BORIS MILOŠEVIĆ ZA RTL.HR / Ugledni hrvatski rukometni sudac objasnio kako je moguće da se SP igra manjim loptama nego Liga prvaka

Image
Foto: Profimedia.hr

IHF je donio četiri nova pravila koja će se primjenjivati, no jedno od njih EHF i HRS neće početi primjenjivati ove sezone. Riječ je o uvođenju manjih lopti bez ljepila. Stoga će se Liga prvaka i PH igrati većim loptama no što će to biti slučaj sa Svjetskim prvenstvom. Objašnjenje za tu novonastalu bizarnu situaciju smo potražili kod jednog od najboljih sudaca na svijetu i predsjednika udruge rukometnih sudaca Hrvatske – Borisa Miloševića.

27.8.2022.
11:00
Profimedia.hr
VOYO logo

Međunarodna rukometna federacija (IHF) u ožujku je donio četiri nova pravila koja bi uvelike trebala promijeniti ovaj sport. Pravila su stupila na snagu 1. srpnja i već su testirana na međunarodnim natjecanjima mlađih uzrasnih kategorija te bi se po njima trebalo igrati Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj 2023. godine na kojoj nastupa i Hrvatska.

Nova pravila koja se planiraju implementirati odnose se veličinu lopte, izvođenje brzog centra, slučajeve u kojima igrač pogađa vratara u glavu te pasivan napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO RUKOMETNO DOBA /

IHF je donio četiri nova pravila koja će drastično promijeniti rukomet: Već su se počela primjenjivati

Image
NOVO RUKOMETNO DOBA /

IHF je donio četiri nova pravila koja će drastično promijeniti rukomet: Već su se počela primjenjivati

Bolja zaštita vratara i brži rukomet

Prva velika promjena je ona u kojoj se broj dodavanja od podizanja ruke sudaca smanjuje sa šest na četiri prije no što se oduzme lopta. Druga promjena će ići u cilju zaštite vratara te će se mnogo strože kažnjavati situacije u kojima se pogađa vratara loptom u glavu, a da isti pri tom svjesno ne pokušava igrati glavom.

Treća je vezana za izvođenje brzog centra nakon gola. Središnja crta u centralnom krugu više nema funkciju, a igrač prilikom brzog centra mora jednom nogom biti u centralnom krugu. Također, lopta u trenutku puštanja iz ruke mora cijelim svojim obujmom biti u krugu, a igrač ne smije ni jednim dijelom tijela izuzev stopala dodirivati podlogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslaganje IHF-a i EHF-a oko lopti

Najveća promjena je ukidanje ljepila na loptama te smanjivanje njihovog obujma i težine za 1.5 do 3 centimetra.

Već smo navikli na kaotičnost koja vlada u odnosima između IHF-a i EHF-a što se u ovom slučaju opet pokazalo. Naime, EHF je odlučio da ove sezone neće uvesti nove lopte već će se kontinentalna natjecanja igrati 'starim' loptama. HRS je odlučio pratiti preporuke EHF-a te će isti slučaj biti i s natjecanjima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Svjetsko prvenstvo će se igrati 'novim', manjim loptama bez ljepila. Objašnjenje za novonastalu situaciju smo potražili kod jednog od najboljih sudaca na svijetu i predsjednika udruge rukometnih sudaca Hrvatske – Borisa Miloševića.

Natjecanja u Europi će se igrati većim loptama nego SP

On nam je prvo razjasnio kakva će situacija biti s natjecanjima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova odluka odnosni se na sva natjecanja pod nadležnošću Hrvatskog rukometnog savez. U sezoni 2022/23 sve lige od Premijer lige pa do zaključnih svih 3 liga natjecanje će se odvijati korištenjem „stare“ vrste lopte. Također, s povjerenicima mlađih dobnih skupina također je donesena identična odluka po pitanju natjecanja mlađih dobnih skupina. Za sezonu 2023/24, Hrvatski rukometni savez zajedno s Udrugom sudaca pratiti će odluke Europske rukometne federacije", napisao nam je Milošević u mailu te onda dodao objašnjenje.

"Europska rukometna federacija (EHF) za sezonu 2022/23 donijela je odluka da će se sva natjecanja pod njihovom nadležnošću (svi Euro kupovi) odigravati s loptama na kojima je dozvoljeno korištenje ljepila što uključuje i predstojeće Europsko prvenstvo za žene u prosincu ove godine", konstatirao je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Vjerujem da će igrači ranije dobiti lopte da se pripreme'

Nakon utvrđivanja pravila po kojima će se igrati natjecanja u Europi, dotaknuo se i pitanja lopti na nadolazećem Svjetskom prvenstvu za seniore.

"Svjetsko rukometno prvenstvo u siječnju 2023. godine igrati će s novim loptama (bez ljepila). Nažalost, osim tehničkih razlika između „stare“ i „nove“ lopte (smanjenje obujma i težine) ne mogu Vam dati točan odgovora koliko će podići ili spusti kvalitetu u taktičkom smislu, jer nemam dovoljno iskustava s korištenjem „nove“ lopte", napisao je te dodao kako je njegova osobna pretpostavka da će sudionici SP-a 2023. godine dobiti nove lopte na korištenje puno prije nego krene natjecanje kako bi se priviknuli na promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to moguće?

Za kraj nam je Boris Milošević razjasnio kako je moguće da postoje ovakve razlike između natjecanja pod nadležnošću EHF-a i IHF-a.

"IHF je krovna organizacija koja definira pravila, prilikom kreiranja pravila IHF ostavlja u pojedinim pravilima mogućnost da kontinentalne pa čak i nacionalne federacija naprave preinake po pitanju određenih pravila, kao što je u ovom slučaju lopta", objasnio je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo