 19978854, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

'Nije čudo što se godinama igrači bune da se smanji broj utakmica'

"Naravno, kad gledamo samo sebe, oni nam puno nedostaju. Međutim, i druge reprezentacije opterećene su velikim brojem utakmica i svojim rasporedom. Nažalost, i drugi imaju dosta ozlijeđenih igrača i što se tiče tog segmenta, tog crnog dijela priče, tu smo nekako svi podjednaki na ovom prvenstvu. Nije čudo što se godinama igrači bune da se smanji broj utakmica".

Nadamo se kako će Musa biti iz utakmicu u utakmicu sve bolji. On nam itekako treba. Treba nam ta 5-1 i 6-0 obrana, a on je u obje varijante bitan. Bez obrane se ne pobjeđuje na velikim natjecanjima, posebno ne bez 6-0 obrane. Imamo mi na crti’ dovoljno kvalitetnih zamjena, ali Musa je teško zamjenjiv. Imamo i problem na toj desnoj strani za koji smo znali. Tko će pomoći Stepančiću u tom pogledu, nismo vidjeli, ali netko će morati…

Image
Image

February 5, 2005 - Rades, TUNISIEN - 050205 Handboll, VM. Kroatien - Frankrike. Semifinal. Niksa Kaleb, Kroatien, jubel..© BildbyrŒn - 70011 - Foto: Daniel Nilsson, Image: 342860152, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, France, Holland, Norway, Sweden, and Switzerland Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Daniel Nilsson / Zuma Press / Profimedia

'Musa bi se u nekim situacijama morao više kretati bočno'

"Konkretno za njega, on bi se u nekim situacijama morao više kretati bočno. Međutim, je li to stvar dugog ne igranja, ozljede ili slabije procjene, to bi trebalo individualno vidjeti na terenu s njim i pomoći mu i vidjeti da, ako već ne može igrati, da bar nekako u suradnji sa susjednim igračem sakrije".

Duvnjak i Mandić mogu odigrati tog prednjeg u obrani. No, pitanje je koliko kapetan može, jer je itekako izrauban nakon toliko godina igranja u njemačkoj Bundesligi...

'Dobra je stvar što na tom prednjem u obrani možemo rotirati Duvnjaka, Ravnića i Mandića'

"Ne bih se složio baš da Mandić može, a Duvnjak ne u ovom trenutku. Duvnjak itekako može odigrati tog prednjog i dobra je stvar što na toj poziciji možemo rotirati Duvnjaka, Ravnića i Mandića. Sva trojica se mogu mijenjati i to je jako dobro, jer se radi o poziciji na kojoj se najviše troši. Naravno, najizloženiji je sucima jer je sam na sredini, pa se puno lakše vide njihovi prekršaji nego oni koji se događaju u gužvi između pt igrača, koji su iza".

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Croatia's Zeljko Musa, Croatia's David Mandic, and Croatia's Igor Karacic celebrate after the match the IHF Men's World Championship 2019 Group B handball match between Spain and Croatia at the Olympic Hall in Munich on January 17, 2019., Image: 408278625, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Kaleb je, kaže nam, posljednji put igrao protiv Crne Gore 2008. na Euru kad je Hrvatska slavila 34:26 u skupini I drugog kruga natjecanja...

"Ja prognoziram da ćemo mi ostvariti visoku pobjedu. Smatram da smo puno bolji od Crne Gore. Uz, opet kažem, dužno poštovanje prema njima", zaključio je Nikša Kaleb.


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo